SOS BRUTALISME ... SOS ZWEMBAD OOSTENDE


Gast

/ #69

2016-04-25 17:37

Keren we een halve eeuw terug, zien we een oersaai grasplein met aan twee zijden iets wat een pergola moest zijn met hier en daar een klimplant. Op het “gazon” stond, zoals op veel ander plaatsen in ’t stad een groen eivormig metalen bordje met de gebiedende tekst: “verboden te betreden op straf van boete”. Als kinderen trapten we graag tegen een bal en regelmatig mochten we ophoepelen… de arm der wet was toen alom tegenwoordig. Daarentegen werden daar jaarlijks snelheidswedstrijden met hindernissen voor paard en ruiter gehouden, jumping. Oostendenaars noemden dat “Concours Hippique”, kinderen kregen daar geen vrijgeleide… maar dame’s met hoge hoeden hadden aanzien. Terug naar de tijd van toen?


In “Reacties” blijft bOb van Reeth op de vlakte en haalt enkel enkele algemeenheden aan.“Begrijpelijk”, ooit betrokken als architect voor een nieuw glazen kursaal, maar dan ZEEwaarts! Het oude, van architect Stijnen zou ook vervangen worden door iets dat overwegend groen moest zijn…


Wie is verantwoordelijk, wie nam de beslissingen voor de sloop - een vraag die niet hoorde in dit debat volgens de moderator- maar toch: de gemeenteraad, het schepencollege, de burgemeester, de keizer? Blijkbaar werd de gemeenteraad buitenspel gezet, nochtans hadden ze een kans in dit debat, maar ze schitterden in hun afwezigheid, monddood gemaakt.

HERBESTEMMING.
Enkele voorbeelden:

1.OVER BUDA Kortrijk
Kunstencentrum BUDA is een werkplek, een presentatieplatform en een filmhuis.
Werkplek:
Jaarlijks ontvangen we ruim 150 kunstenaars of zo’n 40 à 45 gezelschappen die tijdelijk in Kortrijk komen wonen en werken. Ze overnachten in twee huizen in de stad en werken in de studio’s in de Budatoren of zalen in de Budascoop. Een enthousiaste technische en artistieke ploeg medewerkers van BUDA ondersteunen hen hen bij de creatie. Over de middag zorgen Kortrijkse vrijwilligers voor een lichte lunch met broodjes, slaatjes en soep. Wil jij regelmatig getuige zijn van het werk dat kunstenaars bij BUDA maken, word dan Companero! Meld je aan bij kristof@budakortrijk.be en wordt een paar keer per maand uitgenodigd in de studio’s en de zalen. Voorwaarde? Je bent bereid om achteraf je ervaring te delen met de kunstenaar(s).

2.Of, in Ieder geval, maak er een “OPEN HUIS” van, een IN en UIT.

3.Of, haal de SPIN van Louise Bourgeois terug dat tien jaar geleden het graf van James Ensor bewaakte, een gemiste kans toen. Hier een ideale plaats met een schitterende lichtinval. Dit doet me denken aan het spel van licht en schaduw hoog in de vismijn daar waar de Vismijnlaan onderdoor loopt, haast niet te evenaren. Ziende blind.

rafael




Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...