Eis het ontslag van Jozias van Aartsen


Gast

/ #8649 Antisemitisme en islamofobie gaan hand in hand

2014-10-16 20:19

Nu racisme en islamofobie in Nederland officieel regeringsbeleid zijn geworden, slaat de koorts van de moslimhaat overal in volle hevigheid toe. Alleen al de oogst van de afgelopen dagen doet een verstandig mens de haren te berge rijzen. 

De Dagelijkse Farizeeër, de krant die u eerder de Shariadriehoek bracht, een hysterisch apekoolverhaal over het Kalifaat, dat in de Haagse Schilderswijk zou heersen (maar waar desalniettemin gewoon speklapjes worden verkocht) probeert zijn lezers nu angst aan te jagen met de Jihad-belt, een verhaal dat natuurlijk gretig wordt overgenomen door de andere media.

De christelijke medemens houdt het sowieso niet droog, dezer dagen. Zo maakte iemand van de ChristenUnie stemming over de Jihad-vlag, die zomaar te koop zou zijn op de Zwarte Markt in Beverwijk. Bleek ook weer lariekoek te zijn, maar op het moment dat zoiets wordt ontkracht, is de schade alweer on-her-stel-baar. Nooit een goed verhaal kapotchecken, is het adagium van de Nederlandse journalist. 

Hysterische angst voor moslims

Over de Stasi-achtige gedachtenpolitie die CDA-leider Van Haersma Buma wil instellen, is meer dan voldoende gezegd. Zihni Özdil heeft er een goed stukover geschreven, waar ik weinig aan toe te voegen heb.

Maar niet alleen in christelijke kringen maakt het virus van de islamofobie slachtoffers, ook progressief Nederland laat zich tegenwoordig meeslepen door de hysterische angst voor moslims. Volkskrant-columnist Sylvia Witteman, bijvoorbeeld, maakte op Twitter een grap over het fotograferen van haar blote kont, waarop een humorloze moslim iets sneerde over ‘ongelovigen’, waarna Witteman alle controle over haar sluitspieren verloor. Witteman had zich laten opjuinen door de Hauptmann van GeenStijl, Marck Burema, die onlangs antropoloog Martijn de Koning beschuldigde van het aanzetten tot geweld(waarbij, uiteraard, De Konings werkgever werd betrokken) omdat De Koning had voorspeld dat er een keer een moment komt dat mensen, ik citeer letterlijk, ‘vanachter hun toetsenbord vandaan komen’.

Lui en crimineel

In de Volkskrant van gisteren betoogde columnist Martin Sommer verder dat moslims het aan zichzelf te danken hebben dat ze worden behandeld als tweederangsburgers omdat ze nou eenmaal lui en crimineel zijn. Dat is een gangbare opvatting onder vooraanstaande Nederlandse journalisten, vandaag de dag. Eerder al zei Andries Knevel hetzelfde.

Gelukkig hebben we het liberale, altijd verstandige NRC Handelsblad nog, denkt u misschien. Dan moet u even naar deze tekening van Der Ewige Muslim kijken. Nou ja, zou ook niet moeten verbazen in een krant die is verworden tot de afwerkplek voor types als Jan ‘Naziteef‘ Bennink.

Wellicht hebt u ook gelezen over de VVD-politici die openlijk begrip tonen voor massamoordenaar Anders Breivik (valt vast niet onder de ‘geweldsverheerlijking’ die Buma wil verbieden) of die ervoor pleiten moslims op te sluiten in concentratiekampen.

Antisemitische oprispingen

En dat is even snel uit mijn hoofd. Er zijn talloze andere bewijzen dat islamofobie in Nederland niet alleen salonfähig is geworden, maar ook zeer grimmige trekken heeft gekregen, waarbij het niet eens meer nodig is Godwins in te brengen, omdat de uitspraken van onze intelligentsia hun eigen Nazivergelijkingen zijn. Als gevolg van dergelijke haatzaaierij neemt ook het geweld tegen moslims hand over hand toe, maar daar lees je in de reguliere media erg weinig over. Voor informatie daarover bent u aangewezen op margeblogjes als Frontaal Naakt en Republiek Allochtonië.

De reguliere media zijn alleen maar geïnteresseerd in antisemitisme. Daarbij geldt de stelregel, ik heb er al vaak op gewezen, dat het ene antisemitisme het andere niet is. Autochtonen mogen tegen Joden tekeer gaan zoveel ze willen, alleen de antisemitische oprispingen van moslims zijn interessant voor het vaderlandse journaille. Zelfs als moslims dingen zeggen die helemaal niet antisemitisch zijn, maakt het er tóch gewoon antisemitisme van. Ook minister Lodewijk Asscher is daar vrij fanatiek in.

Zionistisch complot

Dat antisemitisme onder Nederlandse moslims een probleem is, betoogde ik al toen dat nog extreemrechts werd gevonden door dezelfde media die nu Stürmerachtige tekeningen van moslims publiceren. Die media doen nu net alsof antisemitisme een exclusief islamitische aangelegenheid is en daarbij wordt nog op een misselijkmakende manier met twee maten gemeten ook.

