Bring Denderleeuw Kleurt Back

Laure Uwase

/ #5

2014-05-15 15:28

Als "exotische denderleeuwenaar" ( ) vind ik het heel teleurstellend dat het wordt afgeschaft aangezien het aan het evolueren was naar een plaats van ontmoeting tussen mensen met verschillende culturen. Het is door te begrijpen hoe de ander leeft (lees: eet, danst, drinkt) dat je die gaat leren kennen, wat enkel kan bijdragen tot een goede verstandhouding tussen de Denderleeuwenaren. Onbekend maakt onbemin. Ik herinner mij nog toen we in 1999 in Welle verhuisden. Onze buren dachten bijvoorbeeld dat we op de grond sliepen . Nadien hebben ze vastgesteld dat dit compleet niet het geval was. Door elkaar te leren kennen hebben ze toch ingezien dat we uiteindelijk niet (echt) verschillen van elkaar.
Je moet ook een incentive geven aan mensen om zich goed te integreren. Het is niet omdat je om verschillende redenen jouw land van herkomst heb moeten verlaten, dat je jouw eigen cultuur volledig moet vergeten. Dit gaat gewoon niet. Bovendien worden we elke dag eraan herinnerd dat we toch "maar" allochtonen zijn, hoe goed je jou hebt geïntegreerd. Je moet aan de mensen tonen dat het om een tweerichtingsrelatie gaat en dit wordt verwezenlijkt door het bijvoorbeeld organiseren van zulke ontmoetingsmomenten.

Een wereldfeest is voor mij geen probleem, ik zou daar zeer graag naartoe gaan maar als dit komt in de plaats van DK, zal il toch wel denk ik dat gevoel hebben van: "het kan ons niet schelen wat jouw cultuur is, leer gewoon de onze en that's just it". Indien echter zowel DK als een wereldfeest naast elkaar bestaan zal dit meer positief worden ervaren. Indien het argument wordt aangehaald van "wij hebben geen geld hiervoor", dan kan worden gekeken naar reeds bestaande evenementen waartoe allochtonen zouden worden aangemoedigd(via lokale organisaties van allochtonen) om eraan deel te nemen. DK moet echter wel blijven bestaan.