Behoud speeltoestellen in 2016 in Stichtse Vecht

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Het resultaat

2016-02-25 11:24:48

Woensdagmiddag heeft Jasper (3 jaar) de petitie aangeboden aan de wethouder, Vital van der Horst. Onderstaande foto's zijn een impressie hiervan.


Aansluitend heeft een gesprek plaatsgevonden tussen enkele bewoners en de gemeente. Aanwezig waren een zestal bewoners, vier uit Broeckland, een uit Breukelen Noord en een uit Kockengen. Gesprekken met bewoners uit andere wijken zijn op een later tijdstip gepland. De wethouder brak de spanning met het verhaal dat zijn dochter op 7-jarige leeftijd ook een petitie heeft gehouden voor behoud van een speeltuin. De speeltuin is destijds gebleven. Ook dit keer klonk er een voorzichtig "ja"-woord in de trouwzaal van het voormalige stadhuis van Breukelen tussen de beide partijen.

De belangrijkste toezegging is dat de gemeente niet langer eerst de speeltoestellen weghaalt en daarna met omwonenden in overleg gaat, maar de volgorde omdraait: er zal eerst wordt met omwonenden worden overlegd, voordat er speeltoestellen weggehaald worden.

Hiermee heeft de gemeente grotendeels gehoor gegeven aan de oproep in de petitie.

Ik dank u wel voor de steun die u en 298 anderen gegeven hebben. Samen hebben we een verschil gemaakt. De enquete zal hierna gesloten worden. Dat betekent niet dat het hiermee stopt.

Het staat vast dat er toestellen vervangen moeten worden. 141 van de 1100 speeltoestellen in Stichtse Vecht zijn economisch verouderd (de kosten van het onderhoud zijn te duur geworden omdat de levensduur ruimschoots verlopen is), en sommigen toestellen zijn onveilig. Het idee om niet direct iets terug te plaatsen kwam voort uit het plan "Buiten Spelen Natuurlijk", waarbij de speeltuintjes in 2016-2018 vernieuwd worden. Het zou geldverspilling zijn om nu meteen iets terug te plaatsen, en dan over 1 of 2 jaar dit weer door iets anders te vervangen.

De gemeente heeft zich meedenkend opgesteld, en is bereid te denken over creatieve oplossingen. Bijvoorbeeld dat bewoners meehelpen in onderhoud (bijvoorbeeld als het gaat om beginnende houtrot), zodat deze 1 of 2 jaar overbrugd kunnen worden. Of wellicht kan er op een plek iets tijdelijks geplaatst worden. Vanzelfsprekend is een randvoorwaarde dat de toestellen veilig zijn: van sommige toestellen is er sprake van dermate veel roest of houtrot, dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Deze speeltoestellen zullen dit voorjaar wel weggehaald moeten worden, maar ook hier zal de gemeente vooraf met de direct omwonenden in overleg gaan.

De gemeente zal zowel het wijkcomité als de direct omwonenenden informeren. Mocht u willen meedenken over een specifieke speeltuin, neemt u dan contact op met uw wijkcomité (bewonersgroep), of met de gemeente (info@stichtsevecht.nl, ter attentie van mevr. Marijke Hofstra).

De speeltoestellen zullen niet 1 op 1 vervangen worden. In het "Buiten Spelen Natuurlijk" plan is afgesproken dat de verschillende speeltuintjes op leeftijd ingericht worden (dus speeltuintjes voor jongere kinderen, en speeltuintjes specifiek voor oudere kinderen, etc.) en er komen ook andere speelvoorzieningen in plaats van een speeltoestel. Het laatste is in het gesprek niet uitgediept, maar ik herinner me uit mijn jeugd dat ik in mijn tienerjaren een bunker uit de tweede wereldoorlog een stuk interessanter vond dan speeltoestellen in een speeltuin. En in een boom klimmen interessanter was dan een klimrek. Zoals een aanwezige teamleider van de gemeente het met enige spot verwoorde: "in mijn tijd was dat nog wel veilig". Desalnietemin zal de gemeente gewoon moeten voldoen aan de huidige regels, en de gemeente deed nogmaals de oproep om mee te denken over waar wel behoefte aan is.

Voor de speeltuin in mijn buurt is afgesproken dat omwonenden een suggestie doen wat ze graag terug willen hebben, en dat de gemeente een gedetailleerd rapport geeft over de staat van onderhoud, zodat we weten of de reden voor vervanging economisch is, vanwege een gevaarlijke situatie, of vanwege aangescherpte veiligheidseisen.


