Nederland moet de gaswinning in Groningen tijdelijk maximaal verhogen

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Niet alleen wij denken er zo over - ook anderen - zie het bericht en link hieronder

2022-04-06 19:02:17

Een goede reden om er nog een schep bovenop te doen. Ik ga dat zeker doen, wanneer jullie er ook nog een schep bovenop gooien en nog eens kijken wie je kan benaderen, of de petitie delen op je social media kanalen, dan moet het gaan lukken! 

https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10472558/ga-het-gesprek-aan-over-voorwaarden-voor-openstellen-gronings-gasveld

Ondanks de exploderende gasprijzen en een mogelijke boycot van Russisch gas wil onze regering het Gronings gasveld binnenkort op slot gooien. De Nederlandse industrie eist juist dat de gaskraan vol open gaat, omdat ons land anders mogelijk 'onherstelbare economische schade' lijdt.

'We hebben nog nooit zo'n bedreiging gehad van onze gasvoorziening', zegt Hans Grünfeld van belangenbehartiger Vereniging voor Energie, Milieu en Water. 'En het is dus absoluut noodzakelijk om alle instrumenten die we hebben in te zetten om een eventueel gastekort, wat de maatschappij totaal ontwricht, te voorkomen. Het Groningerveld is bovendien één van de weinige productiemogelijkheden van gas in Europa. Dat is een buitengewoon belangrijk instrument en het is zeer onverstandig dat de staatssecretaris doorgaat op het plan dat vorig jaar is aangekondigd.'

Tussenkop

Grünfeld deinst anderzijds niet terug voor het ontwrichtende effect dat het hervatten van het boren naar Gronings gas op de maatschappij kan hebben. 'Daarom pleiten we ervoor om open kaart te spelen richting de omwonenden, en daar het gesprek mee te openen. Ook minister Jetten heeft aangegeven dat hij in het ergste geval de optie om Groningen open te laten achter de hand houdt. Wij vinden het verstandiger om nu het gesprek aan te gaan over de voorwaarden waaronder het veld kan worden opengesteld bij een ernstig gastekort.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Wat betreft de voorwaarden moet volgens Grünfeld een adequate compensatieregeling voor de schade die aan de omgeving wordt berokkend voorop staan. 'En niet alleen met omwonenden, maar ook met operators moeten afspraken worden gemaakt om te voorkomen dat die putten straks worden volgegooid met cement, en de gaswinning niet meer kan worden gebruikt op het moment dat het echt hard nodig is.'

Ontwrichtende werking

Als we de gaskraan in Groningen niet opnieuw opendraaien, zijn de consequenties volgens Grünfeld enorm. 'Er is een noodplan gemaakt, dat is een verplichting vanuit Europa. Sommigen menen dat dat kan worden gebruikt om in het geval van verminderde toevoer huishoudens, ziekenhuizen en andere beschermde afnemers niet in de kou te laten zitten. Maar dat is echt een noodplan.' Bij een plotselinge uitval van installaties kan de industrie gedwongen worden om minder gas te gebruiken. 'Dat kan voor een korte periode, maar is geen oplossing', aldus Grünfeld. 'Want essentiële maatschappelijke functies komen in gevaar, zoals bijvoorbeeld de levering van zuurstof aan ziekenhuizen en de levering van speciaal voedsel voor zwaar zieke patiënten.'


René Corsten

Na 1,5 week 335 handtekening - dat is mooi maar niet genoeg - julllie hulp is nodig voor de olievlek!

2022-03-31 19:38:20

Hoi, we zijn nu ruim 1,5 week onderweg met de petitie en tot nu toe zijn er 335 handtekeningen gezet. Dat is een mooi resultaat, maar natuurlijk niet genoeg om impact te maken en aandacht te krijgen in politiek Den Haag.

DAAROM is nu jullie hulp nodig om tot hogere aantallen te komen door de olievlek werking. Wanneer iedereen die de petitie heeft ondertekend deze maximaal verspreid in zijn netwerk moet dit lukken! Van 335 moeten we binnen nu en 2 weken proberen naar 30.000 handtekeningen te komen. Alleen dan is landelijke aandacht haalbaar & kan er invloed op de politieke besluitvorming worden uitgeoefend.

Zeker nu het weer rommelt met de gasleveranties en Rusland een 'meesterlijke' strategische zet heeft gedaan door betaling van gas in Roebels te eisen, is het nog belangrijker dat we als Europa minder Russisch gas gaan afnemen. We moeten stoppen met het financieren van de Russische economie. Steun waarmee Rusland wapens koopt om steden plat te bombarderen!

En dat kan dus, wanneer Nederland de tegenzet doet door de gaswinning in Groningen tijdelijk maximaal te verhogen. Gevolg daarvan zal zijn:

- Lagere afname Russisch gas & een lagere gasprijs = minder inkomsten voor Poetin om de oorlog in Oekraïne te financieren!

- En als 2e voordeel minder nadelen voor de Nederlandse economie & lagere energiekosten voor de Nederlandse huishoudens!

HET WORDT TIJD DAT POLITIEK DEN HAAG STRATEGISCH GAAT DENKEN en zich realiseert dat we op dit moment in een economische oorlog zijn met Rusland! Nu zijn we steeds de klappen van Rusland aan het opvangen. Het wordt tijd dat we ook eens een goede klap aan Rusland gaan uitdelen!

Aan alle voordelen kleven ook nadelen, namelijk:

- Mensen met huizen in Groningen zijn hier niet blij mee. Daarom in de petitie ook de eis dat 50% van de extra inkomsten naar de Groningers gaan. Daarmee moet de versteviging van huizen worden betaald. Geen gezeik met de NAM voor de Groningers, vergoeding moeten snel en ruimhartig worden afgewikkeld! Het geld dat overblijft moet niet terug naar Den Haag vloeien, maar naar de provincie Groningen gaan.

- Meer gas uit Groningen mag niet betekenen dat we weer vrolijk naar onze oude gasverbruik gaan. Als deze oorlog in Oekraïne één ding duidelijk maakt dan is het ook dat we minder afhankelijk van gas moeten worden. Vandaar dat in de petitie ook staat dat 50% van de extra inkomsten in het versnellen van de energietransitie moet worden gestopt.

Kortom: de extra inkomsten die de Nederlandse staat ontvangt moeten worden aangewend richting de nadelen van het extra oppompen van gas (Groningen, energietransitie)

Oekraïne heeft onze steun keihard nodig! Juist in deze fase van de strijd meer dan ooit! 

Daarom: verspreid de petitie maximaal in jullie netwerk en motiveer mensen om deze te ondertekenen en de petitie ook verder te verspreiden!

Hartelijk dank!

 

René

 


René CorstenDeel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...