Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda

Pseudoniem

/ #314 Besluitvorming asielopvang

2014-07-01 07:36

Besluitvorming asielopvang

Nogal wat burgers vinden dat het college van B&W een ingreep van deze diepgang en omvang in de binnenstad niet alleen had moeten voorleggen de gemeenteraad, maar ook aan de inwoners. Die hadden immers niet voorzien, toen zij de gemeenteraad kozen, dat zij en de raad, voor zo’n ingreep zouden komen te staan.

De ingreep zal ernstige gevolgen hebben voor leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Veel van wat daar is bereikt zal weer verloren gaan. Veel van wat we daar zouden willen bereiken zal niet meer kunnen. Het beeld van ‘Breda Nassaustad’ en ‘Stad van beeldcultuur’ zal worden weggedrongen.

We kennen drie niveaus van democratie: informatie, inspraak en instemming. De informatie is geweest, maar was onvoldoende. Bij inspraak wisselt het college met betrokkenen van gedachten over het voornemen van het college, vóór dat zij daartoe besluit. Het college vreesde die gedachten al en heeft inspraak daarom maar overgeslagen. Je moet kritiek op je beleid immers niet breed organiseren.

Inspraak is nu alleen nog mogelijk op de te sluiten overeenkomst met het COA. Noodzakelijk, maar niet voldoende voor een ingreep met deze diepgang en omvang. Ook met inspraak zal het college niet alle betrokkenen bereiken. Dat is het meest mogelijk met een referendum onder de inwoners. Daar zal het college ook wel niet aan willen.

We zullen zien.