Neem de zaak Yasmina Haifi, de hoge ambtenaar die tweette dat volgens haar de terreurgroep ISIS een zionistisch complot is. Past naadloos in de antisemitische complottheorieën die al eeuwen rondgaan in de christelijke én islamitische wereld, is heel erg dom en wekt terecht brede verontwaardiging, maar die verontwaardiging is wel erg selectief in het licht van de islamofobecomplottheorieën die tegenwoordig in Nederland populair zijn en die worden uitgedragen door Geert Wilders en zijn PVV, een volstrekt geaccepteerde politieke partij en voormalig coalitiepartner van het CDA en de VVD. 

Islamisering van Europa

Populair in islamofobe kringen is de complottheorie van een mevrouw die onder het pseudoniem Bat Ye’or betoogt dat de Arabische oliestaten het tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig op een akkoordje hebben gegooid met Westerse regeringsleiders: zij leveren olie in ruil voor de islamisering van Europa. ‘Eurabië‘ is de codenaam van deze complottheorie, die niks anders is dan een islamofobe versie van de Protocollen van Zion. Toch hoef je echt niet voor je baan te vrezen als je deze hatelijke, racistische bagger verspreidt, want het valt onder de noemer ‘islamkritiek’. Islamcriticus Anders Breivik, met wie de alom bewonderde schrijver Theodor Holman zich verwant zegt te voelen, liet zich inspireren door ‘Eurabië‘.

Voor journalist Margalith Kleijwegt, die het zogenaamde ‘islamdebat’ de afgelopen tien jaar nauwgezet heeft gevolgd en er ook aan heeft deelgenomen, die dus heeft meegekregen dat er een racistisch ‘Marokkanendebat’ werd gehouden in de Tweede Kamer, aan wie de opkomst van de PVV niet is voorbijgegaan, die ook wel zal weten wie Anders Breivik is en die op Twitter racisten en islamofoben retweet die openlijk pleiten voor geweld tegen politici, of de islam typeren als een gif dat de samenleving bedreigt, was de tweet van Yasmina Haifi ‘de druppel‘. In een artikel in De Groene Amsterdammer schrijft ze alle hoop in de toekomst te hebben verloren omdat zo weinig Nederlandse moslims afstand hebben genomen van Haifi’s oprisping.

Nogal eenzijdig

In haar stuk somt Kleijwegt een groot aantal voorbeelden op van het steeds explicieter wordende antisemitisme in Nederland en Europa, maar ook zij is uitsluitend geïnteresseerd in islamitisch antisemitisme. Daarbij generaliseert ze zelf nogal als ze schrijft dat ‘de moslims’ ‘als één man achter Haifi stonden’, een conclusie die ze baseert op het feit dat een Facebook-pagina om Haifi te steunen, 6500 ‘likes‘ kreeg. Even voor het juiste perspectief: in Nederland woont ongeveer een miljoen moslims.

En bovendien is Kleijwegt nogal eenzijdig. Het is verontrustend dat er op demonstraties tegen het Israëlische offensief tegen Gaza expliciet antisemitische leuzen worden geroepen en wie ‘dood aan de Joden’ roept, mag ook van mij tot aan de poorten van de hel worden vervolgd door het Openbaar Ministerie, maar waarom laat Kleijwegt de oproepen om Palestijnen uit te roeien, onbenoemd? Waarom neemt ze geen afstand van de ‘dood aan de Arabieren‘ roepende ‘Vrienden van Israël’? Als Fatima Elatik afstand moet nemen van een domme tweet van iemand met wie ze niks te schaften heeft, puur en alleen omdat ze moslim is, waarom hoeven VVD’ers en zelfbenoemde ‘islamcritici’ dan geen afstand te nemen van Breivikverheerlijkende en moslimconcentratiekamp bepleitende partijgenoten?

Domrechtse brallers

Stukken als die van Kleijwegt en vele andere uitingen van columnisten, journalisten en politici wekken bij mij sterk de indruk dat het in Nederland in brede kring oké wordt gevonden om publiekelijk te fantaseren over genocide op moslims, op te roepen tot geweld tegen ‘linkschmensen’, Breivik te verheerlijken, ideetjes voor concentratiekampen te lanceren en ga zo maar door. Naar “minder, minder, minder” blèrende fascisten moet worden geluisterd, zo houden verstandige mensen ons voor, en met islamofobe complottheorieën kun je het ver schoppen in Nederland. 

Alleen de antisemitische oprispingen van moslims wekken nog verontwaardiging. En daarbij lijkt het er sterk op dat het meer om die moslims gaat dan om dat antisemitisme, want nogmaals, domrechtse brallers mogen er over Joden werkelijk alles uitbraken wat in hen opkomt, zonder enig nadelig gevolg.

Moslimhaat is net zo verwerpelijk als Jodenhaat

Omdat je tegenwoordig geen probleem meer mag signaleren zonder ook meteen een oplossing aan te dragen, stel ik het volgende voor: antisemitismebestrijders, you rock! Maar laten we vaststellen dat antisemitisme en islamofobie hand-in-hand gaan. Moslimhaat is net zo verwerpelijk als Jodenhaat en dient met net zoveel verve bestreden te worden. 

Daarbij lijkt het me dat je het huidige islamitische antisemitisme, waarbij alle Joden de schuld krijgen van de daden van Israël, niet effectief bestrijdt door alle moslims verantwoordelijk te houden voor de tweet van één ambtenaar, die toevallig ook moslim is.