Laat ons op eigen risico afreizen naar een oranje land voor studie of stage.

Met deze petitie willen wij, studenten van de Avans Hogeschool, graag het huidige beleid rondom het wel of niet naar het buitenland mogen reizen voor een semester studie of stage aankaarten. In het huidige beleid staat dat er bij een oranje of rode kleurcode niet afgereisd mag worden en bij een gele en groene kleur wel.

  • Dit beleid past naar onze mening niet bij de huidige situatie. Normaliter wordt oranje reisadvies toegepast bij een oorlogsgebied of gebied met hoge terrorismedreiging. Nu gaat het om een virus dat ook hier in Nederland ons dagelijks leven beheerst.
  • Het voelt voor ons wrang dat wij nu wel in het mooie (donkerrode) Groningen zouden mogen gaan studeren, maar niet in het oranje buitenland.
  • Er valt weinig te zeggen over wat wij bijdragen aan verspreiding van het virus, want wij gaan voor 5 maanden weg dus er is weinig te zeggen over wat wij mee terug kunnen nemen. Daarnaast is op 5 maanden een quarantaine periode ook acceptabel en proportioneel.
  • Alle studenten zijn op het moment van afreizen gevaccineerd, of hebben in ieder geval de mogelijkheid gehad om zich te laten vaccineren.
  • Met dit huidige beleid wordt een studieonderdeel van 30 ECTS als toeristische reis beschouwt. Terwijl wij sterk van mening zijn dat dit een noodzakelijke reis is. Het oranje reisadvies houdt in dat noodzakelijke reizen wel zijn toegestaan. Hier vallen o.a. ook zakelijke reizen onder. En wanneer wij een reisverzekering willen afsluiten wordt onze buitenlandperiode vaak ook als zakelijke reis beschouwd.  

Wat is concreet ons verzoek?

  • Wij zouden graag willen vragen om het huidige beleid rondom reisadviezen aan te passen. Dat wij wel af mogen reizen naar oranje gebied en daarbij ook gewoon onze studiepunten krijgen toegekend.
  • Er zijn al meerdere hogescholen die hun studenten wel naar oranje gebied laten afreizen, volledig op eigen risico. De HAN gebruikt hier bijvoorbeeld een vrijwaringsverklaring voor. Dit kan een mooie compromis zijn waardoor de Avans dus ook geen risico meer loopt om bij problemen verantwoordelijk gehouden te worden.
  • Laat ons als studenten de reis op eigen risico maken en laat ons zelf de voorbereidende maatregelen treffen om de risico’s te beperken, zoals het afsluiten van de juiste verzekeringen.
  • Het lijkt ons niet rechtvaardig als er bij de ene hogeschool wel afgereisd mag worden en de ander niet. Waarom zou de ene hogeschool de aanpassing wel kunnen maken en de andere niet?
  • Het is voor ons allen nu een erg stressvolle en onzekere periode. Situaties kunnen snel veranderen en zelfs op het moment dat de koffers al ingepakt zijn kan de situatie nog omslaan. Terwijl wij als studenten al 1,5 jaar veel stress en onzekerheid hebben moeten doorstaan.  

Dus alstublieft College van Bestuur, kunnen jullie dit beleid heroverwegen en een hoop zorgen bij ons wegnemen? Zodat wij onze langgekoesterde dromen waar kunnen gaan maken en alle zorgen en onzekerheid achter ons kunnen laten.

Met vriendelijke groet, Kind regards, Meilleures salutations, Cordialmente,
De (hopelijk) buitenlandstudenten vanuit de Avans Hogeschool voor het najaar 2021.