Terugbetaling levensnoodzakelijke medicatie / Remboursement


Gast

/ #1026

2013-05-01 20:30

Soliris is ontwikkeld door Alexion Pharmaceuticals, die het ook produceert. Volgens Wikipedia is het het enige medicijn dat dat bedrijf momenteel op de markt heeft. Ik begrijp best dat ze de kosten voor die ontwikkeling willen terugverdienen. Zelfs dat ze er winst op willen maken.

In Duitsland heeft Alexian Pharmarceutical het medicijn blijkbaar gratis gegeven tijdens een epidemie van bloederige diarree als gevolg van een besmetting met E. coli O104:H4. Ik durf hopen dat dat meer was dan een (gratis) proef op mensen. Ik durf hopen dat Alexian Pharmaceutical en zijn stakeholders ethisch willen handelen.

Hoeveel heeft de ontwikkeling van Soliris gekost? Wat kost de productie van het medicijn? En wat zou een redelijke winstmarge zijn?
Kunnen de landen die dat medicijn op hun markt toelaten, samen het grootste deel van dat bedrag bijeen brengen zodat het medicijn daarna verkocht kan worden aan prijzen die voor de patienten betaalbaar zijn?

Wanneer farmaceutische bedrijven exorbitant hoge bedragen vragen voor levensnoodzakelijke medicijnen, moet de overheid dan ingrijpen en vervroegde productie van generische producten toestaan?