HMS


Gast

/ #268

2013-09-27 15:27

Niet alleen het kansarme maar ook het modale kind wordt hier getroffen. Eén keer per schooljaar met de ganse klas naar het bos of de zee, daar keek iedereen steeds weer naar uit. Het is een oefening in sociale en schoolse attitudes. Voor de kinderen een week zich behelpen zonder mama en papa. De leerkracht leert het kind in een heel andere omgeving en omstandigheden kennen. Daar heb je op school dikwijls wat meer tijd voor nodig. Eens een week een geregeld leven voor iedereen: ontbijt - middagmaal - vieruurtje - avondeten - stortbad. Wat in onze huidige maatschappij niet meer evident is.
Op schools gebied werden volgens de leerjaren en de plaatselijke situaties, bos of zee, leerpakketten aangeboden, aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. altijd kon men op de medewerking van het personeel ter plaatse, monitoren, rekenen. Het onderwijzend personeel moest vooraf niet gaan grasduinen. Neen, zij konden hun tijd efficiënter gebruiken.
Buiten dat schoolse en pedagogisch aspect kwamen ontspanning, spel en sport ook zeker aan bod. 's Avonds ontspanning met gading en pret voor iedereen.
Vanaf het derde leerjaar lagere school kwam hier iedereen voor in aanmerking tot en met het zesde leerjaar lagere school. Ook het voortgezet onderwijs kende hier mogelijkheden tot werkweken. Maar dit is een ander facet tot het gebruik van deze infrastructuren.
Enkele bijkomende gedachten:
In wakker op zondag van zondag 22.09.2013 -ATV- zegt mevr. Homans(NV-A) dat deze instellingen alleen voor het stedelijk onderwijs van toepassing waren. Dit is pertinent onjuist. Reeds geruime tijd waren de instellingen opengesteld voor welke vorm van onderwijs dan ook. Alleen moest men er gebruik van willen maken.
verder zegt zij ook nog dat zij socialer is met elk kind een cheque van 60eur te geven. wel ik wil iedereen eens uitdagen , de summiere opsomming hierboven vermeld, te verwezenlijken met 60eur per leerling.
Met alle uitwisselingen uit het binnen- en buitenland werden wij telkens weer gefeliciteerd dat de stad Antwerpen dergelijke zaken kon verwezenlijken. In de toekomst zal dit waarschijnlijk op deze manier niet meer gebeuren.
Lode Lenaerts,
Oud beheerder Het Veen.