Stop vluchtelingen eu landen

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Stop vluchtelingen eu landen.


Gast

#1

2015-09-17 12:49

Natuurlijk moeten mensen geholpen worden, maar eerst en vooral door anderen, nietwaar? En liefst ver van mijn bed, is het niet? Het gaat potverdorie ook zo verschrikkelijk slecht met ons.


Gast

#2

2015-09-17 14:00

opzouten,eerst onze ouderen en minder bedeelden die dit land hebben groot gemaakt helpen.
Ron

#3 Re:

2015-09-17 14:08

#1: -  

 Zijn het econimische vluchtelingen of zijn het vluchtelingen die zijn gevlucht voor de oorlog...

Was het in Turkije dan niet veilig voor ze. Zijn ze bereidt terug te gaan als de oorlog is afgelopen?

Wat als hier oorlog uitbreekt in de EU. waar zijn wij dan welkom?

Ken je dat verhaal van het zuurstof masker.... eerst zorgen dat je zelf goed kan ademen dan de ander helpen. Volgens mij helpen we nu onze eigen medelanders (ja ook huidige vluchtelingen, kleur of geloof boeit niet) ouderen en minder bedeelden nog niet eens. we zouden dat eerst op order moeten hebben voor dat we honderduizend vluchtelingen toelaten.


Gast

#4

2015-09-17 14:12

ik vind ze moeten wel geholpen worden . maar er komen nu te veel binnen . en dan ben ik bang dat het uit de hand loopt .het zou mooi zijn als ze in hun omgeving geholpen worden
gast

#5 huizen

2015-09-17 14:22

 vergeet daar niet bij dat vluchtelingen zo een eigen woning hebben, en mijn dochter in Purmerend 21 jaar mag wachten. Dat houd in dat ze tot haar 45 ste thuis mag wonen, mits ze van de bank met losse contracten een hypotheek kan krijgen. Niet dus. Voel me in mijn eigen land  gediscrimineerd.


Gast

#6

2015-09-17 14:24

Onze bejaarden en arme mensen worden niet geholpen maar we moeten wel iedereen accepteren.we hebben geen ruimte en geen geld voor al deze mensen. in plaats dat ze het dankbaar accepteren komen ze meteen rellen en stelen en willen ze ons onze vrijheid afnemen!!!! Weg met de eu met al hun regels.wij willen graag zelf bepalen

Gast

#7

2015-09-17 14:28

Wat er nu gebeurt in Nederland en Europa is te krankzinnig voor woorden!!!!!!we zijn geen racist maar realist ,dit land gaat in sneltrein vaart naar de vedommenis.

Gast

#8

2015-09-17 14:47

Ik las je topic op je bent ijmuidenaar als en ik ben het volledig met je eens.

Gast

#9

2015-09-17 14:52

Het is heel erg..maar ik denk dat het beter is om te zorgen met grondtroepen dat deze mensen dichterbij hun eigen land kunnen blijven.

Gast

#10

2015-09-17 14:52

Ons pensioen zorg en huisvesting wordt aan alle kanten vekort. In sommige plaatsen 21 jaar wachten op een sociale huurwoning. Bejaardenhuizen worden gesloten. En zij gaan voor alles?

Gast

#11 Re: Re:

2015-09-17 16:07

#3: Ron - Re:  

 En wanneer vind je dat jezelf genoeg geholpen bent? Als je iedere dag te eten hebt, als je niet naakt hoeft te gaan, als je een dak boven je hoofd hebt, als je naar de dokter kunt als je een kwaaltje hebt, als je naar school kunt gaan om jezelf slimmer te maken?

Dat kun je allemaal al, toch? Ook onze minder bedeelden kunnen daar allemaal aanspraak op maken. De vluchteling gaat (nog) niet naakt (tot de kleren die hij draagt versleten zijn), maar voor het overige moet hij maar afwachten wat hij aangereikt krijgt van anderen. Jij hebt je zuurstofmasker op — het is nu tijd voor de ander.


Gast

#12 Opvang in de regio? Maar die regio, dat zijn wij!

2015-09-17 16:10

 

Waarom Europa kan leren van buurlanden uit de regio aangaande het opvangen van vluchtelingen

Terwijl het overleg in het kabinet over bed, bad & brood voortduurt zinkt er vrijwel elke dag een boot met vluchtelingen in de Middellandse Zee. Met de lente is ook het seizoen van de grote oversteek voor vluchtelingen die in Noord-Afrika en Turkije wachten op hun kans om Europa binnen te komen aangebroken. De EU faalt in het opzetten van een goed functionerend gezamenlijk beleid voor de aanpak van dit fenomeen.

Dit gegeven, in combinatie met de gewetenloosheid van de mensensmokkelaars die mensen in gammele boten de zee op sturen, zal blijven leiden tot de dood van velen. Het is daarom tijd voor een grondige herziening van het Europese asielbeleid, waarbij de EU er goed aan zou doen om bij het formuleren van het nieuwe beleid eens een kijkje te nemen bij de opvang van vluchtelingen in landen in de regio.

Op dit moment vangt Europa slechts een klein gedeelte van de vluchtelingen afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten op. Het overgrote deel wordt opgevangen in de regio. Opvang is de regio is al jaren het uitgangspunt van Europa. De reden hierachter is vrij simpel. Vluchtelingen kunnen volgens de EU landen het beste in buurlanden gehuisvest worden, opdat zij van daaruit sneller terug zullen keren naar het land van herkomst zodra dit mogelijk is.

Geen uitzicht op staatsburgerschap
In de buurlanden waar zij opgevangen worden hebben vluchtelingen veelal geen uitzicht op staatsburgerschap, in tegenstelling tot in EU landen waar een tijdelijke verblijfsvergunning in veel gevallen resulteert in het aanvragen van het staatsburgerschap van het land waarin de vluchteling verblijft. Juist dit feit leidt ertoe dat EU landen ernaar streven vluchtelingen zoveel mogelijk buiten de poorten van Fort Europa te houden. De angst voor een grote stroom vluchtelingen wiens verblijf op termijn in Europa op den duur permanent zal worden leidt hier tot huiverigheid voor het opvangen van vluchtelingen.

