Vind jij 19 fietsslachtoffers per week aanvaardbaar? Wij niet!


Gast

/ #201

2016-10-19 12:14

Het is vreemd om vast te stellen hoe chauffeurs zich onaantastbaar wanen eens ze achter het stuur kruipen. Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel kan verbeteren aan de weginrichting in België, maar laat ons eerlijk zijn: hét grote probleem is de attitude.

Elke dag fiets ik van en naar het werk (8 km), en mocht ik een euro krijgen voor elke chauffeur die ik zie bellen of sms'en of wat dan ook op de gsm, ik zou al veel geld verdiend hebben. Het ergste is vooral de reacties die je krijgt als je met een (neutraal!) gebaar de chauffeur wijst op zijn of haar gsm-gebruik: middenvingers, geroep en gescheld, agressief en intimiderend rijgedrag door extra dicht te komen rijden,... het is niet te geloven. Zolang ze maar zelf niet hoeven te geloven dat ze in fout zijn. Waar is het in godsnaam zo fout gegaan dat we achter het stuur ons eigen gedrag niet meer in vraag stellen, en enkel fouten bij de ander zien? Gedrag en attitude verander je natuurlijk niet in een vingerknip, maar enkele relatief makkelijk in te voeren maatregelen kunnen ons wel op weg helpen:

- verplicht lessen 'gedrag in het verkeer' op de scholen, en liefst zo vroeg mogelijk al.

- laat op school slachtoffers van verkeersongevallen getuigen.

- vertienvoudig de boetes voor gsm-gebruik. Ze kunnen niet hoog genoeg zijn. Jammer genoeg voelen mensen het meestal pas als je aan hun centen zit.

 

"Rijd in elke straat alsof uw eigen kinderen er wonen".