Koopzondag in Lansingerland

Quoted post

daphne

#72 stuk voor de raadsvergadering

2013-10-30 14:48

Koopzondag Lansingerland

Beste aanwezigen,
Graag willen we met dit stuk laten weten waarom wij de zondagsopenstelling van de winkels in Lansingerland belangrijk vinden.
Allereerst zijn wij van mening dat een ondernemer zelf het recht heeft om te bepalen of hij/ zij open wilt gaan op zondag. Zoals het nu geregeld is, staat vast dat dit niet mogelijk is, ook al zou de ondernemer wel open willen.
Indien geregeld wordt dat winkels open kunnen op zondag, kunnen ondernemers die dit niet willen, er alsnog voor kiezen om op zondag dicht te blijven.
Op dit moment zijn er winkels om ons heen zoals in Hillegersberg en Zoetermeer al iedere zondag geopend, dit betekend voor de ondernemers in Lansingerland een inkomensderving als zij zelf niet open kunnen op zondag.
Een argument dat tegenstanders gaven tegen de zondagsopenstelling is dat mensen maar 1 keer hun geld uit kunnen geven, oftewel wat op maandag t/m zaterdag is uitgegeven kan niet meer op zondag uitgegeven worden. Dat klopt, daar staat tegenover dat mensen het geld dat ze uitgeven wel op verschillende plaatsen uit kunnen geven. Oftewel iemand die graag op zondag zijn geld uitgeeft kan dit nog steeds alleen dan wel in een andere plaats dan Lansingerland. Met name supermarkten merken dit in hun omzet. Zo is ook gebleken uit de zondagsopenstelling van de C1000.
Daarnaast is het zo dat het best zou kunnen dat voor bepaalde winkels geld dat zij bijvoorbeeld op zondag meer om kunnen zetten dan op een dinsdag of een donderdag. De ondernemer kan er dan ook voor kiezen om 1 van die dagen korter geopend te zijn dan wel zelfs te sluiten ( natuurlijk wel fijn voor de consument als dit ergens vermeld staat)
Een tweede tegenargument tegen de koopzondag is dat dit de zondagsrust verstoord. Dit willen wij weerleggen door aan te geven dat iedereen er een andere zondagsrust op na houdt. De 1 gaat graag op zondag naar de kerk, een ander naar familie, er zijn mensen die graag naar een pretpark of dierentuin gaan, misschien zijn er ook wel mensen die een dagje naar de sauna gaan, klussen in huis, een dagje naar de Ikea of ja, jullie raden het al, hun boodschappen willen doen op zondag. Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die op zondag werken en een andere rustdag hebben. Denk hierbij aan mensen werkzaam in de haven, de zorg en welzijn, beveiliging en zo nog vele andere beroepen.
Iedereen heeft de vrijheid om zijn/ haar dag in te richten zoals hij/ zij dat zelf wilt.
De zondagsrust werd ook aangedragen door tegenstanders van de zondagsopenstelling om aan te geven dat dit een dag is van het geloof. Mensen gaan op deze dag naar de kerk en nemen de tijd om tot bezinning te komen.
Er wordt hierbij geen rekening gehouden met andere geloven, zoals bijvoorbeeld het Jodendom. Zij hebben op zaterdag hun rustdag genaamd Sjabbat. Sjabbat vindt plaats op zaterdag, de zevende dag van de joodse week en dient volgens de voorschriften in de Tenach in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid. Toch zijn de winkels gewoon geopend op zaterdag. Ook hiermee wil ik weer aangeven dat het belangrijk is dat we onze wil niet opdragen aan een ander. Laat iedereen zelf bepalen welke dag hij/ zij als rustdag in wilt stellen.
Een derde tegenargument tegen de koopzondag is dat mensen het al druk genoeg hebben en door de zondagsopening helemaal geen rust meer hebben. Vergeet niet dat wanneer iemand op zondag werkt, deze persoon op een andere dag vrij is. Een werkweek bestaat in de meeste sectoren nog steeds uit een 40 urige werkweek. Woensdag t/m zondag werken betekend dan ook maandag en dinsdag vrij.
Ik zie het als een kans en een uitdaging om in het groeiende Lansingerland elkaars normen en waarden te blijven respecteren. Een ander ruimte mogelijkheden bieden betekend niet automatisch dat je je eigen normen en waarden op zij moet zetten.

Graag feedback

Reacties


Gast

#75 Re: stuk voor de raadsvergadering

2013-10-31 07:31:24

#72: daphne - stuk voor de raadsvergadering

Beste Daphne,

Dank voor je inspanningen. Ik ben ondernemer (maar geen winkelier) in Lansingerland. Bij het derde argument van tegenstanders van zondagopenstelling wordt aangegeven dat mensen het al druk genoeg hebben. Ik ben van mening dat niemand voor een ander mag bepalen of hij/zij het druk heeft of niet en daarbij komt dat elke winkelier voor zich kan bepalen om wel of niet op zondag open te gaan.

Mensen die tegen de zondagopenstelling zijn, hoeven geen boodschappen te doen op die dag. dat kan ook op een andere dag. en ik ben het zeer zeker met je eens dat mensen die van shoppen op zondag houden hun geld dan besteden in bijvoorbeeld Alexandrium, Rotterdam-Centrum, Zoetermeer of welk ander winkelcentrum in de buurt van Lansingerland.

Het bepalen of iemand wel of niet zijn/haar winkel opent op zondag vind ik de betutteling ten top. Wie denkt men te zijn om voor een ander te moeten beslissen dat deze wel of niet open moet zijn met alle gevolgen van dien voor de omzet. Zeker in deze tijden waarin internetaankopen nog altijd stijgen en winkeliers het nog altijd heel moeilijk hebben, moet je het ze niet nog moeilijker maken door allerlei betuttelende regeltjes op te leggen.

Groeten,

Nicolette Bakker