Een voorstel dat de ChristenUnie vorig jaar indiende vormde een poging deze huiverigheid te doorbreken. Het voorstel vormt een breuk met het huidige asielbeleid. De ChristenUnie stelt voor om diegene die op de vlucht zijn voor conflicten in Nederland op te vangen zonder dat ze, in tegenstelling tot wat nu het geval is, uitzicht krijgen op een permanent verblijf hier. Zij zullen dus alleen een tijdelijke verblijfsstatus krijgen, wat ertoe zal leiden dat ze indien het conflict in hun thuisland over is terug zullen gaan. Het automatisme dat een tijdelijk verblijf op den duur omgezet wordt in een permanent verblijf valt daarmee dus weg.

Een dergelijk beleid is nu al het geval in veel landen in de regio. Landen als bijvoorbeeld Turkije en Marokko vangen vluchtelingen op hun grondgebied op, dragen zorg voor basisvoorzieningen in de vluchtelingenkampen, en geven mensen een beperkt aantal rechten totdat het moment is aangebroken dat deze vluchtelingen dankzij de veranderde omstandigheden weer naar huis terug kunnen keren. Uitzicht op staatsburgerschap in het land waarin zij verblijven hebben deze vluchtelingen dan ook niet, wat sterk bijdraagt aan het feit dat veruit de meeste vluchtelingen uiteindelijk terugkeren naar hun land van herkomst zodra een veilige terugkeer mogelijk is.

Oorlogsvluchtelingen
Europa heeft internationale verdragen getekend die haar verplichten om de vluchteling die in zijn of haar thuisland gegronde vrees heeft voor vervolging op basis van ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of seksuele voorkeur op te vangen. Dit is onze plicht en het menselijke om te doen. Voor vluchtelingen die op deze gronden asiel aanvragen dient de optie tot uitzicht op een permanent verblijf in Europa te blijven bestaan. Echter, een groot deel van de vluchtelingen dat richting Europa komt hoeft, op het moment dat het conflict dat woedt in het thuisland van deze vluchteling, niet te vrezen voor vervolging. Zij kunnen op dat moment dus terugkeren naar hun land van herkomst. Voor deze categorie is dus een andere, tijdelijke, vorm van opvang in Europa nodig.

We moeten daarom toe naar een model waarbij vluchtelingen op Europees grondgebied kunnen verblijven, hier bijvoorbeeld naar school kunnen of in de vluchtelingenkampen waarin zij verblijven kunnen werken (net zoals dit in Turkije bijvoorbeeld het geval is), zonder dat zij daarbij op termijn staatsburgerschap kunnen aanvragen en hun verblijf in het land waarin zij opgevangen kunnen worden daarmee permanent zullen maken. Een dergelijk nieuw model voor de opvang van vluchtelingen zal de huiverigheid voor deze opvang in Europa naar alle waarschijnlijkheid sterk doen afnemen, en leiden tot een eerlijkere verspreiding van vluchtelingen in de regio, waar Europa immers ook toe behoort.

Het zal bijdragen aan een Europa dat zich ruimhartiger, net als veel landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zal opstellen ten opzichte van de opvang van vluchtelingen, wat hopelijk het aantal menselijke drama's in de Middellandse Zee sterk zal doen afnemen. Herziening van het huidige beleid is nodig. Laten we doen wat menselijk is en diegene die op de vlucht zijn voor conflicten in hun thuisland hier in Europa een tijdelijk veilig heenkomen bieden. 

 


Gast

#13 We zijn zo laf dat we eerst naar anderen wijzen om te helpen

2015-09-17 16:11

 

Opvang Syrische vluchtelingen onder druk


11/09/2015

Europa zucht over 120.000 extra vluchtelingen die verdeeld moeten worden over haar lidstaten, maar dit aantal is slechts een fractie van de vluchtelingenstroom die landen in het Midden-Oosten te verwerken krijgen. "Europa debatteert al weken over de opvang van 120.000 vluchtelingen, maar een klein land als Jordanië heeft in haar eentje al tien keer zoveel vluchtelingen gehuisvest."

Vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman spreekt René Vlug, coördinator Syria Joint Response (ZOA), zijn ernstige zorg uit over de vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten. Hij pleit ervoor dat de aandacht voor opvang van Syrische vluchtelingen in de eigen regio in de huidige maatschappelijke discussie niet uit het oog mag worden verloren. "Vergeet niet dat het overgrote deel van de Syrische vluchtelingen de Middellandse Zee helemaal nooit kan oversteken, omdat ze daar simpelweg het geld, de moed of de kracht niet voor hebben. Die mensen blijven hier en vragen zich af: wat nu?! Ze kunnen niet terug naar hun thuisland. Maar een lange termijn perspectief in het Midden-Oosten ontbreekt totaal.’’ 

ZOA coördineert namens elf Nederlandse hulporganisaties de Syria Joint Response, gefinancierd met noodhulpgeld van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bedoeld voor hulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon, Jordanië en in Syrië zelf. Libanon huisvest op dit moment 1,1 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen, bijna een kwart van de totale bevolking aldaar. Voor buurland Jordanië geldt dat ze onderdak biedt aan 1,3 miljoen Syrische vluchtelingen van wie 630.000 officieel geregistreerd. Sinds het begin van de opstand tegen de regering van President Assad in Syrië, is de helft van de Syrische bevolking op de vlucht geslagen: ruim 7 miljoen in eigen land, ruim 4,5 miljoen over de grens. In de strijd kwamen tot op heden 250.000 Syriërs om het leven volgens officiële getallen van de VN. 

De Syria Joint Response helpt vluchtelingen te overleven door o.a. te zorgen voor voedselzekerheid, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en basismiddelen als dekens en matrassen. Sinds augustus 2015 heeft het World Food Programme van de VN door gebrek aan geld noodgedwongen de voedselhulp aan vluchtelingen stop gezet. Een catastrofe voor het gewone leven van veel vluchtelingen. 

Volgens Vlug is de stressfactor onder vluchtelingen in het Midden-Oosten enorm en is het zaak dat de hopeloosheid van de situatie snel wordt omgezet in nieuw perspectief: “Sommige kinderen gaan al twee jaar niet naar school omdat er geen geld voor de bus is, gezinnen zijn uit elkaar gerukt, mannen zitten nog in de oorlog of zijn ver van huis op zoek naar werk, basisvoorzieningen voor gezinnen ontbreken. Het ergste van alles is dat mensen totaal geen toekomst zien. Dat is ongelooflijk schrijnend om te zien. Die hopeloosheid moet heel gauw worden omgezet in perspectief. Mensen moeten zicht krijgen op een nieuw leven dat ze kunnen opbouwen. Dat is het moment waarop we levens moeten gaan redden en hoop moeten geven.”

