Museumpark Orientalis moet blijven

Rudolf Sluijter

/ #43

2012-11-26 21:30

Graag zou ik Provinciale Staten van Gelderland willen oproepen het besluit tot stopzetting van de subsidie aan Museumpark Oriëntalis te willen heroverwegen.
Het lijkt erop dat Gedeputeerde Staten bij hun beoordeling uitsluitend hebben gekeken naar het verleden, waarin het park in 2010 en 2011 grotendeels gesloten is geweest in verband met restauratiewerkzaamheden. Het spreekt vanzelf dat dit zijn doorwerking heeft gehad in bezoekerscijfers en inkomsten.
In het jaar 2012 is er echter bijzonder veel gebeurd. Er zijn exposities ingericht en themaweekenden gehouden waar door staf en vrijwilligers zeer veel energie in is gestoken. Het gevolg is dat het bezoekersaantal in 2012 uitkomt op hetgeen is begroot.
Tevens wordt er een nieuw paviljoen gerealiseerd (Hidden Garden) en is een meerjarenplan opgesteld waarin o.a. is opgenomen dat het museum meer bovenregionale bekendheid moet krijgen, wat zal resulteren in veel hogere bezoekerscijfers. Ik heb niet het idee dat dit plan door het college op zijn merites is beoordeeld.
Het museumpark moet in staat worden gesteld de opgaande lijn vast te houden. Stopzetting van de subsidiëring nu zou andere investeerders misschien afschrikken: er is toch een zekere basis nodig om beleid op te maken. Zoals genoemd zou sluiting van het museumpark betekenen dat uniek cultuurhistorisch erfgoed niet meer kan worden bezocht en mogelijk verpietert. Dan is er echt sprake van kapitaalvernietiging. Dat wil ik niet, dat willen alle mede- ondertekenaars op deze petitiesite niet en dat zouden Provinciale Staten ook niet moeten willen.