Torenlaan verkeersluw maken - 30 km zone -

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Weerslag gesprek met Wethouder en Verkeersdeskundige

2022-10-05 14:43:05

Vandaag heb ik een gesprek met wethouder Frans Cornelis en een verkeersdeskundige gehad over de plannen voor de Torenlaan / Laren en Blaricum Dorp. Er is een coalitie overeenkomst in Blaricum om dit thema aan te pakken en er lijkt medewerking te zijn vanuit Gemeente Laren en de Provincie. Dit gaat echter over een algeheel infrastructureel plan wat in de komende 2 jaar moet worden gerealiseerd. Iedere steun en druk is welkom.

Voorgesteld Verkeersplan:

- Meer ruimte voor voetganger & fietsers en 30km voor auto verkeer

- Voorkomen van gevaarlijke situaties bij op- en afritten

- Veranderen van de inrichting van de straat (meer ruimte voor fietsers en bredere voetpad)

- Andere stenen wegdek die geluidsarmer is 

- Verkeersluw maken van Blaricum dorp wat ook een positief effect heeft op de Torenlaan

In eerste instantie gaven ze mij cijfers over de verkeerssituatie van 2019 (pre covid) om aan te geven dat het 3 jaar geleden wel mee viel met de snelheidsovertredingen en verkeersvolume. Er rijden 6500 auto's per dag over de Torenlaan wat voor een ontsluitingsweg acceptabel is (volgens de verkeersdeskundige) en slechts 16% rijdt te hard (harder dan 50km). Ik heb aangegeven dat er opnieuw een onderzoek moet plaatsvinden over de huidige toename van het verkeer en de verkeerssnelheid. In mijn ogen zijn het verkeersvolume en snelheidsexcessen toegenomen. Ik vind trouwens 16% harder dan 50km ook al veel. Zij gaan dit opnieuw testen omdat het 1x per 2 jaar moet gebeuren.  

Ik heb aangegeven of er wat op korte termijn gedaan kan worden aan de snelheid en toename van het verkeer. Behalve een tijdelijke snelheidsdisplay zetten blijkt dit moeilijk te zijn. Zij denken dat we meer kans maken om het structurele plan te ondersteunen.

Zij zullen ons betrekken bij de vervolgstappen omdat zij steun nodig hebben om de plannen doorgevoerd te krijgen.

 

 

 

 

 

 


Brugman

Radio Gooi NH - Interview beluisteren

2022-09-17 11:02:37

Brugman

Radio NH Gooi Zaterdag 10:50 uur

2022-09-16 09:57:53

Zaterdag 17/9 om 10:50 uur komt er een radio interview met mij over de 30 km actie bij Radio NH Gooi Zaterdag. Dit is naar aanleiding van het kranten artikel in de Gooi en Eemlander. 


Brugman

Artikel in Gooi en Eemlander

2022-09-14 21:27:57

https://m.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220914_37916558?utm_source=google&utm_medium=organic

‘De Torenlaan tussen Laren en Blaricum is een racebaan’, volgens aanwonenden. Het verkeer rijdt er te hard en het is wachten op het eerste ongeluk. Omwonende Robbin Brugman startte daarom begin deze maand een petitie. De weg moet een 30-km zone worden.

‘De Torenlaan is geen circuit van Zandvoort’, schrijft een ondertekenaar over de weg waar nu nog 50 kilometer per uur gereden mag worden. En een ander: ‘Mensen rijden echt idioot hard. Ik hou iedere keer mijn hart vast voor overstekende mensen en kinderen’. En weer een ander: ‘Het is al jaren een doorn in mijn oog. Men rijdt er als gekken. Soms schieten ze zelfs het fietspad op en rijden daar ook met honderd kilometer per uur. Dit gaat een keer gruwelijk mis.’

De initiatiefnemer van de petitie Robbin Brugman, die halverwege de Torenlaan woont, zag het verkeer de laatste jaren veranderen. Automobilisten rijden harder, vooral in de avonduren, en de verkeersaantallen nemen ook toe. Meerdere keren nam hij contact op met de gemeente, maar volgens hem dringt de ernst niet door. Daarom startte hij de petitie, die inmiddels 29 keer is ondertekend door Blaricummers en Laarders.

