Belgische BTW onlogica

BTWmurwBE

/ #18 Boeten willekeur

2013-01-28 11:49

boeten goed en wel, maar het is hier nooit voor iedereen gelijk.
In zo'n situatie is hoe hoger de boeten, hoe oneerlijker.
Niet alle "dezelfde" overtredingen worden bij iedereen op dezelfde wijze beboet, en altijd bij iedereen. De ene moet wel, de andere niet, de ene veel meer, de andere veel minder betalen bij dezelfde soms onopzettelijke vergissing. Als je contacten hebt met de administratie zal de boete misschien wel omzeild worden. Ken je iemand dan zal na bespreking of bezwaar de boete verminderd of zelfs kwijtgescholden worden.
Boeten die starten aan 50.000 euro om te eindigen op 2.000 is geen uitzondering.
Pure willekeur. En als je dan al pech hebt dat iemand op de administratie je zoekt om persoonlijke redenen ......het is menselijk en bestaat.
Dus zoals in NL bvb ....Veel minder boeten en veel soepeler.

Basisregel zou moeten zijn : Als er geen financieel nadeel is geweest voor de staat ...zou er geen boete mogen toegepast worden .(of hoogstens een kleine administratieve doch niet proportionele of procentuele )..Want dan komt de fout meestal voort uit of onwetendheid of door de complexiteit van de wetgeving en formaliteiten.


Nu past men in Belgie boeten en intrest toe op BTW die gelijktijdig zou mogen gerecupereerd mogen zijn ( bvb verleggingsregeling) De staat maakte nul verlies, maar men past toch hoge boete en hoge intresten toe op de betaalzijnde, terwijl men de gelijktijdige recuperatiezijde ( die dan niet gebeurde negeert ) Pure diefstal.