Steun de aangifte tegen de doofpotters in de Vaatstra-zaak

Quoted post

Dave

#248 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ronselen

2014-06-19 18:30

#245: They Knew - Re: Re: Re: Re: Re: Ronselen In de tijd dat dit speelde was een meerderheid (schaapjes) er van overtuigd dat de aarde plat was en de enkeling, laten wij hem voor het gemak "Wim" noemen,  die dacht dat de aarde rond was, die werd een complotdenker genoemd en aan de hoogste oom opgehangen. De opgehangene bleek later toch gelijk te hebben gehad.

Heb je enig idee hoeveel *facepalms* deze alinea waard is? Mijn god, zoek toch eens een keer in je leven iets op. Zullen we even de blunders tellen? Hier gaat ie..

1. Je refereert overduidelijk aan Galileo zonder z'n naam te noemen.

2. Galileo beweerde niet dat de aarde rond was; dat was al de heersende opvatting sinds Ptolemeus in de oudheid. Dat men in de Middeleeuwen/Renaissance gedacht zou hebben dat de aarde plat was is een mythe, vooral populair op lagere scholen.

3. Galileo beweerde dat de aarde om de zon draaide.

4. Galileo werd niet "aan de hoogste boom opgehangen", maar kreeg huisarrest. Dat huisarrest kreeg ie niet zozeer vanwege zijn opvatting over het draaien van de aarde, maar vanwege het gegeven dat ie in z'n vraag-antwoordboek de paus als 'dom personnage' opvoerde. Dat was de sneer die het kwade bloed zette, ook al had Galileo gelijk. Uiteraard speelde zijn mening over de aarde, die inging tegen de kerkelijke leer, wel een grote rol. Maar de bewaker van zijn huisarrest, had veel sympathie voor de wetenschapper, en het ontbrak Galileo dan ook aan weinig tijdens zijn huisarrest.

5. Galileo was niet degene die "ontdekte" dat de aarde om de zon draaide, dat was Copernicus, die notabene een kerkelijke functie bekleedde. Ook Copernicus werd niet opgehangen. De belangrijkste ontdekking van Galileo waren de manen van Jupiter, de eerste keer dat er manen buiten de aarde ontdekt werden, hetgeen de situatie van de aarde minder uniek maakte dan men tot dusver dacht.

6. Galileo was destijds degene met de argumenten. Hij kreeg gelijk, niet omdat ie coute-que-coute bleef vasthouden aan een idee-fixe, maar omdat de feiten aan zijn zijde lagen.

7. Galileo's overwinning is dus een overwinning van de ratio boven het geloofsdenken die ondanks nieuwe feiten de opvattingen bij het oude wilde houden. Als je die analogie doortrekt naar deze situatie: Wim en het kliekje zijn degenen die hardnekkig vast blijven houden aan een achterhaald idee. De feiten hebben die ideeen al een hele tijd geloochenstraft.

 

Dus, als je Galileo erbij wilt slepen, probeer dan eerst iets te begrijpen over rationeel denken. Galileo wint van de kerk. Rationaliteit wint van onderbuik. OM wint van Wim.

 

 

Reacties

They Knew

#253 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ronselen

2014-06-19 18:43:39

#248: Dave - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ronselen

Wij hebben het niet over Galileo Galilei maar over Wim Dankbaar, die beter onderzoek heeft verricht dan de ambtenaren die daar door de belastingbetaler voor worden betaald. Als dank daarvoor worden wij door die ambtenaren ook nog eens besodemieterd.