 


Gast

#14 Als het maar ver van mijn bed blijft

2015-09-17 16:12

 

Opvang in de regio: strijd met internationaal recht?

In een recente migratienota bepleit de VVD te stoppen met het verlenen van asiel in Europa aan niet-Europeanen. In plaats daarvan moeten vluchtelingen worden opgevangen in de regio van herkomst. Is dit plan te verenigen met internationaal asielrecht en is opvang in de regio praktisch haalbaar?

Het plan van de VVD
Op 22 maart publiceerde de VVD een migratienota met de titel De (buiten)grenzen van Europa. Daarin signaleert de VVD dat grote aantallen immigranten omkomen bij de poging de Middellandse Zee over te steken en dat het aantal asielaanvragen in Europa toeneemt. Uitbreiding van de grensbewaking kan geen soelaas bieden. Om deze en andere redenen concludeert de nota dat het huidige migratiesysteem onhoudbaar is.

De VVD zoekt de oplossing in opvang in de regio. Er moet geen asiel meer worden verleend aan wie op eigen initiatief naar de Europese Unie reist. In plaats daarvan moeten veilige havens gecreëerd worden, dat wil zeggen opvang moet worden geboden in landen in de regio van herkomst van asielzoekers. Vandaar zouden deze vluchtelingen sneller naar huis kunnen terugkeren als de situatie er verbetert, en zich ook makkelijker kunnen aanpassen aan sociale en culturele omstandigheden. Europese landen zouden nog wel op eigen initiatief vluchtelingen kunnen uitnodigen zich hier te vestigen.

Juridische haalbaarheid
Zijn de plannen in de Migratienota verenigbaar met internationale verplichtingen ten aanzien van asiel? Een aantal EU-richtlijnen verplicht tot behandeling van asielaanvragen in Europa en zal dus gewijzigd moeten worden. Omdat de Migratienota uitgaat van een Europese aanpak blijven die obstakels hier buiten beschouwing en wordt nader ingegaan op internationaal recht.

De kern van het internationale asielrecht is het verbod op refoulement, dat wil zeggen het verbod op uitzetting naar een land waar de vreemdeling gevaar loopt onmenselijk of vernederend te worden behandeld. Die regel vloeit voort uit een aantal door alle EU lidstaten ondertekende verdragen.[1] De migratienota van de VVD geeft uitdrukkelijk aan dat dat verbod geëerbiedigd moet worden. Het verbod op refoulement staat niet in de weg aan uitzetting naar een ander land, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Asielprocedure in Europa blijft
Ten eerste mag er in dat andere land geen nieuw gevaar op onmenselijke behandeling zijn. Dat betekent dat ook als aan alle overige voorwaarden voldaan is, er na uitvoering van het plan van de VVD altijd een asielprocedure in Europa zal moeten blijven bestaan. Het is namelijk onmogelijk om met zekerheid te stellen dat een bepaald land voor geen enkele persoon gevaarlijk zal zijn. Zo zou bijvoorbeeld Senegal in het algemeen misschien wel veilig zijn voor Congolezen die geweld in Oost-Congo ontvluchten, maar mogelijk weer niet voor vrouwen die vrouwenbesnijdenis te vrezen hebben. Zelfs binnen de Europese Unie zijn op dit moment niet alle lidstaten bij voorbaat als veilig aan te merken. Overdracht van asielzoekers aan Griekenland is strijdig met het refoulementverbod van artikel 3 EVRM, en overdracht van gezinnen met kinderen aan Italië is alleen onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Voor zover het plan van de VVD afschaffing van alle asielprocedures in Europa zou omvatten zou het dus strijdig zijn met internationaal recht.

Indirect refoulement
Ten tweede moet de asielzoeker die uit Europa naar het veilige land wordt gestuurd zich daar kunnen vestigen. Als die zekerheid er niet is, en de vreemdeling dus geen mogelijkheid heeft zich te vestigen in het veilige land, zal hij mogelijk geen andere uitweg zien dan terugkeren naar het land van herkomst waar hij onmenselijke behandeling vreesde. In zo’n geval komt uitzetting uit Europa naar de veilige haven indirect neer op uitzetting naar het land van herkomst – en ook dat is onder de refoulement-verboden niet toegestaan.

Uit dit verbod op indirect refoulement vloeien nogal wat eisen voort waaraan het veilige land moet voldoen. Ten eerste moet de asielprocedure in dat land voldoen aan de eisen die voortvloeien uit (onder meer) het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, zoals toetsing van een afwijzing van een asielaanvraag door de rechter. Verder moet tijdens de asielprocedure opvang geboden worden. En indien asiel wordt verleend, moet de vreemdeling aanspraak kunnen maken op de rechten uit het Vluchtelingenverdrag: toegang tot de arbeidsmarkt, minderjarigen moeten toegang hebben tot onderwijs en zo voorts.

Praktische haalbaarheid
Het plan van de VVD doet sterk denken aan eerdere voorstellen voor wat werd genoemd “opvang in de regio” of “external processing”. Zo stelde de Britse premier Blair al in 2002 iets dergelijks voor, en heeft de Adviescommissie Vreemdelingenzaken in 2010 op verzoek van minister Leers een advies over dit onderwerp uitgebracht. En al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw kent de Vreemdelingenwet de mogelijkheid asielverzoeken af te wijzen als de asielzoeker naar een land kan worden uitgezet waarlangs hij naar Nederland is gereisd. Zo komen Afghanen en Irakezen dikwijls via Turkije in Europa. Toch zijn de ideeën voor opvang in de regio nooit verder uitgewerkt in Europa en wordt zelden of nooit gebruik gemaakt van de mogelijkheid een asielzoeker terug te sturen naar zo’n land van doorreis. De redenen zijn niet zozeer juridisch als wel praktisch van aard: het land van opvang of doorreis moet wel meewerken. Daartoe blijken landen niet zo gauw bereid. En op grond van het internationale asielrecht hebben zij daartoe ook geen enkele verplichting. Een Syriër is voor de Libanese staat evenzeer een vreemdeling als voor Nederland.

