Verdubbeling inschrijvingsgeld DKO: Nee! Brief aan Minister Smet


Gast

/ #74 Re: n,

2012-12-02 17:11

#1: jos - n,

Jos,

kunst is veel meer dan luxe! Wie dit schrijft ontkent de eigenheid van ons mens-zijn!

En daarbuiten gaat het hier over veel meer dan kunst!

Hoeveel jonge mensen krijgen door het dko een zinvolle tijdsbesteding aangeboden?

En hebt u al eens gedacht aan de sociale vorming die je meekrijgt door samen te musiceren?

U bent blijkbaar verstoken van het plezier en vooral van de vorming die dit met zich meebrengt.
Over de grenzen van culturele achtergrond of rijkdom/armoede heen ontmoeten mensen elkaar en bouwen samen iets prachtig op.

Zelf ben ik dirigent van het jeugdkoor Rejoice uit Ekeren en binnen deze groep jongeren vind je leden uit welgestelde gezinnen en ook jongeren waar thuis elke euro tweemaal wordt omgedraaid.

Vrijdag hebben ze samen op de planken gestaan en iets verwezenlijkt waar ze nog jaren trots op zullen zijn en zelfvertrouwen uit putten.

Als leerkracht in het dko doen we dit soort dingen dagelijks, zijn we week in week uit, jaar na jaar bezig om kinderen te leren hoeveel je kan bereiken door samenwerking.

Onze maatschappij steekt enorm veel geld in het begeleiden van (soms minder goedwillige) supporters van voetbalmatchen en het herstellen van de schade die ze aanbrengen.

Muziek en kunst brengt mensen samen, niet in competitie met elkaar maar in samenwerkingsverbanden waardoor ze leren grenzen te verleggen.

Als u na mijn betoog (dat ik nog veel langer zou kunnen maken) nog steeds denkt dat kunst luxe is, nu ja, dan is er geen kruid gewassen tegen de ziekte die onze maatschappij aantast en die ook Pascal Smet duidelijk in zijn greep heeft.

Dan zal geen dam de verwoestende vloed die nu op het dko afstormt nog kunnen keren.

Niets tegen verandering, evolutie

Alles tegen blinde maatregelen die kapot maken wat zo zorgvuldig werd gemaakt door de inspanning van zovelen, jong en oud!

Peter Laureyssens,

leerkracht muzikale opvoeding in het middelbaar onderwijs

leerkracht Algemene muzikale opvoeding en Samenzang

dirigent van twee koren

muzikant voor het leven