Open brief aan Mevr. Maggie De Block, Minister van volksgezondheid.

Laura, een gezonde vrouw van 24 die vanwege psychische problemen euthanasie wilt, toont aan hoe moeilijk onze jeugd het soms heeft...En dit terwijl de oplossing al 40 jaar bestaat. Hoe lang nog?

Vind u ook dat er iets moet veranderen? Teken deze brief mee onderaan. Gewoon uw naam en woonplaats invullen is voldoende.

Mevrouw de minister,

Recent creërde een bericht in De Morgen over Laura (fictieve naam), een fysiek gezonde jonge dame van 24 die om euthanasie had gevraagd vanwege haar depressie, een schokgolf rond de wereld. Deze zomer wil ze ermee doorgaan.

Laura is hiermee een internationaal boegbeeld geworden van de 20 tot 40% van de Belgische jongeren die met psychische problemen kampen, het hoogste percentage in heel Europa. 

De echte tragedie is echter dat een mogelijke oplossing voor velen onder hun al 40 jaar bestaat, en ook meer en meer door regeringsinstanties gebruikt wordt in andere landen, maar in België nog steeds grotendeels genegeerd wordt.

Een effectieve methode voor heling van traumatische stress en preventie van zelfmoord.

De meest extreme vormen van Post Traumatische stress stoornissen (PTSS) kan men over het algemeen vinden bij oorlogsveteranen. Medische experten staan zo goed als machteloos tegen de traumas waar zij mee moeten omgaan, en voor vele soldaten is zelfmoord de enige uitweg. Sinds de Irak oorlog zijn er zo meer Amerikaanse soldaten gestorven door zelfmoord (15 per dag) dan in Irak en Afghanistan samen. 

Zoals één soldaat het verwoordde: "Het zijn de wonden die men niet kan zien, die het moeilijkste te genezen zijn."

Recent toonden een aantal studies echter aan dat zelfs deze diepe traumas wel degelijk te genezen zijn, en dat men oorlogsveteranen, of andere PTSS patiënten, zelfs kon leren zichzelf te genezen. Het enige wat nodig bleek te zijn was om de geest in een toestand te brengen die men "transcenderen" noemt. Deze toestand blijkt een innerlijk helingsmechanisme te activeren dat zo krachtig is dat zelfs de diepste traumas na een paar weken, soms zelfs na een paar dagen, konden verwerkt worden. [1] [2] [3]. Men kan deze toestand eenvoudig bereiken via een mentale techniek, de Transcendente Meditatie, of TM, techniek.

De resultaten van de onderzoeken waren zo indrukwekkend dat het Amerikaanse leger nu zijn volledige ondersteuning geeft aan de TM techniek [4]. (in deze CNN rapportage beschrijft mijn baas, de voorzitter van de David Lynch Foundation, wat TM juist is, en hoe deze techniek levens kan redden).

Hoe werkt het?

Iedereen krijgt, bij wijze van spreken, als kind een rugzak mee. Alle spanningen die we opdoen zijn zoals stenen die we verzamelen in deze rugzak. spanningen worden ergens fysiek opgeslagen en we dragen ze mee. Some voelen we dit duidelijk, bijvoorbeeld het gevoel van rondlopen met een "knoop in je hart" nadat we ruzie gemaakt hebben.

Het lichaam heeft een mechanisme om de stenen in onze rugzak terug te verwijderen (gelukking maar) en zal dit automatisch doen tijdens de slaap. Rust neutraliseert de opgeslagen spanningen van de voorbije dag, dat is waarom we het "ont-spanning" noemen. Maar de slaap gaat in vele gevallen niet diep genoeg. Als we, na een intense ruzie, er een "nachtje over slapen" zal de knoop wel wat lichter zijn, maar hij is er nog steeds. Dit wordt dan een steen in onze rugzak die we waarschijnlijk de rest van ons leven zullen moeten meedragen.

Zulke stenen kunnen op den duur het normale functioneren van lichaam en hersenen volledig verstoren. Eén van de gevolgen hiervan is dat de productie van ons gelukshormoon (serotonine) verstoord wordt, wat kan leiden tot depressies, emotionele instabiliteit, insomnia, verslavingen enz.

De TM techniek is een techniek om de geest op een volledig natuurlijke en moeiteloze manier het fijnste stadium van gedachten te laten "transcenderen", of overschrijden, en zo in een toestand van totale stilte te brengen. In essentie duikt men duikt in de diepste lagen van het onderbewustzijn tot we terug in contact komen met ons ware zelf, de bron van het leven. Van daaruit kan men een zeer krachtig helingsproces in gang zetten. De heling vanop dit niveau gaat veel dieper dan behandelingen die alleen maar op het niveau van de (oppervlakkige) bewuste geest werken.