De Migratienota suggereert dat landen in Afrika mogelijk bereid zullen zijn tot medewerking als dat een criterium wordt voor het verlenen van ontwikkelingshulp of het sluiten van handelsovereenkomsten. Daarnaast gaat de nota uit van een soort bijzondere verplichting van Afrikaanse landen om vluchtelingen uit de eigen regio op te vangen en stelt de nota dat Europa wel bereid blijft vluchtelingen uit Europa op te vangen. Het internationale asielrecht kent het begrip regio echter niet, laat staan een bijzondere verplichting van landen jegens vluchtelingen uit de eigen regio. Hetzelfde geldt voor het Europese asielrecht. Dat is weliswaar regionaal voor zover het alleen Europese staten bindt, de verplichting om bescherming te bieden geldt ongeacht de nationaliteit van de asielzoeker.

[1] Het betreft het Vluchtelingenverdrag van 1951 (artikel 33), het Anti-Folterverdrag (artikel 3), het Internationaal Verdrag voor Burgerlijke en Politieke Rechten (artikel 7) en het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens (artikel 3). Daarnaast is het beginsel vastgelegd in het Handvest van Grondrechten van de EU (artikel 18).

 


Gast

#15 Over 'n 'immigrantentsunami' gesproken

2015-09-17 16:14

 

De grootste groep immigranten wordt gevormd door.....

...in Nederland geboren personen die terugkeren naar Nederland. Deze groep vormt al jaren de grootste groep immigranten. In 2014 waren zij met 29 duizend personen goed voor 16 procent van de immigratie. Daarnaast kwam 13 procent uit Polen. Immigranten uit Syrië, Duitsland en de voormalige Sovjet-Unie vormden elk 4 tot 5 procent van het totaal in 2014. De grootste stijging in het aantal immigranten kwam op naam van de Syriërs. Hun aantal steeg van 2 duizend in 2013 naar bijna 9 duizend in 2014. Voorlopige cijfers geven aan dat deze stijging zich in 2015 voortzet.

Zowel de immigratie als de emigratie bereikte een recordhoogte in 2014. Er werden 183 duizend immigranten bijgeschreven in het bevolkingsregister, en bijna 148 duizend emigranten verlieten ons land. Per saldo nam de bevolking in 2014 door migratie met 35 duizend personen toe. Dat meldt het CBS.

De immigratie van de vier traditionele groepen (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen/Arubanen) daalt al een aantal jaren. In de jaren 2000-2004 vormden deze groepen samen nog 15 tot 20 procent van de totale immigratie naar Nederland. Sinds 2010 is dit aandeel gedaald naar 6 tot 8 procent. Geen van deze vier groepen kwam in 2014 in de top 10 van grootste immigrantengroepen voor.

Wat opvalt is dat steeds meer Turken Nederland verlaten. In 2014 waren dat er ruim 5 duizend, een verdubbelding ten opzichte van de 2,5 duizend in 2009. Tegelijkertijd neemt het aantal Turken dat naar Nederland komt langzaam af. Het resultaat van deze twee bewegingen is dat het aantal Turken sinds 2012 door migratie per saldo afneemt: er vertrekken meer Turken dan er naar Nederland komen. Er is sprake van een negatief migratiesaldo. 
In 2014 kwamen er 2373 mensen uit Marokko en vertrokken er 1605 naar Marokko..

Naar Israel emigreerden van 2010 tot 2012 meer mensen dan dat mensen uit Israel zich in Nederland vestigden. In 2013 en 2014 was er weer sprake van een positief migratiesaldo. Tegenover de 477 mensen die uit Israel naar Nederland migreerden, staan 341 mensen die naar Israel vertrokken.

Immigranten
Van de in het buitenland geboren personen vormen de Polen de grootste groep immigranten. In 2014 vestigden zich 24 duizend Polen in Nederland, ruim 3 duizend meer dan in 2013. Ook het aantal Polen dat Nederland verlaat vertoonde een stijgende trend. In vijf jaar tijd is de emigratie van Polen verdubbeld, van 6 duizend in 2009 naar 12 duizend in 2014. Per saldo kwamen er in 2014 door migratie 12 duizend Polen bij.

Andere grote groepen immigranten kwamen in 2014 uit Syrië (8.619 mensen), Duitsland (8.077), de voormalige Sovjet Unie (6.653), India (5 249), China (5.190), Bulgarije (5.022), het Verenigd Koninkrijk (5.022), Roemenië (4.514) en de Verenigde Staten (4.311).

Emigranten
Ook onder de emigranten vormen in Nederland geboren personen de grootste groep. Jaarlijks verlaten 45 duizend hier geboren personen ons land. Deze groep bestaat voor 60 procent uit autochtonen en voor 40 procent uit tweedegeneratieallochtonen, die meestal naar het geboorteland van hun ouders emigreren.

Tsunami uit islamitische landen?

Was er in 2014 sprake van massale immigratie uit moslimlanden waar vooral de PVV voor waarschuwt? Flip van Dyke definieerde eerder moslimlanden als landen waarvan tenminste 50% van de bevolking moslim is. Het zijn er 47. De lijst is afkomstig van het Amerikaanse onderzoeksinstituut PEW en – bij twijfel – van de CIA. Het leidt tot deze lijst.

Hieruit blijkt dat er in 2014 30.782 mensen afkomstig uit een 'islamitisch land' naar Nederland migreerden. Dat is ongeveer 16% van het totaal aantal immigranten. 

Omdat er ook 16304 Nederland verlieten, is het netto migratiesaldo uit moslimlanden 14.478. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 2013, maar nog fors lager dan aan het eind van de vorige eeuw zoals uit onderstaande grafiek blijkt. Overigens hoeven niet alle mensen uit moslimlanden ook daadwerkelijk moslim te zijn.

 

 

 


Gast

#16 Lekker lullen

2015-09-17 16:15

 

Bolkestein geeft blijk van een zeer selectieve lezing van islamitische bronnen


Frits Bolkestein betoogt met zijn opinieartikel in de Volkskrant dat gewelddadig jihadisme een wezenlijk onderdeel is van de islam. Zolang de islam zich niet aanpast aan de moderne wereld, is er een probleem. Hij citeert ter onderbouwing een onderzoek van David Suurland, waarin jihadistische uitspraken van belangrijke vroege islamitische geleerden staan en strooit zonder context met percentages uit actuele onderzoeksresultaten. Conclusie: moslims toen en moslims nu roepen hetzelfde en zijn allemaal voor een gewelddadige jihad. De slecht geïnformeerde lezer is onder de indruk van al deze ‘feiten’. De goed geïnformeerde lezer ziet al snel dat Bolkesteins betoog vele onjuistheden bevat en gebaseerd is op wetenschappelijk drijfzand.

