Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda

gast

/ #1406 Ga maar rustig slapen, Ome Aard let op u

2015-12-04 07:54

Politiek bezorgd na arrestatie asielzoeker

De Tweede Kamer reageert bezorgd na de arrestatie van een asielzoeker in Den Haag. De man is opgepakt omdat hij verdacht wordt van terrorisme.De verdachte verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam. Daar klapte hij tegen andere vluchtelingen uit de school over zijn eerdere activiteiten. Hij zou hebben gevochten voor Al Qaida

PVV-leider Wilders ziet in het nieuws bewijs voor het falende asielbeleid van het kabinet. "Rutte ontkende alles. We zagen in Parijs en nu ook hier in Nederland wat er met de asieltsunami meekomt: moslimterroristen. En hoeveel lopen er nog rond? Rutte laat ze allemaal binnen. Een aanslag in Nederland is een kwestie van tijd. En dan is de premier volledig medeverantwoordelijk."

Alarmerend

VVD-Kamerlid Azmani reageert in eerste instantie voorzichtig, maar is wel geschrokken. "In principe reageer ik niet op individuele zaken. Ook hier moet de zaak nog nader worden uitgezocht. Maar het is wel een zorgelijk signaal. Ik heb niet voor niets de laatste tijd aangegeven dat iedereen die binnenkomt gescreend moet worden alvorens hij of zij de samenleving ingaat." Bij coalitiegenoot PvdA roept het vooral veel vragen op. "Was hij in beeld bij de Nederlandse diensten en kan hun screening van asielzoekers beter", vraagt Kamerlid Kuiken zich af. De verwachtingen van die screening wil ze wel temperen. "We moeten ons realiseren dat die nooit voor honderd procent waterdicht kan zijn."

CDA-Kamerlid Keijzer noemt de situatie 'alarmerend'. "In tegenstelling tot eerdere berichten lijkt het er nu wel degelijk op dat een of meerdere personen met een geradicaliseerde achtergrond zich schuil houden binnen de vluchtelingenstroom". De partij wil opheldering van de regering hoe dit aan het licht is gekomen en of de door de inspectie gesignaleerde gebreken bij de screening en vaststelling van persoonsgegevens inmiddels aangepakt zijn. "We moeten hier uiterst alert op zijn en direct ingrijpen", vindt Keizer.

Alert

Een woordvoerster van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) benadrukt dat onderzoek nu eerst moet uitwijzen 'wat er aan de hand is en of hier sprake is van iemand die zich uit terroristische motieven in de asielstroom heeft gemengd'. Daarmee wordt dus gedoeld op de mogelijkheid dat de asielzoeker van plan kan zijn geweest om hier een aanslag te plegen.

Het ministerie stelt dat instanties 'zeer alert' zijn op het risico dat terroristen zich onder migranten begeven. Asielzoekers worden volgens het departement zo goed mogelijk gescreend. Uit een eerder rapport bleek echter dat die screening in de beginfase van het asielproces weinig voorstelt en nu blijkt de asielzoeker ook niet tijdens zo'n onderzoek te zijn aangehouden.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zag eerder ook risico's . "In het jongste dreigingsbeeld staat dat de NCTV niet uitsluit dat dat de vluchtelingenroute wordt misbruikt, maar er zijn tot nu toe nog 'geen bevestigde gevallen' van jihadistische terroristen die misbruik maken van asielroutes. Ook in dit geval moeten we eerst het onderzoek afwachten", aldus de woordvoerster van Van der Steur.

 

Allemaal voor de buhne. de echte terrosristen (terugkomers, Schilderwijkers, radicalisten en huidige niet gescreende  instroom) lopen allemaal nog rond. Gellof  me, die aanslag komt echt nog wel