De ervaring van transcenderen is echter verloren gegaan toen men "meditatie" verkeerd is gaan interpreteren als een manier om te proberen de geest te controleren (meestal via concentratie). De toestand van totale innerlijke stilte, en van terugkomen naar jezelf, kan alleen op een natuurlijke manier bereikt worden, elke vorm van controle of proberen zal de geest juist verhinderen om te transcenderne, omdat we de geest juist actief houden. Als het volledig natuurlijke proces echter juist onderricht wordt is het eenvoudig te leren en ook aangenaam om te doen. De geest is al genetisch geprogrammeerd om te transcenderen (het is voor de geest een toestand van thuiskomen, en de geest wilt niets liever). Dit is waarom TM bij zo goed als iedereen werkt, zelfs bij mensen die denken dat ze hun geest nooit tot rust zullen krijgen.

De toestand van transcenderen gaat samen met een toestand van zeer diepe lichamelijke rust, veel dieper dan slaap [5], die het lichaam in staat stelt om zelfs de zwaarste stenen, de diepste traumatische stressen zelf te verwijderen. Tegelijkertijd gaan de hersenenen door een fundamenteel helingsproces, waar de schadelijke effecten van stress terug genormaliseerd worden, wat ondermeer leidt tot een spontane toename van serotonine [6]. (één van de redenen waarom TM zo effectief is tegen depressies en slaapproblemen).

Wij zijn veel krachtiger om onszelf te genezen dan we denken, we moeten alleen leren hoe we onze eigen innerlijke kracht kunnen activeren activeren. 

Wetenschappelijke bevestiging en ondersteuning door regeringen.

Gedurende de laatste 40 jaar hebben meer dan 350 wetenschappelijke onderzoeken [7] van 200 verschillende universiteiten [8], gepubliceerd in meer dan 100 vaktijdschriften [9] de positieve effecten van de TM techniek bevestigd, met geen enkel onderzoek dat een negatief (neven)effect kon vinden. Dit is meer onderzoek dan zo goed als eenderwelk medicijn of andere behandeling kan voorleggen.

De resultaten zijn zo indrukwekkend, vooral bij jongeren, dat intussen meer en meer regeringen TM nu ondersteunen. Bijvoorbeeld de Engelse regering [10], het departement van onderwijs in San Francisco [11], en verschillende landen in Latijns Amerika ondersteunen projecten rond TM in het onderwijs. Recent legde de Brazilliaanse minister van onderwijs op een congress in New Delhi zelfs uit hoe de Brazilliaanse regering aan het werken is om TM een standaard deel van het curriculum in alle 40.000 publieke scholen van het land te maken. Deze regeringen begrijpen dat het beste wat we voor onze jongeren kunnen doen is ze gewoon van jongsafaan leren hoe ze zelf hun eigen rugzak kunnen leegmaken. Dit is echte gezondheidspreventie, en uit onderzoek blijkt dat ziektekosten met 50 to 70% zouden dalen. [12] [13]. 

En in België?

Maar in België wordt de bevolking nog steeds afgeschrikt voor deze techniek, hoofdzakelijk vanwege een rapport van een ad-hoc commissie van de Koninklijke Academie van Geneeskunde die het wetenschappelijk onderzoek in twijfel trekt. Dit rapport zat zo boordevol fouten en misleidende informatie dat de Koninklijke Academie zelf weigerde om het te publiceren, tegen hun normale procedures in [14], maar niettemin werd het rapport gretig door andere bronnen overgenomen.

Waarom? Onwetendheid, vooroordelen, of winstbejag…Misschien is het moeilijk te geloven voor onze huidige medische experten dat een eenvoudige techniek chronische problemen kan oplossen waar onze geneeskunde na 2000 jaar nog steeds machteloos tegenover staat. Dat is waarom men ze "chronisch" noemt, omdat er geen oplossing voor is.

Dit is echter waar de pharmaceutische industrie haar grootste winsten boekt, ironisch genoeg juist door het feit dat hun medicijnen deze problemen niet oplossen, maar alleen de symptomen onderdrukken (levenslange klanten voor insomnia, depressies, kalmeringsmiddelen, hoge bloeddruk, ADHD enz.). Soms is het nodig om gewoon de symptomen te onderdrukken. Er zijn vele medicijnen die al miljoenen levens gered hebben, en daar kunnen we onze geneeskunde alleen maar dankbaar voor zijn. Maar soms is er ook meer nodig.

De belangrijkste vraag is: “Hoelang moet dit nog blijven duren”? 

Laura, als je dit bericht nog op tijd zou lezen en je wilt het zelf nog een kans geven, laat me dan zeker iets weten … Ik weet dat er nog mogelijkheden zijn, al was het alleen maar om je nog de ervaring van innerlijke rust te geven voor je op je reis vertrekt. Anders sorry, vanuit de hele maatschappij, dat we je niet eerder konden helpen. Laat ons tenminste hopen dat je hiermee iets in beweging hebt gezet dat niet meer terug te draaien is. Soms is er iets extreems nodig om iedereen wakker te schudden dat het zo echt niet meer verder kan.

