Tegen de werkuurverhoging voor Europese studenten in Nederland

C

/ #23

2012-04-12 16:47

Ik heb begrip voor Zijlstra's wens om ervoor te zorgen dat EU-studenten niet alleen in Nederland studeren maar hier ook productief willen zijn. Maar een verplichting van 14 uur werken - er zijn maar weinig mensen die in staat zijn om op deze manier (fatsoenlijk) te studeren. Noch de student(e) noch de werkgevers hebben hier iets aan.

Wat mij aan Zijlstra's voorstel irriteert is dat er dus blijkbaar een verborgen motivatie erachter zit, namelijk studenten die ooit welkom waren maar dit niet meer zijn, eruit te flikkeren. En dat vind ik oneerlijk. Er zijn andere mogelijkheden.

Je kunt mensen i.p.v. een studiebeurs een krediet geven dat kwijtgescholden wordt als ze lang genoeg in Nederland belasting betalen.
Je kunt zeggen dat je nog maar x-duizend mensen uit EU aan wilt nemen.
Je kunt deze regeling geleidelijk invoeren, zodat niet honderden hun studie moeten staken.


Als het de bedoeling is, zeker te stellen dat EU-studenten ook iets aan de Nederlandse economie bijdragen, dan zou elke van deze maatregelen net zo veel voor dat doel bereiken als Zijlstra's voorstel. En bovendien zijn ze eerlijk en ook werkbaar.


Geen van de EU-studenten is in Nederland om de overheid uit te roven. Velen zouden zich best kunnen voorstellen om hier, als ze goed geïntegreerd zijn, hun bijdrage aan de maatschappij te leveren. Ze zijn dan ook bereid wat extra inspanningen te doen om hier te kunnen blijven. Maar deze werkuurverhoging lijkt mij slechts bedoeld te zijn om EU-studenten het land uit te zetten i.p.v. ze bij het land te binden.