Wij beperken ons tot de theologie. Bolkestein gebruikt willekeurige citaten uit de vier grootste stromingen binnen de soennitische islam. Losse quotes abstraheren tot model voor een hele godsdienst, daar bestaan andere woorden voor. Het is een niet geaccepteerd wetenschappelijk vertrekpunt. Men kan in de omvangrijke canon van de islam, net zoals in het christendom, hoogstens meerderheidsmeningen vaststellen en zeggen dat deze de dominante positie vormen. Bolkestein baseert zich met zijn quotes overigens op één bron: een artikel van David Suurland in Liberaal Reveil. De relatief jonge Suurland is omstreden in de academische wereld vanwege zijn geloof dat antisemitisme uit de islam voortkomt. Goed, wat zeggen de vier dominante rechtsscholen binnen de islam dan wel over gewapende strijd?

Voor de Hanafi- en Maliki-rechtsscholen is gevaar voor de veiligheid van de maatschappij, bestaande uit moslims en niet-moslims, de reden om strijd te leveren. Ofwel, een defensief model van heilige oorlog. Maar daar bedoelden zij mee de historische groep Arabische polytheïsten, die ten tijde van Mohammed leefde. Bolkestein maakt een onbegrijpelijke en foutieve link met de vervolging van Yezidi’s door IS nu. Hier blijkt dat islamologen en kenners van het Arabisch weliswaar in staat zijn om klassieke Shari’a werken te lezen, maar vervolgens ermee aan de haal gaan met een ongefundeerde, persoonlijke interpretatie ervan.

Bij de Shafi’i- en Hanbali-rechtsscholen is dat ongeloof van niet-moslims in niet-moslimgebied, ofwel zij hanteren een offensief model. Alle rechtsscholen hebben echter een identiek basisstandpunt met betrekking tot oorlogsethiek: er mogen geen kinderen, vrouwen, zieken, geestelijken, ouderen en niet-vechters gedood worden. Er mogen geen oogsten, huizen en gebedshuizen worden vernietigd. Er mag ook geen dwang tot bekering zijn. Deze oorlogsethiek was een van de weinige thema’s waar men binnen de vier rechtsscholen consensus over had. Dat deze ethiek historisch gezien niet altijd is gehanteerd door (islamitische) legers mag geen verrassing heten.

Ook waren er over het in de praktijk ontwijken van lijfstraffen en de doodstraf, gebaseerd op uitspraken van Mohammed, duidelijke meerderheidsmeningen. Klassieke islamitische rechters hanteerden veel eerder gevangenisstraffen of geldboetes, want lijfstraffen waren in hun ogen de uitzondering en niet de norm. Er bestond een duidelijk humanistisch raamwerk voor interpretatie en praktijk binnen de klassieke islam. Dat nu landen als Saudi-Arabië, en groepen als IS, zonder enig humanistisch raamwerk lijfstraffen hanteren, maakt dit dus niet tot dé authentieke, klassieke of hedendaagse islam.

Bolkestein zoekt voor dit falen arbitraire meningen. Ibn Khaldun was weliswaar een rechter van de Maliki rechtsschool, maar het geciteerde boek is überhaupt geen Shari’a werk (!). Dat de heilige oorlog geciteerd wordt als ‘een verplichting’ zegt niks over of, en waarom, men oorlog zou voeren (!). Zowel de Hanafi als de Maliki rechtsschool vinden dat iedere niet-islamitische gemeenschap rechten heeft en beschermd moet worden in een moslimstaat, ook al zijn het polytheïsten of atheïsten (!). Men kan Ghazali citeren namens de Shafi’i, maar ook bijvoorbeeld al-Baydawi of al-Razi die het weer totaal niet eens waren op dit punt (!).

De Shari’a is een totaal van meningen waarin uiteindelijk meerderheidsstandpunten gevormd worden en die elkaar dus ook kunnen afwisselen. Vroeger vond de islamitische meerderheid bijvoorbeeld slavernij acceptabel, net zoals christenen dat ook vonden, maar nu zegt de meerderheid van moslims dat slavernij niet-islamitisch is, gebaseerd op dezelfde Koran. Voor oorlogsethiek en humanistische toepassing van strafwet binnen de islam hoeft men niet naar ‘moderne meningen’ te kijken. De klassieke islam voorziet er al ruimschoots in. Groepen als IS overtreden deze kaders op alle fronten. Voor IS is religie een machtssysteem in naam van God. Voor de klassieke islam is religie een ethisch systeem, gegeven door God. Om al-Baydawi (d.1286) te citeren: “De goddelijke voorschriften streven het universeel menselijk welzijn na”.

Bolkestein schrijft: “De term ‘islamofoob’ heeft tot doel het debat over de islam te smoren. (..) Een open debat gebaseerd op feiten en zonder vooringenomenheid is noodzakelijk.” Hij zet de lezer vervolgens op het verkeerde been door verkeerde feiten te geven en niet te vertellen wat hij onder islamofobie verstaat. Onderzoekster Ineke van der Valk geeft in haar boek Islamofobie en Discriminatie (Universiteit van Amsterdam, 2012) wel een definitie: “Islamofobie is een ideologie die met behulp van stereotypen, vooroordelen en eruit voortvloeiende gedragingen systematisch en consistent een negatieve betekenis geeft aan ‘de islam’ en/of aan ‘moslims’. Zo worden gevoelens, houding en gedrag van mensen beïnvloed met het oog op sociale uitsluiting en discriminerende behandeling van moslims.” Bolkestein ondergraaft, genuanceerd gezegd, zijn eigen oproep.

Helaas negeert Bolkestein opzichtig ontwikkelingen van de afgelopen 150 jaar. Juist de door hem zo gevreesde Qaradawi, die hij wederom lukraak citeert, stelt dat democratische vrijheid belangrijker is dan de Shari’a zelf. Volgens deze Qaradawi is vrijheid het doeleinde van de islam (!). Er lijkt sprake te zijn van een fobie voor een dynamische islam, die al in veel opzichten modern is. Bolkestein probeert zich te verdiepen, en daarom zou je meer van hem verwachten. Helaas geeft hij blijk van een zeer selectieve lezing van islamitische bronnen, een symptoom van het actuele debat over de islam. Wat betreft de islamitische theologie, adviseren wij hem: schoenmaker, houd je bij je leest.

