Legaliseer cannabis in België

Petitie voor de legalisering van cannabis in België

http://cutdecrap.be/wp-content/uploads/sites/8/2013/02/avatar-cdcoc-255x255-130x130.jpgHennep, Cannabis sativa L., is een uitzonderlijk veelzijdige plant, die zijn nut bewijst in tal van toepassingen, al sinds mensenheugnis deel uitmaakt van onze cultuur, maar het onderspit moest delven in de niets- en niemand ontziende concurrentiestrijd. Het imago van de plant werd beklad met opgeklopte nonsens en zelfs misdadig bedrog. Het wereldwijde succes van de heksenjacht, toont vooral aan hoe groot de onwetendheid over de pschycho-actieve eigenschappen was.

De desinformatiecampagne maakt dat iedereen cannabis tegenwoordig wel kent als softdrugs, maar de vele andere toepassingen, zijn niet of nog nauwelijks gekend. De plant heeft nochtans heel wat troeven en de verwerking is veelal duurzamer dan het gebruik van alternatieven. Cannabis is een basisgrondstof die ons om banale redenen wordt ontzegd.

Cannabis als…

medicijn

Al vele decennia doet men onderzoek naar de geneeskrachtige eigenschappen van cannabis en die zijn niet min. Reeds meer dan 700 medicinale toepassingen zijn gekend, waaronder succesvolle genezing van kanker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Tetrahydrocannabinol (THC), een psychoactieve stof in cannabis, kankercellen vernietigt.

http://cutdecrap.be/wp-content/uploads/sites/8/2013/02/hemp-tinctures.jpg

papier

Papier wordt gemaakt van cellulose, een stof die in veel natuurlijke vezels teruggevonden wordt. Hout bevat 30%, cannabis 85%. Cannabis groeit sneller, op een kleinere oppervlakte en omdat de plant weinig lignine bevat, komen er bij het omzetten van plant naar papierpulp veel minder chemicaliën te pas, dan bij hout. Cannabisvezels, die langer zijn, kunnen bovendien meer gerecycleerd worden, dan houtvezels. Reken daar nog bij dat de papierindustrie mee verantwoordelijk is voor de kaalkap van de laatste regenwouden, dan weet je ook dat cannabis als grondstof voor papier een meer dan volwaardig alternatief is voor hout.

stof

Behalve voor papier, kunnen cannabisvezels ook dienen om er stoffen van te maken. De vezels zijn sterk en veerkrachtig, de stof dus ook. Ooit werd touw en canvas vrijwel uitsluitend van cannabis gemaakt. De eerste Levi jeans, een cannabisjeans, ging 5 keer langer mee dan de jeans vandaag en het productieproces was veel milieuvriendelijker.

voeding

Hennepzaad is rijk aan omega-3 en -6 vetzuren en dus bijzonder voedzaam. De zaden kunnen geroosterd worden, verwerkt in voeding, of geperst voor de olie.

energie

De olie kan ook dienen als brandstof, maar ook voor energie uit biomassa is cannabis heel geschikt. Cannabis levert 3 maanden na het zaaien 10 ton biomassa op per hectare.

http://cutdecrap.be/wp-content/uploads/sites/8/2013/02/hemp-insulation-532x236.jpg

softdrugs

De bloemen van vrouwelijke planten bevatten psycho-actieve stoffen, zoals THC, wat een geestesverruimende werking heeft. Je kunt ze roken, verwerken in voeding en zelfs gebruiken voor thee. In tegenstelling tot veel andere ‘drugs’ is cannabis ongevaarlijk en minder verslavend dan koffie, ook is er bewezen dat je van cannabis geen overdosis kan krijgen aangezien het geen effect heeft op het ademhalings ritme of het ritme van de hartslag in tegenstelling tot alcohol of andere legale drug zoals koffie heeft dit wel invloed op de hartslag en kan dit de dood tot gevolg geven bij misbruik van deze middelen.

