Behoud koudmerken voor goede koeherkenning

Onlangs heeft staatssecretaris Van Dam laten weten het koudmerken bij koeien definitief te willen verbieden. Regelgeving hiervoor zal rond 1 januari 2017 in werking treden. Wij als melkveehouders, veelal melkveehouders die hun koeien weiden en een aantal biologische melkveehouders, zijn hiervan geschrokken en roepen de Nederlandse politiek op om koudmerken definitief toe te staan. Het koudmerken van onze koeien is voor ons een belangrijke, waterdichte methode van koeherkenning.

Vindt u het belangrijk dat koudmerken behouden blijft? Onderteken dan deze petitie!

Weidegang

Het herkennen van onze koeien is uitermate belangrijk bij de dagelijkse verzorging van de dieren. Wanneer de koeien in de weide lopen zijn ze van grote afstand te herkennen door hun bilnummers. Hierdoor signaleren we snel wanneer een dier bijvoorbeeld iets mankeert of tochtig is, waardoor wij snel tot passende maatregelen kunnen komen. Om te kunnen blijven weiden en ook garant te kunnen staan voor de gezondheid en het welzijn van onze koeien, is het nodig dat wij kunnen blijven koudmerken.

Melken en verzorgen

Het melken van de koeien is voor de meeste veehouders tevens een moment om dieren te verzorgen en waar nodig te behandelen tegen ziekten. Om voor het juiste dier de juiste zorg te kunnen bieden, is koeherkenning van eminent belang. De kans op fouten is dan veel kleiner. Veel van de bedrijven die koudmerken toepassen melken hun koeien in een systeem waarbij de koeien met de billen naar de melker staan. Hierdoor is het dier niet te herkennen aan oormerken en/of halsbanden. De enige methode van koeherkenning in deze stallen is dan ook een bilnummer. Ook om deze reden is het noodzakelijk dat er geen verbod op koudmerken komt.

10% bedrijven

Alhoewel velen stellen dat slechts 10% van alle melkveebedrijven in Nederland koudmerken toepassen, willen wij benadrukken dat het wel om 1600 bedrijven gaat voor wie het gebruik van bilnummers bij de koeien onmisbaar is. Tot op heden is er geen goed alternatief voor het herkennen van koeien vanaf de achterkant van het dier binnen het betreffende stalsysteem en in combinatie met weidegang.

Zoals gezegd hechten wij grote waarde aan een goede verzorging van onze dieren. Wij vragen u dan ook met klem om koudmerken definitief toe te staan binnen de wet- en regelgeving. Zo kunnen wij als melkveehouders, binnen onze bestaande bedrijven, voor diergezondheid en dierenwelzijn blijven zorgen, zoals we dat nu ook elke dag met passie en liefde doen!

 

Melkveehouders Willemien Snijder en Wim Verweij

 

Ondersteund door LTO Nederland en NMV