Tegen de kosten en beperkingen van de Beroepservaringsperiode BEP

BK

/ #4 Re: Goede zaak

2014-04-23 11:46

#1: MJ - Goede zaak

Het opdoen van praktijkkennis gebeurt nu al op natuurlijke wijze: het overgrote merendeel van de studenten die afstuderen als architect of stedenbouwkundige zal de eerste jaren niet zelfstandig werken, maar doet ervaring op bij bestaande bureau's. Je schetst een scenario waarbij een jonge, net afgestudeerde architect meteen verantwoordelijk is voor een complex gebouw, alle details en de constructie. Dan heb je, naast weinig vertrouwen in de opleiding zelf, duidelijk weinig kennis van de praktijk, waarin met een heel team van professionals aan een gebouw wordt gewerkt.

De nieuwe WAT en BEP zorgt voor onnodige kosten, onnodig werk en creëert een klimaat waarin afgestudeerde bouwkundigen de eerste jaren nóg minder gaan verdienen.

De vrijstellingsregeling voor bouwkundigen die kunnen aantonen dat ze genoeg praktijkervaring hebben opgedaan, moet duidelijker gedefinieerd worden, en er zouden geen absurde kosten verbonden moeten zijn aan een inschrijving in het register. Besluit je dus om de BEP niet te volgen, dan moet je na een aantal jaar alsnog je titel kunnen krijgen!