Think global, vote local!

Beste mede-kandidaat-raadsleden,

Op 19 maart 2014 stemt de kiezer over de richting van het lokale beleid de komende vier jaar. Het klinkt tegenstrijdig, maar die stem is mede bepalend voor hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien. Want steeds vaker zijn keuzes op lokaal niveau óók van invloed op de rest van de wereld. Laten wij ons daarvan bewust zijn, opdat onze gemeenten daar rekening mee kunnen houden.

De grote problemen van onze tijd – klimaatverandering, terrorisme, armoede en de handel in drugs, wapens en mensen – komen tot uitdrukking op het lokale niveau. Daar krijgen ze gezichten. In wijken, straten en achter voordeuren. Maar gemeenten zijn niet alleen de plek waar problemen tot uitdrukking komen; ze dragen ook bij aan oplossingen. Ze nemen initiatieven om mensen met heel verschillende achtergronden bij elkaar te brengen, faciliteren internationale contacten van lokale bedrijven, en soms dragen ze bij aan prachtige culturele evenementen met internationale inbreng. Met andere woorden: ze dragen bij aan ‘vervlechting’ in de wereld, en daarmee aan gedeelde belangen en begrip voor elkaar.

Wij kandidaat-raadsleden van verschillende politieke partijen, roepen andere kandidaat-raadsleden op om daar, in de aanloop naar, maar juist ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart bij stil te staan. Heel bewust, en heel concreet. Neem het volgende eens in overweging:

Onze gemeenten zijn ook consumenten. We verbruiken energie, (laten) bouwen en kopen grote hoeveelheden papier. Collectief zijn we misschien wel de grootste inkoper van het land. Dat schept verplichtingen. Maar het biedt ook kansen. Kansen om de leefomgeving elders te verbeteren, maar ook kansen om het goede voorbeeld te geven aan burgers en bedrijven.

Hoe milieuvriendelijk is de auto die we bij onze plaatselijke dealer kopen? Hoe wordt de thee uit ons favoriete koffiehuisje geproduceerd? Uit welk deel van het regenwoud komen onze tuinmeubels?  Het antwoord op deze vragen is van enorm belang voor de ontwikkeling van mensen en natuur wereldwijd. We leven met bijna 17 miljoen mensen in een van de rijkste landen ter wereld. Met ons koopgedrag oefenen we daarmee dagelijks invloed uit op de levens van mensen duizenden kilometers verderop.

Op het terrein van verduurzaming timmeren juist individuen en bedrijven hard aan de weg. In de praktijk merken ze echter nog te vaak dat gemeenten minder ambitieus en dynamisch zijn.

Nog te vaak stuiten ze op gesloten deuren, trage molens of incoherent beleid. Laten we er voor zorgen dat we die ‘goede’ dynamiek uit de samenleving de ruimte geven en, waar nodig, faciliteren. Particulieren en bedrijven kunnen prima zelf hun keuzes maken, maar het ontbreekt ze soms nog aan informatie, contacten of financieringsmogelijkheden of contacten. De gemeente kan hierin een belangrijke partner zijn.

Kortom, mede-kandidaat-raadsleden, laten we er gezamenlijk voor zorgen dat  internationaal bewustzijn onderdeel wordt van het DNA van gemeentelijk beleid. De raads- en collegeakkoorden bieden een mooie gelegenheid om dat bewustzijn te verankeren.

 

Jan Paternotte (lijsttrekker D66 Amsterdam)
Inge Vianen (lijsttrekker GroenLinks Den Haag)
Michael Yap (lijsttrekker PvdA Roosendaal)
Anja van den Dolder (raadslid ChristenUnie Hardenberg)

P.s. Teken de oproep niet alleen, maar verspreid hem ook onder je collega-kandidaat-raadsleden via e-mail, twitter, Facebook, LinkedIn, partijkanalen enzovoort!


Jan Paternotte (lijsttrekker D66 Amsterdam), Inge Vianen (lijsttrekker GroenLinks Den Haag), Michael    Neem contact op met de schrijver van de petitie