HEKSENJACHT

Onder het mom ‘softdrugs’ wordt cannabis desalniettemin uit onze samenleving verbannen. Haar illegale status hebben we te danken aan een desinformatiecampagne, misbruik van onwetendheid en vertrouwen en gelobby van grootindustriëlen, in een tijd waarin informatie nog niet digitaal en minder vanzelfsprekend was.

http://cutdecrap.be/wp-content/uploads/sites/8/2013/02/hemp-kenna600x222.jpg

Cannabis vandaag

Gelukkig weten we inmiddels beter. Her en der wordt cannabis opnieuw gelegaliseerd, maar ook de tegenkanting blijft groot. “Drugs moeten we niet tolereren, het is een gevaar voor onze kinderen,” is de meest voorkomende reden. Cannabis zelf zou niet gevaarlijk zijn, maar men vreest dat het naar andere, wel gevaarlijke drugs leidt.

En dat kan kloppen, want net omdat cannabis illegaal is, verhandeld wordt binnen hetzelfde circuit als veel andere drugs, doorgaans over dezelfde kam geschoren wordt, en omdat de onwetendheid onder jongeren ook groot is, wordt de stap van cannabis naar harddrugs inderdaad heel erg klein. De heksenjacht doet daar nog een schepje bovenop, want wie cannabis uiteindelijk leert kennen, vraagt zich veelal af waar al die heisa in feite voor nodig is.

http://cutdecrap.be/wp-content/uploads/sites/8/2013/01/cannabis-verboden1300x681.jpg

Cannabis in België

Desondanks de illegale status, heeft cannabis overal ter wereld veel fans, ook in België. Hoewel geen prioriteit gegeven wordt aan de vervolging van cannabisgebruikers, worden telers en verdelers wel vervolgd en zwaar beboet. De onwetendheid en vooroordelen over cannabis zijn onder Belgen nog groot, maar de meesten zijn inmiddels nuchter en geïnformeerd genoeg om te weten dat de illegale status meer kwaad doet dan goed.

Voordelen ?

Wanneer men cannabis in Belgie legaliseerd en controleerd, dan zal dit ten voordelen zijn van elke burger in Belgie. Niet enkel zal de Belgische regering veel geld kunnen gaan besparen door dat ze elk jaar weer duizenden euro's verspillen om alle middelen te kunnen betalen om dit tegen te gaan, maar ook zal de Belgische regering door de legalisering de kwaliteit van het product kunnen controleren waardoor er minder gezondheidsklachten kunnen komen door "vervuilde wiet" maar ook zal men veel geld kunnen verdienen door taxen te heffen op deze producten die verkocht worden.

Ook zal deze legalisering veel nieuwe werk gelegenheden bieden voor de teelt, onderzoek, vervoer en distributie van cannabis in belgie en zullen veel mensen weer tewerk gesteld kunnen worden. Veel ziektes zoals MS, Dementie, Alzheimer, ziekte van Crohn, Glaucoom, Reuma en vele andere ziektes en problemen kunnen verholpen en voorkomen worden door cannabis producten. Ook is het zo dat men kanker kan bestrijden met cannabis zonder het gebruik van een chemo kuur of andere pijnlijke en ziekmakende oplossingen.

Cannabis is namelijk ook een goede oplossing voor mensen met ADHD, anorexia, slaapstoornissen en angst aanvallen. 

 

Waarom ?

Cannabis is in de eerste plaats een nuttige plant, een interessant landbouwgewas, met uitzonderlijk goeie en veelzijdige kwaliteiten. In een tijd van economische en ecologische malaise, kernrampen en chemische vervuiling, is de criminalisering van een plant die onze gezondheid, onze bossen en onze economie ten goede kan komen, ronduit onaanvaardbaar.

Om deze en vele andere redenen, roepen wij, ondergetekenden, alle bevoegde instanties vriendelijk, doch dringend op om niet langer cannabis, maar wel de heksenjacht op cannabis aan banden te leggen. Belgen horen vrij te zijn om cannabis te telen en te gebruiken in allerlei toepassingen.

Wij roepen ook alle Belgen op om de vraag voor legalisering kracht bij te zetten door deze petitie te onderschrijven en er via alle mogelijke kanalen mee bekendheid aan te geven. Wie het bos door de wiet nog niet ziet, of gewoon meer wil weten, verwijzen we graag door naar https://cutdecrap.be/petities/legalisering-cannabis-belgie/