Petitie Jenneferwet

Jan-Bob

/ #503

2012-10-10 18:18

#500: melody - Re:  

Tja, maar hij klopt wél. In het algemeen geldt: er moet voor iedereen een uitweg zijn terug naar het gewone leven. Sluit je die bij voorbaat af, leidt dat tot grotere, onbeheersbare criminaliteit en veel moeilijker opsporing. Kijk naar de USA, waar in veel staten de doodstraf geldt: daar zijn meervoudige doodslagen (lees: het uit de weg ruimen van getuigen) veel meer gewoon dan in Nederland. Wil je dit soort zware delicten voorkomen, moet je natuurlijk straffen, maar niet te zwaar, want dan werkt het averechts.

Levenslang kan in Nederland ook worden opgelegd, maar natuurlijk nooit standaard, zonder tussenkomst van een rechter. De levenslange gevangenisstraf wordt niet veel toegepast; wél zitten vrij veel mensen quasi-levenslang in een TBS.

Het is lekker gemakkelijk je handtekening te zetten voor standaard-oplegging van levenslange gevangenisstraf, maar het is wel handig even de consequenties daarvan te overzien. 

Een laatste overdenking: wij brave burgers kunnen de crimineel van morgen zijn. Of rijdt niemand hier met (íets te veel) alcohol of te hard, betalen we allemaal keurig belasting, en beledigen we nooit iemand? Die strafwetten maken we voor elkaar, niet voor 'die anderen'!