Geef de Buntstraat terug aan de buurtbewoners!

Beste meneer De Wispelaere, 

Beste Schepen,

Op woensdagavond 14 oktober 2015 vond in het Cultuurcentrum van Evergem een infovergadering plaats rond het wegen- en rioleringsproject Buntstraat, Doornstraat, Durmestraat en Westbeke. Een aantal inwoners uit de buurt waren aanwezig. Tot onze vreugde mochten wij daar vernemen dat in 2017 het woongedeelte van de Buntstraat en de Durmestraat fysiek zouden worden afgesloten van het industriegedeelte van de Buntstraat. Met deze maatregel toont het gemeentebestuur dat ze een aantal problemen die al langer door verschillende buurtbewoners worden aangekaart au sérieux neemt. Daar zijn we als actiecomité én als buurtbewoners dankbaar voor!

Met deze beslissing wordt het sluikverkeer en/ of doorgaand verkeer van gewone wagens aangepakt, dat bovendien vaak met té hoge snelheid door onze woonstraat rijdt. Het woongedeelte van de Buntstraat en de Durmestraat zijn beide straten die uitnodigen tot op straat spelen en vertoeven. Net omwille van bovenstaande in combinatie met de regelmatige passage van zwaar vrachtverkeer is dit vaak te riskant. Passanten houden te weinig of geen rekening met spelende kinderen, wat tot gevaarlijke situaties leidt of ervoor zorgt dat buurtbewoners de straat vermijden. Jammer voor het potentieel aan sociale cohesie die daardoor teniet gedaan wordt. Door het afsluiten van de straat krijgen wij als bewoners weer meer kans om ons de straat toe te eigenen. Deze kans willen we dan ook ten volle grijpen. Daarom stellen we in onderstaande tekst een aantal vragen, doen we een aantal voorstellen en uiten we hier en daar een bedenking bij de voorgestelde plannen van de gemeente.

Op zich vinden wij het vreemd dat het woongedeelte van de Buntstraat niet wordt meegenomen in de plannen voor heraanleg van straten in de hele omgeving. Hierna vindt u een paar redenen die een herevalutie van deze keuze eventueel kunnen beïnvloeden. Is het zuiveren van afvalwater op lange termijn niet duurder, dan het ineens te scheiden? Elektriciteitskabels die nu vervlochten zitten in de boomkruinen zouden onder de grond kunnen verdwijnen, waardoor mogelijk brandgevaar vermeden wordt. De slechte staat van het wegdek, met talrijke putten en barsten, veroorzaakt door het zware vrachtverkeer zou aangepakt kunnen worden.  

Om de potentie die in de afsluiting van de Buntstraat zit, met of zonder heraanleg, te volle te kunnen benutten hebben we nog een aantal bijkomende wensen en voorstellen:

1.     Aan het begin van de Buntstraat moet een bord komen: “Zone 30 – Pas op! Spelende kinderen!”. Wij gaan ervan uit dat er aan het einde van Nieuw Rabot sowieso een bord komt met aanduiding ‘doodlopend’ (doorlopend voor fietsers en voetgangers) om vlot verkeer te garanderen, alsook dat er een betere aanduiding komt op N9 (richting Gent én richting Eeklo) om het verkeer naar industriegebied Buntstraat-Durmakker-Westbeke te leiden.

2.     Aan het begin van de Buntstraat belemmerende elementen, vertragers die auto’s dwingen te vertragen: als buurtbewoners verkiezen wij bloembakken ipv plastiek blokken

3.     In het woongedeelte van de Buntstraat staan nu aan beide zijden bomen. Veel van deze bomen zijn ziek of dood. Wij willen ervoor pleiten de zieke/ dode te vervangen door nieuwe exemplaren.

4.     Tijdens de herfst staan in de straat een 6-tal bladmanden, waarin de afgevallen bladeren verzameld kunnen worden. Bewoners die dat wensen kunnen deze verzamelde bladeren als bodembedekkers in eigen tuin gebruiken.

5.     Betere aanduiding (bijvoorbeeld met bord) van uitrit Rabotwegel: fietsers zijn pas zichtbaar als ze al op de weg (Buntstraat) zijn. Dat leidt tot gevaarlijke situaties.

6.     Sommige bewoners gebruiken de braakliggende strook tussen hun voortuin en de straat niet. Met hun toestemming en in overleg met de groendienst van de gemeente zou een plan uitgetekend kunnen worden om op deze plekken kleine ontmoetingplaatsen te creëren: door er gras te zaaien en er bijvoorbeeld een (picknick-)bank te plaatsen of een speeltuig te plaatsen. Andere braakliggende stukken zouden bloemenperken of mini-moestuinen kunnen worden.

7.     Een nieuwe asfalt toplaag lijkt ons een goed alternatief voor het wegwerken van putten en barsten in het wegdek, als de straat niet heraangelegd wordt.

8.     Een aandachtspunt bij de heraanleg is dat vrachtwagens voor het woongedeelte Buntstraat nu vaak keren op de kruising Buntstraat-Durmestraat. Dergelijk bestemmingsverkeer zal er ook in de toekomst zijn.

9.     De afsluiting zouden wij graag zo snel mogelijk zien ingaan, idealiter voor zomer 2016: wat een zomer vol straat-speel-plezier mogelijk maakt.

10.   In Het Nieuwsblad van 10/10/2015 stond te lezen dat er in onze wijk (tussen site Trelleborg en Durmestraat) ook een natuurgebied komt. Daar zouden wij willen pleiten voor een avontuurlijke-natuurlijke speeltuin, ook een meerwaarde voor de kindvriendelijkheid van onze buurt.

11.   Een veilige en aangenamere fietsaansluiting naar Gent via sluizencomplex, zou een bijkomende meerwaarde zijn voor de mobiliteit van de buurtbewoners.

Door bovenstaande ingrepen, in combinatie met afsluiting van de straat, geloven wij erin dat de straat terug gegeven kan worden aan haar bewoners en op die manier een echte leefstraat kan worden, waarin er weer ruimte is om elkaar te ontmoeten. Op die manier kunnen we de inspanningen van het buurtcomité Buntstraat (opgericht in 2010) dat jaarlijks samen met bewoners van Bunt- en Durmestraat een nieuwjaarsdrink en zomerbarbecue organiseert verzilveren.

Bewoners van Bunt-en Durmestraat konden bij het opstellen van deze brief input geven. Voor punten 2., 3., 6. en 10. willen wij inspraak hebben in verband met aanpak en uiteindelijke inplanting.

Wij danken u alvast voor het lezen van deze brief en hopen op een positieve evaluatie van onze voorstellen.

Vriendelijke groeten, In opdracht van de bewoners van Buntstraat en Durmestraat Sigrid Fonck (Buntstraat 8) Tim Gijselinck (Buntstraat 46) Nathalie Decoene (Buntstraat 22) (initiatiefnemers voor deze brief)