Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda

gast

/ #1494 en Plof.. stop maar met plannen, de hele tering zooi zakt in elkaar

2016-02-26 07:54

Schengen onder vuur

Ronald van Gessel

BRUSSEL - 

Europa is de stroom vluchtelingen helemaal beu, het geduld is op. Met name de landen op de ’Balkanroute’ willen nu binnen tien dagen resultaten zien. Anders gooien ze hun grenzen dicht en is het paspoortvrije Schengengebied geschiedenis.

 

„Zowel de Europese Unie als de Turken moeten afdoende maatregelen nemen om de stroom drastisch te beperken, anders bestaat het risico dat het hele Schengensysteem instort,” aldus eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) gisteren na afloop van een overleg in Brussel tussen de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie die over migratie gaan.

Dat overleg was bedoeld om de weg te effenen voor een overleg op 7 maart tussen de Europese regeringsleiders en de Turkse regering. Die Eurotop wordt gezien als de laatste kans voor Europa om het vluchtelingenprobleem nog onder controle te krijgen.

Ondertussen stromen de kampen in Griekenland overvol en dreigt de Griekse premier Tsipras Europese besluitvorming te blokkeren als hij geen hulp krijgt. Maar de overige landen vinden dat de Grieken er al lang genoeg een potje van hebben gemaakt, en het elastiek dreigt te knappen.

Volgens staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) wordt er hard gewerkt maar is het inderdaad de vraag of er op tijd resultaten komen. De ideale lijn is nog steeds dat de Turken in ruil voor 3 miljard euro de vluchtelingen op eigen bodem opvangen, maar tot op heden lijken de Turken weinig te ondernemen om vluchtelingen tegen te houden die oversteken naar Griekenland en willen alleen maar meer compensatie. „Je ziet dat landen niet meer willen wachten op een lagere instroom.”

De herverdeling van 160.000 vluchtelingen is ook mislukt, waar individuele landen er 4000 moesten opnemen, werden het er in de praktijk enkele tientallen. De EU vreest dat in de lente de stroom weer echt op gang komt, ook weer via Libië naar Italië, tenzij er nu echt iets gebeurt.