 


Gast

#17

2015-09-17 16:17

Een complex probleem.

Gast

#18

2015-09-17 17:05

ik heb deze petitie ondertekend omdat er genoeg nederlanders ook in ellende zitten. vind het allemaal heel erg maar vind dat onze mensen voor gaan.

Gast

#19 De harde cijfers

2015-09-17 17:10

Opvang Syrische vluchtelingen, september 2015

 

Country   Refugees   %   Latest update and remarks

 

Turkey   1.938.999   33,16%   sep.-15

Jordan   1.400.000   23,94%   September 2015 estimated, 629,245 registered

Lebanon   1.172.753   20,05%   sep.-15

Iraq   250.408   4,28%   aug-15

United Arab Emirates   250000   4,28%   aug-15

Egypt   132.375   2,26%   aug-15

Kuwait   120.000   2,05%   September 2015 estimated

Saudi Arabia   100.000   1,71%   September 2015 estimated, conflicting views

Germany   98.700   1,69%   aug.-15

Serbia   77.196   1,32%   sep.-15

Sweden   64.685   1,11%   aug.-15

Hungary   54.125   0,93%   sep.-15

Algeria   25.000   0,43%   aug.-12

Austria   20.946   0,36%   sep.-15

Armenia   17.000   0,29%   july-15

The Netherlands   15.254   0,26%   sep.-15

Bulgaria   15.197   0,26%   sep.-15

Denmark   12.277   0,21%   sep.-15

Switzerland   8.683   0,15%   aug.-15

United Kingdom   7.196   0,12%   sep.-15

France   6.895   0,12%   sep.-15

Belgium   6.334  0,11%   sep.-15

Spain   5.554   0,09%   sep.-15

Norway   5.210   0,09%   sep.-15

Bahrain   5.000   0,09%   sep.-15

Libya   4.716   0,08%   feb.-13

Australia   4.500   0,08%   2015

Greece   3.969   0,07%   sep.-15

Montenegro   2.962   0,05%   sep.-15

Cyprus   2622   0,04%   sep.-15

Canada   2374   0,04%   aug.-15

Romania   2332   0,04%   sep.-15

Italy   2143   0,04%   sep.-15

Brazil   2077   0,04%   aug.-15

Macedonia   2057   0,04%   sep.-15

United States   1500   0,03%   aug.-15

Russia   1100   0,02%   feb.-14

Gaza Strip   1000   0,02%   dec.-13

Malta   928   0,02%   sep.-15

Poland   718   0,01%   sep.-15

Finland   656   0,01%   sep.-15

Croatiia   352   0,01%   sep.-15

Czech Republic   304   0,01%   sep.-15

Argentina   300   0,01%   aug.-13

Luxembourg   241   0,00%   sep.-15

Portugal   188   0,00%   sep.-15

Albania   187   0,00%   sep.-15

Slovenia   187  0,00%   sep.-15

Ireland   101   0,00%   sep.-15

Urugauy   100   0,00%   okt.-14

Colombia   100   0,00%   sep.-14

Bosnia and Herzegovina   100   0,00%   sep.-15

Latvia   98   0,00%   sep.-15

Estonia   42   0,00%   sep.-15

Mexico   30   0,00%   okt.-14

Lithuania   28   0,00%   sep.-15

Iceland   14   0,00%   sep.-15

TOTAAL   5.847.813   100%

 

 


Gast

#20

2015-09-17 17:15

Naar welke landen gaan Syrische vluchtelingen? Een overzicht

Vluchtelingen uit Syrië worden in de hele wereld opgevangen, voornamelijk in de 'eigen regio'. Het is onmogelijk een betrouwbaar beeld te krijgen van het aantal vluchtelingen dat per land wordt opgevangen sinds het begin van de oorlog in Syrië in 2011. Het wordt niet overal goed geregistreerd. Daarnaast zijn er vele vluchtelingen onderweg en wijzigt het beeld per dag. 

Datagraver heeft een poging ondernomen.

Zij verzamelden de meest recente cijfers van verschillende bronnen. In sommige gevallen gaat het om schattingen en de cijfers zijn niet allemaal even recent. In het geval van bijvoorbeeld Duitsland (cijfers uit augustus) is dat bijzonder relevant, omdat vooral de afgelopen weken het aantal vluchtelingen in Duitsland uit Syrië fors is gestegen.

Opvallend is ook het aantal vluchtelingen dat volgens deze cijfers door Saoudi Arabië en door enkele golfstaten opgevangen zou worden, omdat er eerder berichten waren dat deze staten niemand zouden opvangen. 

Veruit de meeste vluchtelingen worden opgevangen in Turkije (1,9 miljoen, 33% van het totaal), gevolgd door Jordanië (1,4 miljoen, 24%) en Libanon (1,2 miljoen, 20%). In Europa verblijven ongeveer 435.000 vluchtelingen (7,5%).

 

 

 


Gast

#21

2015-09-17 17:17

Zie ook: UNHCR

en: Wikipedia


Gast

#22

2015-09-17 17:18

En verder: Nog een pagina van UNHCR

en: CNN


Gast

#23

2015-09-17 17:31


Gast

#24

2015-09-17 17:35

Feiten en mythes over vluchtelingen, asielzoekers en illegalen

Hoeveel vluchtelingen zijn er in Nederland en hoeveel illegalen? Is er sprake van een restrictief beleid en leidt dat tot minder immigranten?

Heeft een soepel toelatingsbeleid een aanzuigende werking? Waarom keren uitgeprocedeerde asielzoekers niet terug? 

Leidt economische ontwikkeling van herkomstlanden tot minder migratie?

 

Het zijn vragen die actueel zijn nu het tweede kabinet Rutte worstelt met deze vraagstukken. 

 

Wat is een asielzoeker?

Een asielzoeker is iemand die de bescherming van een ander land inroept. Hij vraagt daarmee in dat land asiel aan.

Het land waar asiel wordt gevraagd moet nagaan of de asielzoeker valt onder het Vluchtelingenverdrag. Dit gebeurt in de asielprocedure.

 

Wanneer is iemand een vluchteling?

