Doveninternaat Haren moet blijven!


Gast

/ #431

2015-12-26 13:20

Naar ik meen heeft het Nederlandse Volk het voor te zeggen in onze Democratie. De Politiek zijn de Volksvertegenwoordigers.
Of zie ik het verkeerd?.

Zo ja, dan mag de Politiek zich duidelijk het wetboek na lezen.

Voor klein gemeenschap als doven en zwaar slechthorende moet dat geen “vergeten” volk worden bestempeld. We hebben het over alle Nederlanders en die groep hoort er ook bij.
Daar wordt in Nederland al jaren die groep “weggedrukt” in onze samenleving. Bekende termen “het wordt niet goed begrepen”. Laat die term “niet begrepen te hebben” nu de politiek aan het woord, door de Harense Doven Internaat weg te cijferen.

Cochleair implantaat – kortweg CI wordt hier aangehaald dat deze methode heleboel ondervangt bij het volgen van communicatief verkeer. Laten we heel eerlijk in zijn, men weet het verschil tussen Horen en Luisteren niet. Met de CI techniek kan men geluiden horen, maar luisteren is een heel ander onderwerp. Wie goed kan luisteren, verbeterd zijn houding en de levenskwaliteiten.
En dat is wat de Harense Doven Internaat de doven en zwaar slechthorende ook leren.

Leren luisteren, handelen en zelf ontplooien.

Dat vraagt specialistisch docenten die weten hoe men met doven en zwaar slechthorende kunnen begeleiden. Dergelijke specialisme vindt men niet in de reguliere schoolgemeenschap.

Dit onderwerp schijnt in Nederland “niet begrepen te worden” wat er zo in de dovengemeenschap leeft. Daar zit een enorme specialistische kennis van de docenten, die deze groep jongeren naar de toekomst begeleiden. Onder die groep zitten hoogopgeleide doven leerlingen. Dat was 40 jaar geleden een lijdensweg voor de nu oudere groepen. Enkele zagen de kans zich hoger te klimmen in hun positie. Dat heeft enorme energie gekost om dit te bereiken. Ze moeten zich met liplezen “levend” te houden terwijl gebarentaal beter af was.

Ik zou eigenlijk aan de Politiek willen vragen, wanneer “luisteren” jullie naar deze gemeenschap volgens de Democratische stelsel.

Eenrichtingsverkeer communicatie vanuit de Politiek is een vast gegeven, dat werkt niet, en zal ook niet werken. De ervaring leert dat zulke besluiten lijden tot blokkeringen en misbruik van gemeenschapsgeld. Daar zijn tig voorbeelden van in de media aangehaalde thema’s en in het leven geroepen enquête commissies.

Leren we daaruit nog van?.