Mevrouw de minister, Laura maakte in haar interview duidelijk dat als ze zou kunnen kiezen voor een draaglijk leven, ze absoluut deze keuze zou maken. De reden waarom zij een andere keuze maakte was gewoon omdat ze na vele jaren vanalles te proberen die mogelijkheid niet meer zag, en de pijn te ondraaglijk werd...en zo zijn er velen in Belgie...Wilt u het op uw geweten hebben dat er misschien toch wel een mogelijkheid zou zijn, maar de Belgische politiek er gewoon weigert gebruik van te maken? (misschien wist u tot nu toe nog niet van deze mogelijkheid...voormalig vlaams minister van gezondheid Jo Vandeurzen in elk geval wel...en u nu dus ook).

Bent u gelukkig met het feit dat België 100 zelfmoordpogingen en 5 zelfmoorden per dag moet verwerken? En dit terwijl een mogelijke oplossing voor vele van deze gevallen, en voor de stress in onze samenleving in het algemeen, al 40 jaar bestaat, en bovendien meer wetenschappelijke ondersteuning heeft dan zo goed als eenderwelke andere behandeling? Dit is toch het officiëel criteria van de regering om ondersteuning voor een behandeling te overwegen, niet? Dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat het werkt?

Als u toch niet gelukkig bent met de Belgische statistieken, en er iets aan wil doen, willen we u uitnodigen om gewoon zo snel mogelijk te beginnen lezen. Er zijn vele levens die ervan afhangen. U kan een goed overzicht vinden van wat TM is, en al het TM onderzoek, op de TM website. Ik ben ook altijd bereid om het allemaal eens persoonlijk te komen uitleggen.

Ik wil ook even uw aandacht trekken op de 7500 Belgen die intussen reeds 2 andere petities getekend hebben die meer aandacht vragen voor de TM techniek (en andere complementaire alternative methodes die werken). U kan deze hier en hier vinden. 

Hier is tenslotte een ontroerende video waar 3 verschillende vrouwen die op de rand van de afgrond stonden beschrijven hoe deze eenvoudige techniek een ommekeer in hun leven veroorzaakte die ze alleen maar konden beschrijven als een mirakel.

Joachim Claes, Belgische vertegenwoordiger voor de David Lynch foundation.[15]

www.davidlynchfoundation.org

Teken deze open brief onderaan als je ook vindt dat er iets moet veranderen.

Referenties

[1] Significante daling van PTSS, angst, depressie, Insomnia, alcoholisme en familiale problemen na drie maanden TM beoefening bij Vietnam oorlogsveteranen in behandeling voor PTSS, tov. geen verbetering bij de controlegroup (psychotherapie). Journal of Counseling and Development 64: 212–215, 1985 
[2] 50% reduction of PTSD and depression with Iraq war veterans after 4 weeks of TM practice. Military Medicine (juni 2011)
[3] Significant Reductions in Posttraumatic Stress Symptoms Within 10 days of Transcendental Meditation Practice. Journal of Traumatic Stress 27, 1 (112–115), 2014
[4] Amerikaans leger ondersteunt TM http://www.army.mil
[
5] Meta-analyse van 30 onderzoeken: veel diepere rust bij TM dan bij "eyes closed rest". American Psychologist, 1987, 42: 879-881
[6] Spontane toename van gelukshormonen, en afname van stresshormonen tijdens TM beoefening. Journal of Neural Transmission 39: 257–267,1976.
[7] lijst van 350 TM publicaties
[8] lijst van 200 universiteiten en onderzoeksinstellingen die TM onderzoek gedaan hebben.
[9] lijst van 100 wetenschappelijke tijdschriften die TM onderzoek gepubliceerd hebben.
[10] RTBF video: TM in het onderwijs ondersteund door de Engelse regering (FR)
[11] video: TM in het onderwijs ondersteund door ministerie van onderwijs in San Francisco.
[12] Uit een vergelijking van hospitalisatie statistieken van 2000 TM beoefenaars over 5 jaar met de norm, bleek dat TM beoefenaars 50% minder hospitalisaties hadden, bij de oudere groep (>40 jaar) waren er 70% minder hospitalisaties. Psychosomatic Medicine 49: 493–507, 1987
[13] Ziektekosten van 1400 TM beoefenaars werden vergeleken met gematchte controles over een periode van 15 jaar. Tijdens de 9 jaar voor ze TM leerden, waren ziektekosten dezelfde. Tijdens de 5 jaar na het leren van TM lagen ze 50% lager. Bij de oudere groep (>65 jaar) waren ziektekosten 78% lager. American Journal of Health Promotion 14: 284–291, 2000
[14] Website koninklijke academie voor Geneeskunde: hun advies rond TM (op 25 april 2009) wordt als enige van al hun adviezen vermeld als "confidentiel"
[15] De David Lynch Foundation is een non-profit die zich inzet om de TM techniek aan diegenen te geven die het het meeste nodig hebben. Dankzij steun van bedrijven zoals Microsoft en vele andere weldoeners hebben meer dan 300.000 jongeren, veteranen, slachtoffers van huishoudelijk of sexueel geweld en gevangenen reeds de TM techniek via de DLF kunnen leren. 


Joachim Claes, David Lynch Foundation    Neem contact op met de schrijver van de petitie