Dit is bepaald in het Vluchtelingenverdrag. Volgens dit verdrag is een vluchteling iemand die in zijn thuisland gegronde vrees heeft voor vervolging. Redenen voor vervolging kunnen zijn: ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of seksuele voorkeur. In Nederland beslist de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over de asielaanvraag en of de asielzoeker erkend wordt als vluchteling.

 

Hoeveel vluchtelingen verblijven er in Nederland?

Dat valt moeilijk te zeggen en hangt ook van de definitie af. De UNHCR schatte het aantal vorig jaar op 85.000 (inclusief asielzoekers) , het SCP schatte dat in 2014 tussen de 200.000 en 250.000 vluchtelingen verbleven.

 

Hoeveel asielzoekers kwamen er in 2014 naar Nederland?

Een jaar geleden, vlak voor de verkiezingen voor het Europees parlement, voorspelde toenmalig staatssecretaris Teeven dat er in 2014 65.000 asielzoekers naar Nederland zouden komen. Het werden er uiteindelijk veel minder: 27.168, inclusief nareis. 

 

Was 2014 een recordjaar?

In vergelijking met de afgelopen jaren kwamen er in 2014 veel vluchtelingen naar Nederland. In vergelijking met de jaren '90 en het begin van deze eeuw was het aantal niet hoog.

 

Prognose

Voor het komende jaar wordt, gezien de onrust in het MIdden-oosten een toename van het aantal vluchtelingen verwacht.

Het CBS publiceerde dit jaar haar prognoses wat betreft migratie voor de komende decennia. Wat betreft asielmigratie verwacht het CBS de komende jaren nog een tijdelijke toename en daarna een terugkeer naar een lager niveau. 

 

Heeft een soepel asielbeleid een aanzuigende werking? 

Karel Smouter heeft deze vraag aan verschillende migratiedeskundigen voorgelegd en schreef er een artikel in De Correspondent over. Smouter concludeert:

'Het bestaan van 'aanzuigende werking' is nooit bevestigd, maar kan ook niet worden uitgesloten. De strekking van het meeste onderzoek hiernaar is dat het asielbeleid in het bestemmingsland slechts een kleine of zelfs een verwaarloosbare rol speelt bij de keuze van een asielzoeker. Asielzoekers blijken vaak niets of weinig te weten over het asielbeleid en de sociale voorzieningen in het land van bestemming. Het beeld van een calculerende asielzoeker die heel bewust kiest voor het land met het gunstigste asielbeleid of de beste voorzieningen, klopt in elk geval niet.' 

 

"Nederland is de gekke Henkie van Europa" 

De conclusie kan zijn dat Nederland relatief veel vluchtelingen in Europa opvangt, maar is zowel absoluut als relatief geen koploper. 

‘Nederland geeft opnieuw veel meer asielzoekers een verblijfsvergunning dan de rest van Europa doet" schreven diverse media, waaronder De Telegraaf een jaar geleden, naar aanleiding van een bericht van de IND een jaar geleden.  Flip vanDyke analyseerde deze uitspraak, vergeleek de cijfers en kwam tot de conclusie dat er door de IND appels met peren waren vergeleken door de herkomst van de vluchtelingen niet mee te nemen. Volgens Van Dyke krijgt Nederland, juist omdat het beleid zo streng is, minder kansarme asielzoekers en dat verhoogt het percentage toekenningen. "België is nu ook strenger geworden en ontmoedigt de komst van mensen die geen kans hebben. Dat beleid is succesvol en vervolgens zie je ook daar dan ook het toekenningspercentage stijgen."

Meer weten over het Europese asielbeleid? Helpen strengere grenscontroles aan de buitengrenzen van Europa? Karel Smouter vroeg het experts en concludeerde in een artikel over Europees asielbeleid "Meer grensmuren blijken volgens experts helemaal niet tot minder migratie te leiden. De routes die migranten nemen worden er slechts riskanter door."

 

(Syrische) bootvluchtelingen

De afgelopen jaren horen we steeds vaker berichten over migranten die in gammele boten de Middellandse Zee oversteken en soms de overkant niet halen. Hoe ziet die trip eruit? Hoeveel kost zo’n boottrip? Hoe is de situatie aan boord? Hoe kunnen vluchtelingen zoveel geld hebben om de trip te maken? Vluchten de Syriërs voor het oorlogsgeweld in hun land? Waar willen de meeste Syriërs naartoe in Europa?  Zijn alle mensen op die boten Syriërs? Wat gebeurt er als een boot in de buurt komt van Italië? Wat als de Syriërs in Italië aankomen? Waarom checkt Italië die aankomende migranten niet?  Willen de Syriërs in Italië blijven? Hoe komen Syriërs van Italië naar Noord- en West-Europa? 

 

Migratie-expert Hein de Haas en zeven mythen over migratie

 

Over mythe 1: We leven in een tijd van ongekende massa-immigratie

Het aantal migranten is tussen 1960 en 2000 wereldwijd bijna verdubbeld, maar de wereldbevolking is even hard gegroeid. Verhoudingsgewijs is migratie dus praktisch stabiel gebleven. Minder dan drie procent van de wereldbevolking is migrant. Wel is de aard en richting van de migratie veranderd. Eeuwenlang waren het vooral Europeanen die emigreerden, terwijl sinds de Tweede Wereldoorlog Europa een aantrekkelijke bestemming is geworden voor migranten. Bij gebrek aan concrete bedreiging van buitenaf, zijn politici sinds het einde van de Koude Oorlog migratie steeds meer als bedreiging voor onze veiligheid en welvaart gaan neerzetten, waardoor ze de migratie-hysterie zelf verder aanwakkeren.

 

Over mythe 2: Immigratiebeperkingen zorgen voor minder migranten

Uit onderzoek blijkt dat immigratierestricties vaak contraproductief zijn omdat zij retourmigratie afremmen en de permanente vestiging van migranten in de hand werken.

 

Over mythe 3: Immigratiebeleid is restrictiever geworden

Hoewel politici graag de indruk wekken dat immigratiebeleid steeds strenger is geworden, blijkt uit onderzoek dat immigratiebeleid de afgelopen decennia voor de meeste migrantengroepen juist minder restrictief is geworden. Stoere praat over migratie is dus vooral voor de bühne.

