windturbines-oudenaarde

Quoted post

YESinMyBackyard

#9 YESinMyBackyard

2012-10-24 15:58

Het verwijderen van beide oproepen om de petitie van Ecopower te ondertekenen, toont aan hoe hypocriet "pro-groene-stroom", "anti-windturbines" comitees zijn...

Reacties

Philippe

#10 Re: YESinMyBackyard

2012-10-24 20:33:58

#9: YESinMyBackyard - YESinMyBackyard

Hypocrisie...daar weten projectontwikkelaars alles over, me dunkt. Laat ons een kat een kat noemen, inderdaad, dat geldt ook voor u. Een projectontwikkelaar is slechts in één zaak geïnteresseerd: winst, en liefst zo veel mogelijk. Het "groene label" dat windturbines (terecht, maar soms ook onterecht) hebben wordt gretig misbruikt om alle andere argumenten van tafel te vegen. Wie zich verzet tegen windturbines omdat ze schade aan leefomgeving, natuur en landschap aanrichten, wordt meteen een "not in my backyard"-mentaliteit verweten. Of hij wordt verdacht gemaakt als bekrompen tegenstander van groene energie.

De waarheid is iets genuanceerder, mijn beste. U moet - vooraleer met het alleenzaligmakende groene label alle oppositie de mond te willen snoeren - eerst aan de bevolking uitleggen waarom u die gigantische turbines bv. niet op zee opricht. Zou het iets te maken kunnen hebben met hogere investeringskosten en dus lagere winsten voor de projectontwikkelaar? Nochtans zou zo een project op zee veel groener zijn, toch precies datgene wat u nastreeft, niet? Immers, aan zee is er altijd wind, u moet de turbines nooit in "reduced noise mode" zetten, en de fauna en flora in de omgeving varen er wel bij. Welaan dan, daar ligt voor u een ongeziene buitenkans om aan iedereen te laten zien hoezeer u groene energie een warm hart toedraagt.

Terecht, maar soms ook onterecht worden windturbines als "groen" gezien. Waarom terecht hoeft weinig verder betoog. Waarom onterecht blijkbaar wel. Welnu, het is nochtans eenvoudig: het is een kwestie van afwegen van voor- en nadelen voor mens, milieu, landschap, ... Hoe groen is zgn. groene energie? Heeft u zich reeds die vraag gesteld? Als ze gaat ten koste van leefomgeving, landschap en natuur wordt ze dan niet eerder grijsgroen...? Hoe zwaar weegt het argument "groen" nog als we bv. één van de laatste unieke open landschappen in de Noordelijke Vlaamse Ardennen onherroepelijk verminken. Durft u dan nog van groene energie te gewagen?

En tot slot nog dit: in het project Oudenaarde werden - bewust ? - verouderde kaarten gebruikt waarop maar liefst een 60-tal huizen ontbraken. Zo kon worden "aangetoond" dat er weinig of geen hinder zou zijn voor de omwonenden, want die waren er nauwelijks... Op de verplichte lijst in de localisatienota werden verschillende adressen, die meer slagschaduw zullen ondervinden dan de norm toelaat, "vergeten". Hypocrisie...? U zegt het.