Petitie Albert Heijn Haagdijk Verkoopklaar
Petitie
Met deze petitie willen wij, medewerkers van de afdeling Verkoopklaar, laten weten dat er problemen zijn die we graag opgelost zouden willen zien. We hopen dat hier iets mee gedaan wordt en dat het signaal duidelijk is.
Tegen de volgende problemen lopen wij aan:
1. Steeds meer nieuwe mensen erbij en ervaren mensen weg.
Wanneer iemand weg gaat, ontstaat er een gat. Want een ervaren medewerker wordt dan vervangen door een onervaren, nieuwe medewerker. Deze nieuwe medewerkers weten nog niet meteen hoe ze het meest efficiënt te werk gaan. Ook kennen ze de schappen nog niet zo goed.
Natuurlijk weten wij dat deze nieuwe medewerkers dit vanzelf leren, mits hier goede begeleiding voor is. Teamleiders laten dit vaak over aan een vulploegmedewerker. Hierdoor is deze meer tijd kwijt tijdens het vullen en haalt dus de norm niet. Er wordt hier niet altijd rekening mee gehouden. Het is namelijk vaak zo dat nieuwe medewerkers helemaal niet bovenop de planning staan zoals vaak wordt gezegd, maar gewoon erin zijn opgenomen.
Bijvoorbeeld: Medewerker X moet medewerker Y inwerken. Op de planning staat: Wijn/Chips, X/Y, 2 personen,13:00 tot 13:30. Hierbij wordt dus niet rekening gehouden met het feit dat medewerker Y nog niets af weet van de indeling van de schappen, hoe restanten van chips worden gedaan en gemaakt, wat FIFO moet e.d.. Hierdoor halen beide medewerkers de norm niet en moet uiteindelijk worden overgewerkt. Het kan ook zo zijn dat door de tijdsdruk medewerker X minder dingen leert aan medewerker Y. Hierdoor doet medewerker Y er nog langer over om goed opgeleid te zijn en wordt er misschien, overhaast, foute dingen aangeleerd.
Er ontstaat niet alleen een gat wanneer iemand weggaat en wordt vervangen door een nieuwe medewerker. Maar ook wanneer iemand weggaat en een andere medewerker, die al wat langer werkt bij de Albert Heijn, deze taken overneemt. Bijvoorbeeld: Medewerker X hing altijd de bonuskaartjes op, op maandagochtend. Nu dat medewerker X ontslag heeft genomen, gaat medewerker Y dit overnemen. Er wordt hierbij geen rekening gehouden dat deze vervangende medewerker Y totaal geen ervaring heeft met deze bonuskaartjes op te hangen. Hij/zij zal hier dan ook langer mee bezig zijn dan medewerker X.
2. Steeds hogere werkdruk.
Vullen is het niet het enige werk dat wij doen. We begeleiden klanten naar het product dat ze niet kunnen vinden, maken af en toe eens een praatje met ze en lopen met ze door de winkel als ze slecht ter been zijn. Klanten moeten gebruik maken van het toilet. Zo nu en dan moet er iemand worden ingewerkt. Winkelwagentjes moeten worden gehaald. En daarnaast moeten wij inderdaad ook nog “goed vullen”.
Maar het wordt steeds lastiger om aan al dit te kunnen voldoen wanneer hier niet de tijd voor wordt gegeven.
Bijvoorbeeld: Teamleider X komt naar medewerker Y toe. Hij vraagt medewerker Y om met een oude mevrouw mee te lopen door de winkel om alle producten van haar boodschappenlijstje te verzamelen. Dit kost medewerker Y 10 minuten tijd. Hierdoor is medewerker Y 10 minuten later klaar met vullen dan dat gepland is. Er is een mogelijkheid om dit te compenseren en dat is in de meeste gevallen door nog harder te werken, minder klantencontact te maken en/of iemand minder goed op te leiden.
