Nee tegen het koningslied

Quoted post

Het Rijk, de Staat en het Volk: Dat ben ik!

#7651 Re: Eye-openers: Oranje "schaduw-regering" achter Rutte...?

2013-04-28 20:13

#7630: - Eye-openers

De minister-president, actueel dhr. Rutte, gaat elke maandag naar de koning c.q. koningin om verantwoording af te leggen voor het werk en de verdere plannen van de regering en van de 2e kamer.

Daar heeft hij dan elke week ook een vergadering met een "schaduw-cabinet" bestaande uit HM c.q. ZM (Beatrix cq. Willem) en diens groep van o.a. de politieke, sociale, economische, financiële adviseurs (of "schaduw-ministers") van het Koninklijke Hof.

Op deze manier vervult de koningin en de koning samen met haar "privé-ministers" haar / zijn taken als een permanent, ongekozen "lid van de regering" in.

En het is vanzelfsprekend, dat de minister-president achteraf principiël geen verantwoording aflegt of informatie geeft over de inhoud, onderwerpen of over de algemene agenda van zulk soort "schaduw-cabinetsvergaderingen" - niet tegenover de media noch in de Tweede Kamer waar hij - volgens de Grondwet (!) -  dient verantwoording af te leggen...

Een iedereen legt zich er blijkbaar ook braaf bij neer, dat dhr. Rutte telkens glimlachend zijn beproefde "Radio-Stilte" afkondigt.

Zou misschien iemand even in het kort kunnen uitleggen waarom zowel kamerleden als journalisten deze geheimhouding en 'geheime diplomatie' als - voor Den Haag - 'heel gewoon' accepteren?!

Bij voorbaat dank voor het bijlesje in staatskundig onderwijs!

Reacties

Mea culpa

#7654 7651: Eye-openers: Oranje "schaduw-regering" achter Rutte...?

2013-04-28 22:16:53

#7651: Het Rijk, de Staat en het Volk: Dat ben ik! - Re: Eye-openers: Oranje "schaduw-regering" achter Rutte...?

Correctie:

De koningin of de koning is niet slechts "een lid" van de regering, maar - buitengewoon voor een moderne democratie - zelfs het "Hoofd van der Regering" (!!!)

En wat heeft dhr. Mark Rutte dan eigelijk nog in te brengen bij het schaduw-cabinet, elke maandag, als hij daar 'op het matje geroepen' word door ZM Willem-Alexander?