Tegen de kosten en beperkingen van de Beroepservaringsperiode BEP

Quoted post

MJ

#1 Goede zaak

2014-04-23 07:40

Ik vind het een goede zaak dat architecten eens wat meer bewust worden gemaakt van de daadwerkelijke praktijk voordat ze verantwoordelijk worden voor het ontwerpen, detailleren en engineeren van zoiets belangrijks als een gebouw. De studie bouwkunde verplicht en stimuleert op geen enkele manier tot het opdoen van praktijkkennis tijdens de 5 jarige opleiding.

Reacties

BK

#4 Re: Goede zaak

2014-04-23 11:46:40

#1: MJ - Goede zaak

Het opdoen van praktijkkennis gebeurt nu al op natuurlijke wijze: het overgrote merendeel van de studenten die afstuderen als architect of stedenbouwkundige zal de eerste jaren niet zelfstandig werken, maar doet ervaring op bij bestaande bureau's. Je schetst een scenario waarbij een jonge, net afgestudeerde architect meteen verantwoordelijk is voor een complex gebouw, alle details en de constructie. Dan heb je, naast weinig vertrouwen in de opleiding zelf, duidelijk weinig kennis van de praktijk, waarin met een heel team van professionals aan een gebouw wordt gewerkt.

De nieuwe WAT en BEP zorgt voor onnodige kosten, onnodig werk en creëert een klimaat waarin afgestudeerde bouwkundigen de eerste jaren nóg minder gaan verdienen.

De vrijstellingsregeling voor bouwkundigen die kunnen aantonen dat ze genoeg praktijkervaring hebben opgedaan, moet duidelijker gedefinieerd worden, en er zouden geen absurde kosten verbonden moeten zijn aan een inschrijving in het register. Besluit je dus om de BEP niet te volgen, dan moet je na een aantal jaar alsnog je titel kunnen krijgen!


Gast

#6 Re: Goede zaak

2014-04-23 13:51:58

#1: MJ - Goede zaak

Het is niet alsof je na je afstuderen meteen constructie voor een groot gebouw gaat berekenen. Meestal doet alrchitect dat niet eens. Als je bij een bureau begint, dan begin je bij makkelijke dingen aan het begin. Niemand gaat je meteen te veel verantwoordelijkheid geven. Je moet dan op een 'natuurlijke'manier je ervaring opdoen, maar dan zonder ervoor te betalen.

Maar, ja, ik ben mee eens dat het belangrijk is om eerst ervaring op te doen, maar niet op deze manier. Als jij denken dat architecten moeten ervaring hebben, moet het dan een onderdeel van een opleiding zijn en dat de universiteit contract hebt met bureaus die je in moeten nemen.

M

#7 Re: Goede zaak

2014-04-23 20:59:12

#1: MJ - Goede zaak

Zeker, maar zoals je zegt, ligt de fout dan bij de opleiding, bij het feit dat de bachelor afgelopen jaar volledig hervormd is maar er nog steeds geen praktijkgedeelte ingelast is.

Nu worden kosten  om dit gebrek te verhelpen bij net afgestudeerden neergelegd, terwijl zij er van uitgingen een volwaardige opleiding te krijgen.
Velen worden nu dubbel gestraft omdat zij zelf dit gebrek binnen de studie probeerden te verhelpen met een stage en daarmee studievertraging (en dus al extra kosten) voor lief namen.

GP

#25 Re: Goede zaak

2014-05-12 09:55:37

#1: MJ - Goede zaak

Het is inderdaad een goede zaak dat studenten meer praktijkervaring opdoen voordat zij de titel architect mogen dragen. Maar ik betwijfel ten zeerste of de opzet van de BEP de juiste opzet is. In mijn optiek zou het beter zijn om de masteropleiding met een jaar te verlengen waardoor studenten een jaar stage kunnen lopen bij een bureau. Zodoende kunnen studenten zowel vanuit school als het bureau begeleiding krijgen, kost het niet 6000 euro en zijn de kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen gelijk nadat ze zijn afgestudeerd.