Soms ontstaat er bij ons ook een gevoel van wantrouwen wat betreft de planning. Heeft de teamleider bijvoorbeeld wel rekening gehouden met mijn pauzes? Heeft de teamleider niet 20 colli van de planning afgehaald zodat ik, volgens de planning, wel om 14:00 stipt klaar ben? Waarom heeft de teamleider geen planning opgehangen, is dit omdat volgens de planning ik al moet overwerken?
Naast al dit is er nog een andere factor: pauzes. Wij hebben recht op koffiepauzes en onbetaalde pauzes. Dat hier soms niet rekening mee wordt gehouden is iets op zich. Maar we blijven er recht op hebben. Wij zelf kunnen zien op GO watvoor, hoeveel en hoelang pauze we hebben tijdens een dienst. Het is weleens voorgekomen dat wanneer werd gevraagd om een koffiepauze, deze niet mocht worden gehouden. Dit terwijl de medewerker hier wel recht op had/heeft na een aantal gewerkte uren!
3. Steeds meer onbetaald overwerk.
Dat we moeten overwerken vinden we niet altijd erg, mits we dit wel uitbetaald krijgen. Het is vaak zo dat een medewerker iets later klaar is, door klantencontact en tussendoor opdrachten van teamleiders op te volgen. Dit kan soms een kwartier zijn, soms ook langer. Doordat er klantencontact wordt gemaakt en opdrachten van teamleiders tussendoor worden opgevolgd, wordt onze Albert Heijn nog beter, dus het zou erg vreemd zijn als deze tijd niet uitbetaald zou worden. En het is soms ook erg vreemd, want het is niet altijd zo dat je dat kwartiertje extra overwerk uitbetaald krijgt. Je moet soms maar geluk hebben met de bui van de teamleider.
Als excuus wordt meestal ook gegeven dat het komt doordat je te veel aan het kletsen was, of dat je maar tijdens het vullen meteen de gang had moeten recht trekken. Dit is in sommige gevallen misschien waar, maar lang niet in alle gevallen.
Het is ook zeer frustrerend om te weten dat je heel hard je best doet, maar dat het simpelweg onmogelijk is om de norm tijd te halen. Je weet dus dat je onbetaald zal moeten overwerken. Dit is totaal niet fijn en enorm demotiverend. Onbetaald overwerk zorgt immers voor een negatief effect bij ons. Dit creëert een negatief beeld over de desbetreffende teamleider.
Bijvoorbeeld: Teamleider X heeft medewerker Y een half uur laten overwerken en dit niet opgeschreven. Hierdoor heeft medewerker Y onbetaald overgewerkt. Medewerker Y gaat minder naar opdrachten van teamleider X luisteren omdat hij medewerker Y niet mag. Tenminste, dat is wat medewerker Y als voorbeeld kan gaan denken en doen. Wanneer je moet sluiten sta je ingepland tot 20:15, het is erg zelden dat je ook echt om 20:15 buiten staat. Vaak is het zo dat je om minstens 20:30 naar buiten loopt. Dit is weer een kwartier dat niet uitbetaald wordt, maar wanneer je 4x in de week afsluit, is dit toch weer 1 uur per week en 4 uur per maand. Bijvoorbeeld: Medewerker X werkt 2x per week van 18:00 tot 20:30 terwijl hij telkens van 18:00 tot 20:15 wordt uitbetaald. Hij loopt dus 2 uur per maand mis. Dit is 10% van zijn 20 gewerkte uren per maand dat gewoon niet wordt uitbetaald!
4. Steeds meer gerotzooi met de planning.
Het komt regelmatig voor dat planningen laat in GO komen te staan. Vaak staat alleen de planning van deze, volgende en daaropvolgende week in GO. Maar het komt ook weleens voor dat er alleen maar een planning is van deze week en volgende week, terwijl deze week al bijna voorbij is. Met als gevolg dat wij privé afspraken niet gemakkelijk in kunnen plannen, dit omdat we niet weten wanneer we moeten werken in die week.
