Dierenvrienden tegen vuurwerk!

Chantal

/ #704 Tegen azijn zeikers,

2016-01-03 01:47

ZOETERMEER - Sinds een paar jaar is het een traditie op zichzelf geworden: rondom de jaarwisseling wakkert de roep om een verbod op het particulier afsteken van vuurwerk weer aan, steevast aangevoerd door Arno Bonte van GroenLinks. De vele peilingen op internet laten een wisselend beeld zien over het draagvlak voor een vuurwerkverbod, en in de landelijke politiek blijft het standpunt dat zo’n verbod niet wenselijk en niet uitvoerbaar is. Helaas blijven de argumenten tegen het vuurwerkverbod in de maatschappelijke discussie over het algemeen sterk onderbelicht.

Het beeld dat wordt geschetst wekt de indruk dat alle Oud & Nieuw problematiek kan worden opgelost door het consumentenvuurwerk uit te bannen, maar in werkelijkheid is vuurwerkmisbruik maar één symptoom van de schijnbare wetteloosheid van die dag. De onruststokers zijn niet afhankelijk van Oud & Nieuw of van vuurwerk – ze zullen altijd weer manieren vinden om andere feestvierders tot last te zijn. Als dit leidt tot een totaalverbod op vuurwerk voor particulieren, waar houdt het dan op? Met vrijwel dezelfde argumenten kun je (professioneel) voetbal ook verbieden.

Jammer genoeg wonen we in een samenleving waar leuk bedoelde evenementen en tradities bijna altijd ontsierd worden door het wangedrag van onruststokers. We mogen van onze bestuurders eisen dat de overlastgevers keihard aangepakt worden, maar vragen om een verbod dat iedereen raakt is zeer onverstandig. Willen we ons echt alles laten afnemen door een groep asocialen? De soms onprettige sfeer van de nieuwjaarsnacht wordt evenzeer veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, dus als we alle Oud & Nieuw feestjes verbieden en alcohol compleet uitbannen wordt het uiteindelijk misschien wel eens rustiger. Maar of het er ook leuker op wordt?

Consumentenvuurwerk dat legaal is in Nederland wordt uitgebreid getest en gekeurd, en bij normaal gebruik zijn ongelukken bijna uitgesloten. Alle serieuze ongelukken die met vuurwerk gebeuren worden veroorzaakt door zwaar illegaal vuurwerk, en dan vaak ook nog doordat mensen daar onvoorzichtig mee omgaan. Om dat aan te grijpen voor een verbod op consumentenvuurwerk is net zoiets als tabak verbieden om heroïne te bestrijden.

We worden al aan alle kanten betutteld door de overheid - laten we de laatste beetjes zelfstandigheid die we nog hebben niet opgeven. Een totaalverbod op vuurwerk zou voor velen een leuk feest verpesten, terwijl het de excessen niet zal oplossen. De oorzaak van wangedrag zit immers in de mens, niet in vuurwerk. Overlast door vuurwerk komt grotendeels door producten en handelingen die al verboden zijn, en het is een illusie om te denken dat een verbod op Nederlands consumentenvuurwerk daar iets aan kan veranderen.

Daarnaast zijn de alternatieven die Arno Bonte en de andere verbodslobbyisten voorstellen totaal onrealistisch. Lokale shows laten organiseren door de overheid zal al snel te duur worden, en bovendien is het logistiek onhaalbaar. Zo is er bijvoorbeeld maar een handvol gediplomeerde pyrotechnici in Nederland, dus er kunnen maar weinig gemeenten zijn met een georganiseerd professioneel vuurwerk. Als er wel shows georganiseerd worden zal dat veel mensen naar dezelfde plek brengen, waardoor ordehandhaving waarschijnlijk nog moeilijker zou zijn dan het nu is. En hoeveel chauffeurs stappen daarna met drank op achter het stuur terug naar huis?

Gelukkig laat de landelijke overheid zich vooralsnog niet meeslepen in deze discussie. Er zijn genoeg manieren om compromissen te sluiten waar voor- en tegenstanders van vuurwerk zich in zullen kunnen vinden. Het instellen van vuurwerkvrije zones is daar een goed voorbeeld van, en leidt nauwelijks tot weerstand onder vuurwerkliefhebbers. Wie daarna nog doorduwt voor een totaalverbod is vooral gericht op het verpesten van het feestje van vele duizenden mensen, en niet op de openbare veiligheid.

De verbodslobby doet het voorkomen alsof alle problemen en overlast rondom de jaarwisseling opgelost zullen zijn als er geen vuurwerk meer is, maar dat is een bewuste verdraaiing van de realiteit. We moeten eens ophouden om dingen waar miljoenen mensen plezier aan beleven te verbieden, omdat een handvol idioten er niet mee om kan gaan. Dat politie en justitie te weinig bereiken bij die groep mag geen reden zijn om voor de rest van Nederland een nationaal feest te verpesten.