Geen draagkracht in Zoetermeer voor bouw nieuwe gebedsruimte

Johann van der Veere

/ #1119 Vraag aan wethouder Frank Speel, zijn antwoord en uitspraak RvS

2011-10-22 03:06

Vraag van burger aan wethouder Frank Speel:

Wat is de waarheid van de wet en die van de wethouder? In Westland is een moskee tegengehouden. In 2006 heeft wethouder Emmens gezegd dat er geen moskee zou komen in Seghwaert. Is dit waar?

Antwoord van wethouder Frank Speel:

Het verschil met het geval in Westland is dat daar geen ruimte voor een moskee was in het bestemmingsplan en het bestemmingsplan daar moest worden aangepast.
Er is steeds een discussie geweest over de komst van een moskee, ook met wethouder Emmens. In 2006/2007 was er nog geen behoefte aan een tweede moskee, maar nu wel en nu zijn er concrete plannen.

Tekst uitspraak Raad van State m.b.t. het Westland, 2011:

De raad dient bij het vaststellen van het plan ingevolge artikel 3:2 van de Awb de relevante feiten vast te stellen en de nodige kennis te vergaren over de af te wegen belangen. Anders dan de vereniging betoogt, heeft de raad het geconstateerde gebrek aan draagkracht bij omwonenden van het perceel waar het ontwerpplan voorzag in de mogelijkheid om een gebedshuis op te richten terecht als relevant belang bij de belangenafweging betrokken. Dat de raad mede naar aanleiding hiervan de mogelijkheid tot het oprichten van een gebedshuis uit het plan heeft verwijderd, betekent geenszins dat hij heeft gehandeld in strijd met het verbod van vooringenomenheid. Hetgeen de vereniging heeft aangevoerd, geeft ook anderszins geen grond voor dit oordeel. De raad heeft bij de belangenafweging eveneens betrokken dat het gebedshuis niet aansluit bij de ruimtelijke functies van de buurt, het plan reeds voorziet in veel maatschappelijke voorzieningen en de vereniging niet kan voorzien in het aanleggen van de benodigde parkeervoorzieningen op het desbetreffende perceel, zodat geen grond bestaat voor het oordeel dat de mogelijkheid tot oprichting van het gebedshuis uit het plan is verwijderd vanwege redenen die niet zijn te relateren aan een goede ruimtelijke ordening en om die reden sprake is van een motiveringsgebrek.

Artikel 3:2 Awb:

Zorgvuldigheidsbeginsel. De overheid moet een besluit zorgvuldig voorbereiden en nemen: correcte behandeling van de burger, zorgvuldig onderzoek naar de feiten en belangen, procedure goed volgen en deugdelijke besluitvorming.

Conclusie voor dit moment:

Er moest (nota bene via een bericht op zoetermeernieuws.nl van een oplettende burger) een bijeenkomst worden afgedwongen om helderheid te verkrijgen over een (nog) te bouwen moskee in een woonwijk. De geschiedenis herhaald zich; ook de betreffende wijk in het Westland overkwam wat nu in Seghwaert gebeurd. Dat, inmiddels gewonnen, proces nam vele jaren in beslag.

Volgens mijn bescheiden mening heeft zowel Frank Speel (CDA) als Hans Haring (D66) 'schijt' aan het zorgvuldigheidsbeginsel (wets-artikel 3:2 Awb) en de uitspraak van het hoogste rechtscollege van ons land, de Raad van State.

Overigens één ding: ik ben niet tegen een moskee, laat dát duidelijk zijn. Onder mijn vrienden zijn vele moslims. Ook andere kerkelijken behoren tot die kring, hoewel ik zelf overtuigd atheïst ben. Ik respecteer hun zienswijze, zij die van mij. Een kwestie van respect. Datzelfde respect gooien beide wethouders (in definitie bestuurders van een gemeente) nu met het achteloos terzijde schuiven van dat wetsartikel 3:2 Awb te grabbel. Zij rijden als het ware door het stoplicht zonder daarvoor een overtreding te begaan.

Vooralsnog lijkt een consensus niet in hun denkwijze te liggen.