Natuurlijk kijken wij met regelmaat op GO maar niet dagelijks. Wanneer er dus opeens iets wordt veranderd in de planning op korte termijn, kan dit misschien aan ons voorbij gaan. Met als gevolg dat wij niet op komen dagen op de tijd en dag van de nieuwe planning. En nu dit soort veranderingen op korte termijn steeds vaker voorkomen, worden wij ook steeds onzekerder over de planning en het is ook erg irritant.
Bijvoorbeeld: Op woensdag moest medewerker X eerst van 11:00 tot 14:00 maar nu opeens van 12:00 tot 15:00, de privé afspraak die hij had staan om 14:30 kan nu dus niet meer doorgaan.
Het is nu zover gekomen dat sommige medewerkers pas een uur nadat ze klaar zijn met werken, privé afspraken inplannen. Dit omdat er misschien nog iets veranderd gaat worden aan de planning.
Daarnaast hebben wij allemaal in GO moeten aangeven wanneer wij wel en niet beschikbaar zijn. Tot nu toe hebben de makers van de planning daar vaak de lak aan gehad. Waardoor wij het uiteindelijk op moeten lossen met elkaar, door vervanging te regelen. Waarom moeten wij onze beschikbaarheid invoeren als deze toch compleet wordt genegeerd? Doordat we weten dat dit vaak wordt genegeerd, worden wij onzeker over onze eigen agenda en, of wij wel of niet vrij zijn.
5. Steeds meer het gevoel alsof er niet naar ons wordt geluisterd. Deze petitie is niet het eerste signaal dat wij afgeven. We zijn al meerdere keren met teamleiders in gesprek gegaan en zelfs met de manager. Alsnog hebben wij het gevoel dat er in de meeste gevallen niet naar ons wordt geluisterd, wanneer we bijvoorbeeld klagen over een teamleider die ons niet behaaglijk behandeld, wordt er tegen ons gezegd dat we beter moeten vullen. Zijn we niet op tijd klaar, dan is het opnieuw onze fout, ons probleem.
Bijvoorbeeld: Medewerker X klaagt bij manager Z over het gedrag van teamleider Y. Uit gesprekken die volgde kwam er als conclusie uit dat medewerker X beter moet vullen. Dit terwijl dit het probleem wat betreft het gedrag van teamleider Y niet oplost en dat medewerker X het gevoel krijgt alsof er niet naar hem/haar wordt geluisterd.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wij willen hiermee niet alleen laten weten tegen welke problemen wij aanlopen, maar ook geven we onze ideeën over hoe wij denken dat ze kunnen worden verholpen.
Door ons bedachte oplossingen zijn:
1. Steeds meer nieuwe mensen erbij en ervaren mensen weg.
Wat betreft het vertrekken van een medewerker en het komen van een nieuwe medewerker:
Het lijkt ons een goed idee als teamleiders er zich voortaan houden aan wat ze zeggen wat betreft nieuwe mensen bovenop de planning zetten. Als ze hier zich simpelweg aan houden is een deel van het probleem al verholpen. Namelijk dat beide medewerkers zouden moeten overwerken en dat de nieuwe medewerker minder goed zou worden opgeleid.
Wat betreft het vertrekken van een medewerker en het vervangen door een andere medewerker:
Voordat de andere medewerker vertrekt, zorg dan dat de medewerker die zijn taken gaat overnemen hier goed op voorbereid is. Want nu is het bijvoorbeeld zo dat medewerker Y veel meer tijd kwijt is dan de ervoor gegeven tijd. Dit alleen omdat medewerker X, voordat hij/zij vertrok, niet heeft uitgelegd hoe je het meest efficiënt de bonuskaartjes ophangt.
2. Steeds hogere werkdruk.
Kan de norm niet opnieuw worden berekend? En dan ook nog per gang, als dit nog niet zo werd gedaan. Want iemand die met zijn kar naar Oosters/Groente moet lopen is langer onderweg dan iemand die naar Wijn/Chips moet lopen. Ook is het zo dat je bij Bier/Fris veel moet stapelen en bij Koffie/Koek niet. En een medewerker bij Maaltijd/Mediterraan krijgt misschien meer vragen van klanten die net de winkel instappen.
