Red het Wertheimpark

Petra Catz
Amsterdam

/ #12 Nav # 6 opmerking van Fedde schouten

2014-06-28 19:04

Uw tekst is echt bezijden de waarheid. Kijk voor plaatjes, bv over de hoogte van de muren, de kaalslag van de bomen en veel meer, op https://www.holocaustnamenmonument.nl/nl/holocaust-namenmonument/pers/beeldmateriaal/.
Dit parkje vervult al vele vele jaren een belangrijke functie in de buurt. Het is het oudste parkje van Amsterdam.
Niemand van alle buurtbewoners is tegen een namenmonument maar waarom moet dat zo nodig en zo dwingend op een plek die al een belangrijke functie vervult. Dit parkje heeft al een bestemming. Voor omwonenden en toeristen en passanten een plek van rust en recreatie, voor mensen die in rust naar het wolkersmonument komen, een belangrijke plek voor herdenken en reflectie. Er zijn heel zeker plekken in amsterdam te vinden waar een namenmonument heel goed past, en waar niet zoveel mensen het gevoel krijgen dat hun eigen park, hun eigen plek, wordt ontnomen. Ook in de plantagebuurt, overigens.
Ik heb heel veel buurtbewoners gesproken, maar ik heb niemand gehoord die dit ontwerp graag in het park wil zien. Dit monument is te groot, het park is te klein. Het past gewoon niet. Laten alle betrokkenen samen zoeken naar een oplossing die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen. Die poging is tot op heden nog niet gedaan. Het zou niemand verbazen als dat zou kunnen.
De vergelijking van andere deelnemers aan dit forum, dat de opstelling van de buurt een soort antisemitische actie zou zijn,is simpelweg ongepast. Die is de ernst en het belang van de discussie onwaardig.