,,Er moet op korte termijn wat gebeuren”, zegt Brugman. ,,Waarom komt er geen snelheidsmeter of een trajectcontrole?” Dat laatste is moeilijk te realiseren, zo weet ook hij. Het Openbaar Ministerie moet hier toestemming voor geven, en dit gebeurt vaak pas bij een of meerdere ongelukken. ,,Maar de gemeente kan wel 30-km borden plaatsen of met paaltjes meer bochten in de weg aanbrengen. Nu is het een lange rechte weg, waar je flink gas kan geven.”

De gemeente Blaricum ziet daarentegen juist een snelheidsgedrag dat past bij een 50-kilometerweg. ,,De wegheeft een belangrijke ontsluitende functie tussen de twee dorpen en richting de snelwegen. Uit metingen blijkt niet dat de maximum snelheid veelvuldig overschreden wordt.” Op de korte termijn liggen er dan ook geen plannen op tafel. ,,De smileydisplay wordt hier al regelmatig ingezet. Borden van 30 kilometer per uur vraagt om een andere inrichting van de weg.”

Dat laatste kijkt de gemeente op dit moment wel naar: kan debelangrijke ‘ontsluitingsweg’ een 30-kilometerweg worden?Een weg waar auto’s te gast zijn, en fietsers meer ruimte krijgen? ,,Er zijn redenen om dit te overwegen. De fiets- en voetpaden langs de Torenlaan zijn erg smal en er bevinden zich veel uitritten van woningen die over het fietspad kruisen.De inrichting is voor fietsers en voetgangers voor verbetering vatbaar.”

Maar de besluitvorming voor een ‘autoluwe Torenlaan’ lijktnog wel even te duren, in tegenstelling tot wat eerder naar buiten kwam tijdens een raadsvergadering. ,,Een groot onderhoud kan een aanleiding zijn voor een andere inrichting. Of de plannen voor een doorfietsroute tussen Hilversum en Huizen, via Laren en Blaricum.” Er ligt een studie klaar, maar er is nog geen besluit genomen hoe nu verder. ,,We zijn hierbij ook afhankelijk van de provincie Noord-Holland en onze buurgemeenten.”

Ondertussen houdt de gemeente de landelijke ontwikkelingen over 30-kilometergebieden op ontsluitingswegen in de gaten en onderzoekt het de nieuwe richtlijnen van het kennisplatform CROW. Brugman heeft begin oktober een gesprek met de nieuwe Verkeerswethouder Frans Cornelis, daar hoopt hij zijn punt nogmaals duidelijk te maken. ,,Als er straks toch een ongeluk gebeurd, is het ook hunverantwoordelijkheid. De gemeente moet actie ondernemen voor het te laat is.”

 


Brugman

Gooi en Eemlander

2022-09-09 14:49:14

Torenlaan 30km update: Gooi en Eemlander gaat waarschijnlijk volgende week een kort artikel plaatsen. Interview heb ik gegeven en actiefoto is vandaag voor mijn huis gemaakt:) Maandag gaan ze de gemeente bellen om de status van plannen te checken. Dat voert de druk wat op voor de afspraak met wethouder op 5/10. Als jullie nog app groepen in de buurt hebben om meer handtekeningen binnen te krijgen dan graag doorsturen. Bedankt Robbin


Brugman

Update actie

2022-09-01 12:38:20

5 oktober heb ik een afspraak met wethouder Frans Cornelis en verkeerskundige Frans Kraaikamp van Blaricum. Eerder kon niet vanwege vakantie van de verkeerskundige. Inmiddels al 26 huizen/bewoners die zich hebben aangesloten in Laren en Blaricum. Mocht U nog meerdere bewoners kennen die zouden willen tekenen dan graag doorsturen. Deze petitie neem ik dan mee naar de afspraak. Wordt vervolgd...


Robbin Brugman



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.



Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...