Geen jeugdhuis zonder muziek

Quoted post


Gast

#156 Re:

2011-12-06 11:08

#1: -

Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Het is niet het volume dat je muzikale talent demonstreert hé. Plus: het vaak veel te luid spelen leidt echt wel tot gehoorschade. Ik ben 51 jaar en weet al lang waar ik het vervelende regelmatige 'gepiep en geronk' in mijn oren vandaan haalde... Dàt is de realiteit, helaas. Ik ga nog regelmatig en met plezier naar optredens kijken en luisteren, en gebruik nu dus ook de oordopjes. Alleen is het eigenlijk haast lachwekkend stom dat je met die oordopjes uiteindelijk zélf het volume gaat dempen, terwijl dat net zo goed vanuit de versterkers kan gebeuren én bovendien op hetzelfde neerkomt. Mij kon het ook amper schelen hoor, toen ik jong was, dat volume, maar ik magdus persoonlijk ervaren waar het toe kan leiden. Wees er maar zeker van: zo regelmatig een aantal weken (zomaar plots uit het niets) dat geronk in je oren (dat lijkt alsof ze 150m verder in de straat aan het werken zijn): da's geen pretje.

Bovendien herinner ik me van vorige zomer ergens een optredentje in Marke (bij Kortrijk) van een plaatselijk ietwat populaire rockband. Die speelden écht wel veel te luid, en door omstandigheden had ik mijn oordopjes niet mee. Het deed echt letterlijk pijn aan de oren, zelfs bij mijn zoon (en die zijn oren zijn nog ok). Na 10 minuten zijn we vertrokken, want het was niet te verdragen. Dàt vind ik onverantwoord hé dus. Ik zeg dit dus ook aan de organisator, bij het buitengaan en krijg als antwoord: "Ja, je hebt gelijk, maar dat is hun handelsmerk... En je moet maar oordopjes insteken hé...". Euh?? Zo luid mogelijk een handelsmerk? Heeft weinig met talent en potentieel te maken, volgens mij. En ja, oordopjes... Ok, dan had ik in mijn eigen oren inderdaad het volume geregeld dat doenbaar is. Hetzelfde volume dat de band net zo goed kan instellen om verantwoord bezig te zijn. En om nog steeds goed te klinken ook, want laten we eerlijk zijn: die oordopjes vlakken de nuances in klank onvermijdelijk wat af. Wat niet het geval zou zijn mocht elkeen gewoon het volume wat stiller zetten.

Ik snap de hele heisa hierrond wel, en ook 'de tegenstand', maar ik vind het wat lachwekkend (en helemaal niet kloppen) te beweren dat bands omwille van een lager volume de kans niet meer zouden krijgen om hun talent te exposeren. Dat is onzin.

Groeten.

Reacties

Jef

#178 Re: Re:

2011-12-06 12:51:32

#156: - Re:

Beste

Het klopt dat luid kunnen en mogen spelen niet per definitie betere muziek voortbrengt. Daar volg ik u volledig in. Die redenering vormt echter niet de grondslag van deze discussie en petitie. Door dit wetsvoorstel zullen vele kleine zalen en dus ook veel jeugdhuizen een enorme investering moeten doen om live muziek te kunnen programmeren of dit nu onder de 100 dB(a) of niet ligt. Een investering die de meeste niet kunnen dragen. Niet financieel, maar vaak ook niet om infrastructurele redenen.

Men vermengt in deze voorstellen de VLAREM-wetgeving, die milieuaspecten regelt en o.a. vooral gericht is op de omgeving van de concertzaal, met de problematiek van gehoorschade, welke een individueel gezondheidsaspect is. Gehoorschade kan men ook oplopen bij 100dB(a) of zelfs lager.

Dat gehoorschade stilaan het publieke debat bereikt, kunnen we alleen maar toejuichen. Er is zeker werk aan de winkel. Maar deze wetsvoorstellen zullen er enkel voor zorgen dat er gewoonweg geen optredens meer zullen plaatsvinden in kleinere zalen. Dat is dan ook de reden waarom lokaal talent ook minder kansen zal krijgen. Of denkt u dat het lokale bandje uit Marke met gemak in het Sportpaleis zal worden geprogrammeerd?