POLITIEAGENT TOT MAX 62 JAAR


Gast

/ #2

2017-10-21 12:18

Al ruim 10 jaar geleden is er een oproep gedaan vanuit de medezeggenschap om te beginnen met ouderenbeleid. Daarbij is het vooral van belang dat je weet hoe de leeftijdsopbouw van je korps is en wanneer grote aantallen collega's gaan uitstromen. Daarnaast is het ook belangrijk eens te onderzoeken of het inderdaad zo is dat wij als politiemensen korter leven dan een gemiddelde burger. Zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/30/agenten-leven-zes-jaar-korter-1538927-a932584
Dat is allemaal nauwelijks onderzocht en als men al inzicht heeft in de leeftijdsopbouw van de NP dan doet men er niks mee. Gezien de wijzigingen mbt de AOW-leeftijd is het het allerbelangrijkste dat ook daaraan gerelateerde regelingen worden aangepast. EN DAT GEBEURT NIET!
De bonden hebben zitten slapen toen onze eigen zorgverzekering door de neus werd geboord, en ook met het afschaffen van de diverse regelingen mbt vervroegd uittreden en daarna met de recente CAO's waarin we regelmatig een "sigaar uit eigen doos" hebben gekregen. Afgelopen jaar is de discussie over de LFU gestart en hebben de bondsleden duidelijk zich uitgesproken tegen deze regeling die ons bijna weer flink had gekort op datgene wat we nog over hebben (leeftijdsverlof, RPU etc).
Dolf heeft gelijk: we moeten uitgaan van een vaste leeftijd voor (gedeeltelijk) uittreden. Mijn AOW-leeftijd is inmiddels opgelopen van 68 en 3 maanden naar 69!! Dan heb ik 50 jaar gewerkt, daarvoor 15 jaar verplicht naar school. Met 69 mag ik (misschien) nog een paar jaar zelf bepalen wat ik ga doen? Ik weet niet of 62 realistisch en haalbaar is, maar het is wel goed als uitgangspunt. Van daaruit kan iedereen zelf bepalen hoe hij daarna verder wilt/moet/kan. Nog iets langer doorwerken, meteen stoppen of parttime gaan werken.
Dolf heeft het over AOW 70 jaar en dan met 3 gespaarde jaren met 67 pas met pensioen. Dat werkt dus niet met de LFU, want daarin kun je maximaal 1 jaar verlof sparen. Dus we moeten echt wat anders. En aangezien de huidige wetgeving die mogelijkheden niet schept, is er geen andere mogelijkheid dan dat daar nu nieuwe afspraken over worden gemaakt, die meegaan met de steeds weer wijzigende regelgeving die onze onbetrouwbare werkgever en regering uit de hoge hoed toveren.
Het argument dat dit soort regelingen niet meer betaalbaar is, bestrijd ik! Dat is nu alleen omdat we een grote groep oude werknemers hebben, die verplicht (!) nu moeten doorwerken. Als je inzicht hebt in de leeftijdsopbouw, dan blijken dit soort regelingen wellicht over een paar jaar, als die grote "oude" bulk werknemers weg is, wel makkelijk te realiseren. Daarom ben ik ook steeds tegen de recente reorganisatie geweest en afschaffing van ouderenregelingen. Als onze oudere collega's met een mooie en welverdiende regeling (zie bv 18maanden-regeling) naar huis waren gestuurd, dan hadden we die problematiek nu niet gehad en was het ook voor de organisatie wellicht uiteindelijk toch goedkoper geweest.
Sterkte Dolf !



Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...