Logopedie tijdens lesuren

Beste,

Wij zijn enkele logopedisten die op zelfstandige basis kinderen behandelen voor leerproblemen, articulatieproblemen, ... Wij hopen via deze petitie een zicht te krijgen over het feit of jullie het idee van logopedie op school tijdens de lesuren al dan niet steunen!

Nu deze kinderen hebben het vaak al zeer moeilijk op school om de lessen te kunnen volgen, steken meer tijd in het maken van hun huiswerk dan de gemiddelde leerling en moeten dan nog eens in hun (vaak beperkte) vrije tijd naar de logopedie komen. Dit is voor vele kindjes echt wel loodzwaar en vermoeiend. Ze raken zo vaak zelfs schoolmoe, moeten naar een school voor buitengewoon onderwijs, of doen gewoon niet meer wat ze zouden kunnen doen.

Wij willen hierin verandering brengen! Laat deze kinderen logopedie krijgen op school tijdens de gewone lesuren! We kunnen dit zo regelen dat kinderen niet te veel van het lesgebeuren missen. En komen ze mee tijdens een taal of rekenles, dan moeten ze dit maar extra bij de logopedie doen, individueel zal een leerling met leernoden ook sneller iets 'beet' hebben dan in een grote klasgroep.

Het is ook zo dat de directie autonoom mag en kan beslissen of hij/zij al dan niet logo tijdens de lesuren laat doorgaan. De inspectie staat er inderdaad niet op te springen dat het gegeven wordt tijdens de lesuren, maar kunnen er in principe niets aan doen. Maar wat in het verleden wel gebeurde was, als er inspectie kwam, dat wij natuurlijk geen behandelingen op school kwamen geven, om zoveel mogelijk problemen te voorkomen.

Hieronder enkele richtlijnen die we op de site van het ministerie van onderwijs vonden.

Hopelijk staat dit een verdere samenwerking niet in de weg.

Weetje: veel kinderen zullen geen logopedische therapie volgen als het niet op school mag en kan doorgaan, aangezien de ouders ons meestal zelf vroegen om op school te komen.

http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=13281


3.6. Afwezigheden omwille van revalidatie tijdens de lestijden (code H)

 

Een groeiend aantal ouders doet een beroep op schoolexterne hulpverleners. Wanneer de revalidatie gevolgd wordt tijdens de lestijden, gaan de leerlingen gedurende een bepaalde tijd uit de klas voor de behandeling. De bestaande regelgeving is niet meer actueel en wordt vervangen door een nieuwe, geactualiseerde regeling die we hierna concreter beschrijven.

 

Het doel van de nieuwe regeling is:

- een meer actueel kader bieden aan scholen om een beslissing te nemen over vragen van ouders om therapie tijdens de lestijden/lesuren toe te staan;

- de planlast voor scholen verminderen door de duur van de afwezigheid beperkt te verruimen (gewoon onderwijs) en verschillen weg te werken (buitengewoon onderwijs) en tegelijk de afwijkingsprocedure bij de onderwijsinspectie af te schaffen en deze voor sommige situaties te vervangen door een advies van het centrum voor leerlingenbegeleiding dat al een algemene adviserende taak opneemt in het kader van aanvragen voor revalidatie tijdens de lestijden/lesuren;

 

Inhoudelijk onderscheiden we drie situaties waarin de directeur van een school een beslissing kan nemen over het toestaan van een afwezigheid van een leerling omwille van revalidatie tijdens de lestijden uitgevoerd door schoolexterne hulpverleners die hiertoe bij de wet gemachtigd zijn. “Bij de wet gemachtigd zijn" is een algemene omschrijving om aan te geven dat de schoolexterne hulpverleners hun therapeutische taak uitvoeren binnen een door de wet geregelde context; dit kan een hulpverleningsinstantie zijn (zoals een revalidatiecentrum bijvoorbeeld) of op basis van het statuut van zelfstandig therapeut (logopedist, kinesitherapeut ...). De schoolexterne hulpverleners moeten kunnen legitimeren dat zij hun beroep uitoefenen op een reglementaire basis. Omdat de beroepscontexten sterk kunnen verschillen zullen ook diverse reglementaire kaders in het geding zijn.

 

Het schoolbestuur moet volledig onafhankelijk zijn van de behandelende persoon of van zijn bestuur.