Freek Dijkstra

Aanbieden van handtekeningen en overleg met de gemeente

2016-02-18 10:32:02

De gemeente heeft gereageerd met een persbericht. Er zijn 12 speeltuinen waar alle speeltoestellen verwijderd worden, en de gemeente wil graag met de omwonenden van deze 12 speeltuinen in gesprek. Dit gesprek is inmiddels vastgesteld op woensdagmiddag 24 februari in Breukelen.

Ik heb contact gehad met de wethouder, de heer Vital van der Horst, en hij zal bij dit gesprek aanwezig zijn. Voorafgaand aan het gesprek zullen uw handtekeningen en uw opmerkingen aan de wethouder aangeboden worden.

Ik dank u allen voor de steun die u deze petitie gegeven heeft!

Mocht u nog zienswijzes of ideeën hebben, laat u deze uiterlijk dit weekend achter in de opmerkingen van deze petitie. Dan zorg ik dat uw opmerkingen bij de wethouder terecht komen.

Ik zal het gezamenlijke standpunt aan de wethouder overdragen: We roepen de gemeente op om oude speeltoestellen pas weg te halen zodra de nieuwe geplaatst worden.

Volgens mij zijn de belangen van alle partijen hetzelfde: een goede speelvoorziening in de wijken van Stichtse Vecht, geen ernstige ongelukken, en geen verspilling van overheidsgeld. Ik hoop van harte dat het lukt om samen met de gemeente een speelbare oplossing te vinden.


Freek Dijkstra

Standpunt gemeente Stichtse Vecht

2016-02-12 21:24:50

Na een telefonisch gesprek met mevr. Marijke Hofstra, betrokken ambtenaar van de gemeente, probeer ik hierbij zo goed mogelijk het standpunt van de gemeente weer te geven.

De gemeente huurt een extern bureau in om alle speeltuinen jaarlijks te laten controleren aan de hand van NEN normen. Deze controle is al jaren in de handen van hetzelfde bureau, ze deden het vroeger ook voor gemeente Breukelen. Zo'n advies ziet er als volgt uit (voor de speeltuin aan de Salomonszegel in Breukelen):

  • Wipwap: advies verwijderen in verband met ouderdom
  • Schommel: advies verwijderen in verband met ouderdom
  • Glijbaan: houtrot en advies verwijderen in verband met ouderdom
  • Duikelrek: advies verwijderen in verband met ouderdom
  • Wipkip: advies verwijderen in verband met ouderdom

Meestal is het advies minder rigoreus, en moet er onderhoud gepleegd worden.

Er is geen inzicht in aantal toestellen waarbij dit advies "verwijdering" vorige jaren is gegeven. Wel wordt beaamd dat het aantal in Breukelen, Maarssenbroek, Maarssen Dorp en Nieuwer ter Aa erg hoog is. Een eenduidige verklaring voor dit hoge aantal is er niet. De normen zijn niet gewijzigd. Geopperd werd dat speeltoestellen 15-20 jaar meegaan, en de meeste speeltoestellen in Broeckland (Breukelen) in 1991 geplaatst zijn. In Maarssenbroek speelt hetzelfde.

De gemeente is wettelijk verplicht deze adviezen op te volgen [NB: ik heb van enkele bewoners gehoord dat dit het beleid is, maar geen wettelijke verplichting – Freek]. Er is binnen de gemeente overlegd wat te doen, en besloten al deze toestellen zo spoedig mogelijk te verwijderen.

De verantwoordelijk wethouder is Vital van der Horst (Streekbelangen).

[Tijdens het gesprek heb ik aangegeven dat het me voor deze mevrouw ook niet leuk lijkt dit beleid uit te voeren. Je haalt immers niet voor de lol speeltoestellen weg. Daar werd voor mijn gevoel weinig op gereageerd; het standpunt was ingenomen. Ik heb de indruk dat ik op dit moment helaas weinig verwacht van het gemeentelijk apparaat, en de beste weg de politiek is. Mijn advies op dit moment is dan ook dat iedereen contact opneemt met een lokale politieke partij, bijvoorbeeld degene op wie u afgelopen keer heeft gestemd. Hopelijk gaat het daar leven, en kan het besluit aangepast worden. – Freek]


Freek Dijkstra



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.