Geef natuurlijke & alternatieve geneeswijzen een kans

Deze petitie is nu al de meest successvolle Vlaamse petitie van dit jaar. Gaat er eindelijk iets veranderen? Help ons mee! Gewoon onderaan uw naam en woonplaats invullen is voldoende om te tekenen.

Een geneeswijze wordt als "alternatief" bestempeld als er geen wetenschappelijk bewijs zou zijn dat het werkt. Meestal krijgen deze methodes echter geen eerlijke kans tot onderzoek, omdat industrie en wetenschap zo nauw met elkaar verbonden zijn. Universiteiten krijgen geld van de farmaceutische industrie, die uiteraard haar belangen wilt beschermen. 

Er zijn bovendien heel wat natuurlijke en alternatieve geneeswijzen waarvoor er reeds meer dan voldoende wetenschappelijk of praktisch bewijs bestaat dat ze werken, maar waar er nog steeds geen erkenning is.

Meer dan 350 gepubliceerde studies hebben bijvoorbeeld de positieve effecten van de Transcendente Meditatie techniek bevestigd op vermindering van stress en de gevolgen voor onze fysieke en mentale gezondheid (burnouts, depressies, insomnia, hoge bloeddruk enz.). Ook vele andere methodes, incl. Yoga, mindfulness, homeopathie, acupunctuur, osteopathie, ayurveda, voetreflexologie, bachbloesems, natuurlijke kruiden enz, hebben hun effectiviteit al lang bewezen.

Resultaten worden echter van tafel geveegd - zonder enige argumentatie -  als “placebo” en “kwakzalverij”. Onze minister van volksgezondheid doet het af met het simplistische “we betalen enkel de dingen terug die EBM zijn” (EBM = Evidence Based Medicine)…Eigenlijk bedoeld men: “alleen klassieke geneeskunde”

Zolang de politiek gestuurd wordt door de belangen van de gezondheidsindustrie, zal hier niets aan veranderen. Moeten wij dit blijven slikken, of gaan we er zelf verandering in brengen?

Wij vragen met deze petitie dat alternatieve methodes een eerlijke kans tot onafhankelijk onderzoek krijgen en, indien er bewijs is dat het werkt, erkenning, terugbetaling en meer samenwerking met de klassieke geneeskunde. (dit is géén petitie tegen de klassieke geneeskunde, wel tegen de monopolie ervan). Gewoon even hieronder uw naam en adres ingeven. Dat is het enige dat nodig is.

 


Joachim Claes, David Lynch Foundation    Neem contact op met de schrijver van de petitie