 

Over mythe 4: Ontwikkeling in herkomstlanden zal emigratie beperken

Welvaartsgroei, onderwijs en infrastructuur stelt meer mensen in staat te migreren en verhoogt hun ambitieniveau. Daarom zien we dat emigratie juist toeneemt onder invloed van ontwikkelingsprocessen. Economische ontwikkeling in de armste landen zal daarom onherroepelijk tot meer migratie leiden.

 

Over mythe 5: Migratie leidt tot ‘brain drain’

Het is een misverstand dat de emigratie van geschoolde mensen de oorzaak is van onderontwikkeling in herkomstlanden. Het geld dat migranten naar familie terugsturen is een veelvoud van ontwikkelingshulp, en veel migranten investeren in herkomstlanden, hoewel het ook een illusie is te denken dat migranten fundamentele problemen (zoals corruptie en ongelijkheid) in herkomstlanden kunnen oplossen.

 

Over mythe 6: Migranten pikken banen in en bedreigen onze verzorgingsstaat

Migranten verrichten vooral het werk dat de ‘eigen’ bevolking niet wil of in staat is te doen. Migratie blijkt een (klein) positief effect te hebben op economische groei, hoewel het vooral ondernemers, de middenklasse en rijkeren zijn die van migratie profiteren.

 

Over mythe 7: Migratie is een oplossing voor het vergrijzingsprobleem

Net zo min als migratie een bedreiging is voor onze welvaart, is migratie ook geen oplossing voor het vergrijzingsprobleem of andere sociaaleconomische vraagstukken. Daarvoor is migratie in omvang te beperkt, en vergrijzing is een wereldwijd fenomeen aan het worden. 

 

Ongedocumenteerden

 

Hoeveel ongedocumenteerden wonen er in Nederland?

'Ongedocumenteerden' is een ander woord voor 'illegalen'. Het is onbekend hoe groot deze groep in Nederland is. De Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS) ging volgens RTL/ANP uit van 100.000 mensen in 2009. In ieder geval zijn het er zeker tienduizenden. Slechts een heel klein deel van hen maakt gebruik van opvangvoorzieningen die in sommige gemeenten bestaan. De anderen verblijven bij familie, vrienden, zijn zelfstandig of zwerven rond.

Volgens LOS) heeft 60% ooit vergeefs een asielverzoek ingediend. Anderen kwamen op een andere manier binnen of lieten hun verblijfsvergunning verlopen. Zij hebben enerzijds de plicht om te vertrekken, maar illegaliteit op zich is niet strafbaar. Ongedocumenteerden kunnen wel in vreemdelingendetentie komen en gedwongen uitgezet worden. Ze mogen niet werken en hebben ook geen recht op sociale bijstand om bijvoorbeeld voedsel of kleding te kopen. Wel heeft iedereen die op Nederlands grondgebied verblijft recht op ‘medisch noodzakelijke zorg’.

Door hun status en zwakke economische positie gaat het om een groep met een zwakke rechtspositie die kwetsbaar is voor allerlei vormen van uitbuiting. Om ze hiertegen te bescherming hebben ongedocumenteerden sinds kort in het hele land recht op aangifte bij de politie te doen. 

 

Wanneer je hier niet mag blijven, moet je vertrekken. Een sluitend terugkeerbeleid botst met mensenrechten en internationale verdragen.

Nederland voert de laatste jaren een asiel- en terugkeerbeleid dat is gebaseerd op de aanname dat alle uitgeprocedeerde vreemdelingen daadwerkelijk weg kunnen. Ze hebben geen recht meer op opvang en illegalen die niet uit zichzelf vertrekken kunnen in vreemdelingendetentie worden gezet.

Het beleid blijkt in de praktijk niet te werken. Door dit beleid krijgt Nederland al jaren stevige kritiek van onder andere de Raad van Europa en de VN.

Volgens internationale verdragen is Nederland namelijk verplicht voor deze groep te zorgen. Nederland is één van de ondertekenaars van resolutie 1509 van de Raad van Europa, waarin de mensenrechten van 'irregular mirgants' zijn geregeld. Hierin wordt onder andere gesteld dat "adequate huisvesting en opvang om menselijke waardigheid te garanderen moet worden geboden aan ongedocumenteerden”. Met de ondertekening hebben ook Nederlandse gemeenten de verplichting mensenrechten te respecteren, beschermen en uit te voeren.

 

Waarom worden ongedocumenteerden dan wel/niet opgevangen? #bed #bad en #brood

Gemeenten mochten sinds 1 januari 2010 'uitgeprocedeerde asielzoekers' of 'ongedocumenteerden' of ' illegalen' niet meer opvangen van het kabinet. Dit besluit is in 2007 genomen door toenmalig PvdA-staatssecretaris van Justitie Albayrak. Het besluit was een onderdeel van de pardonregeling voor 26.000 asielzoekers, die gepaard ging met het uitzetten van ongedocumenteerden voor wie het pardon niet gold.

Omdat in veel gemeenten een moeilijk houdbare situatie is ontstaan, wordt een beperkte vorm van bed, bad en brood door de landelijke overheid inmiddels min of meer gedoogd. Eén van de politieke strijdpunten is nu of dit gedoogbeleid wordt voortgezet of gestopt, of de gemeenten de opvang eventueel zelf moeten betalen of dat er een landelijke opvang wordt georganiseerd .

 

Hoeveel ongedocumenteerden verlaten daadwerkelijk het land? 

Ook dit is onbekend. Volgens recente cijfers van het CBS vertrekt jaarlijks  25-33% van de asielzoekers aantoonbaar.  Van de  33.735 mensen die het land in 2014 moesten verlaten, zijn er 8.000 aantoonbaar vertrokken. De grootste groep die het land moest verlaten, was afkomstig uit China (3110 mensen), gevolgd door mensen uit India (1785) en Irak (1380). 

 

Waarom keren uitgeprocedeerde asielzoekers niet allen terug? 

Een onbekend deel is met onbekende bestemming vertrokken zonder dat dit door de overheid is geregistreerd. Een ander deel kiest voor 'de illegaliteit' en leeft vaak bij familie of vrienden. Tot slot is een deel van de groep onuitzetbaar, omdat hun land van herkomst weigert mee te werken aan hun terugkeer of omdat het te onveilig is (zoals in Irak, Soedan of Somalië) of omdat ze ziek zijn en in het land van herkomst niet de geschikte behandeling of medicijnen kunnen ontvangen. 


Gast

#25

2015-09-17 19:28

Helemaal mee eens.