Ook moet de teamleider zien dat een medewerker een boven gemiddeld aantal vragen heeft van klanten. En hij moet onthouden dat een medewerker 5 minuten kwijt was aan de winkelwagentjes halen. En dat een klant naar de WC moest. De teamleider moet dit opmerken en er ook iets mee doen. Kan de verloren tijd niet worden gecompenseerd door een andere medewerker? Betaal dan in ieder geval het overwerk uit.
Wij vinden het zeer ernstig dat ons pauzes wordt ontnomen terwijl wij hier wel recht op hebben. Teamleiders moeten meer rekening houden met medewerkers die pauzes hebben in hun planningen.
3. Steeds meer onbetaald overwerk.
Bij het vorige punt haalden we het al heel even aan: als de teamleider ziet dat doordat de medewerker meer klantencontact heeft en/of extra opdrachten uitvoert, de medewerker later klaar is met vullen dan gepland, los het dan op door bijvoorbeeld een andere medewerker te laten helpen. Is dit niet mogelijk? Betaal dan sowieso uit, want we hebben wel gewoon diensten uitgevoerd namens en voor de Albert Heijn. Dit is ook iets waar wij heel erg mee zitten, we moeten nu een afweging maken tussen bijvoorbeeld onbetaald overwerken en goed klantencontact of niet over moeten werken en slecht klantencontact. Teamleiders moeten vooral niet met allerlei excuses en smoesjes komen om niet uit te betalen, als wij eerlijk zijn moeten zij ook eerlijk zijn!
We vinden ook dat wanneer we als we moeten afsluiten om bijvoorbeeld 20:30 in plaats van 20:15 buiten staan, we deze tijd toch krijgen uitbetaald. Dit kwartier kan weinig lijken, maar als je al weinig uren maakt, wordt dit een steeds groter aandeel uit van je salaris.
4. Steeds meer gerotzooi met de planning.
Hele simpele oplossing: Plan goed! Achteraf toch iemand extra nodig, of iemand nodig op een andere tijd? Vraag ons eerst of het mogelijk is, zodat we kunnen checken of we geen andere afspraak hadden staan. Het zou beter zijn als onze privézaken gerespecteerd kunnen worden, het is immers een bijbaan
En die beschikbare tijden hebben we niet voor niets ingevuld zoals we ze ingevuld hebben. Bovendien hebben jullie ze ook afgewezen en goedgekeurd. Wij moeten erop kunnen vertrouwen dat jullie je er vervolgens ook aan houden. Het is belachelijk dat wij vervanging moeten zoeken als onze beschikbaarheid compleet wordt genegeerd, nadat deze door jullie zelf is goedgekeurd!
Jullie mogen ons altijd bellen/appen om te vragen of we toch even kunnen werken op tijden die we eigenlijk hebben neergezet als niet beschikbaar.
5. Steeds meer het gevoel alsof er niet naar ons wordt geluisterd.
Wanneer wij over iets klagen, of iets melden, doe er dan wat mee en zeg ook dat je er iets mee gaat doen. Ga je er niets mee doen? Zeg dat dan ook, met een reden. Hoe het laatst is opgelost toen er werd geklaagd over een teamleider, leidde tot een preek over “goed vullen”. Terwijl we veel liever een échte oplossing hadden gehoord voor ons probleem.
Nu houden we een petitie om als groep te spreken omdat we het gevoel hebben dat, als we in ons eentje naar een teamleider of de manager lopen om je problemen te melden, er niet naar ons wordt geluisterd.
Verkoopklaar Albert Heijn Haagdijk Neem contact op met de schrijver van de petitie
Mededeling van de beheerder van deze websiteWe hebben deze petitie gesloten en de persoonlijke gegevens van de ondertekenaars verwijderd.De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie vereist een rechtmatige reden voor het opslaan van persoonsgegevens en dat de gegevens voor een zo kort mogelijke periode worden opgeslagen. |