De bib leeft

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Late aankondiging: snel inschrijven is nodig: Stad Hasselt gaat info geven over de Stedelijke Bibliotheek te Kuringen.

2022-11-10 19:00:36
Onderstaande tekst is van de website van Stad Hasselt genomen, Vandaag (2022-nov-10) vonden we een brief van de stad in de bus om dit event aan te kondigen.
Wees snel: inschrijvingen worden op 2022-nov-13 al afgesloten.
Onderaan die pagina staat : Laatst bijgewerkt wo, 09/11/2022
----------------------------------------------------------------------------------

Project bibliotheek, buitenschoolse kinderopvang en basisschool Kuringen

Afgelopen periode hebben de diensten van Stad Hasselt gewerkt aan een vernieuwde invulling van de site aan de Diepstraat, Joris van Oostenrijkstraat en Dorpsbeekstraat, waar de buitenschoolse kinderopvang, de bibliotheek en de school gehuisvest zijn. Het totaalproject wordt op woensdag 16 november voorgesteld. Wil jij naar de infomarkt komen? Lees verder.

Waar en wanneer

  • Woensdag 16 november van 18 uur tot 22 uur
  • Locatie: Eetzaal van de Stedelijke Basisschool Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 53, 3511 Hasselt

Meer uitleg over het project

Wat zijn de belangrijkste aspecten van het project?

  • De bibliotheek zal een energetische renovatie ondergaan en wordt getransformeerd tot familiebibliotheek, een nieuw concept met uitgebreide dienstverlening;
  • De architecturale waarde en typerende betonstructuur blijven behouden;
  • Het gebouw krijgt een uitbreiding waarin de buitenschoolse kinderopvang een nieuwe thuis krijgt;
  • In het vernieuwde gebouw zal ook het deeltijds kunstonderwijs en de stedelijke basisschool een plek krijgen;
  • Multifunctioneel en flexibel karakter.

Multifunctioneel en polyvalent gebruik
Om duurzaam en efficiënt met (schaarse) ruimte om te springen, kiest Stad Hasselt voor gedeeld gebruik. Op de bovenverdieping van de huidige bibliotheek komt een polyvalente ruimte en vergaderzalen die gebruikt kunnen worden door alle gebruikers van het gebouw.


De_bib Leeft

Overzicht van onze vragen die het bestuur **niet** heeft beantwoord.

2021-12-16 23:20:01

In dit bericht herhalen we de vragen uit onze open brief van 2021-sep-28 die in de reactie van het bestuur (bericht ontvangen op 2021-nov-16) **niet** werden beantwoord.

Vraag 1.1 over het visie-document dat door het bestuur aan het aangeduide architectenbureau is voorgelegd (omdat we via e-procurement het bestek voor de selectie van een bureau niet kunnen vinden).

Vraag 2.1 over de timing voor de studie en de eventuele verbouwing.

Vraag 3.1 over de inzage door het publiek in de plannen *voor* de aanvang der werken.

Vragen 7.1 en 7.2 over de activiteiten (voorlezen e.d.) in de bibliotheek die in Kuringen omwille van COVID gevaar niet gepland zijn en in Dusart wel (zij het met beperkingen).

We hebben intussen nog geen uitnodiging voor de vergadering waarin onze vragen naar informatie zullen worden beantwoord. Die werd wel twee maal beloofd (waarvan een maal schriftelijk). De vraag naar informatie waarvoor we de petitie opgezet hebben is dus nog niet beantwoord.


De_bib Leeft

Antwoorden van schepen Habib El Ouakili op onze laatste open brief

2021-12-04 20:17:48

Beste, 

Vooreerst mijn oprechte excuses voor het ontbreken van een tijdig antwoord. 

Ik kan alleen maar herhalen dat zodra het ontwerp gefinaliseerd is, we de plannen en de visie in een breder kader aan alle Hasselaren in het algemeen en Kuringenaren in het bijzonder, toegelicht worden.   

Hierbij ook het antwoord op de resterende vragen:

4 Sprinters

4.1 Wanneer zullen in SBK opnieuw 'sprinters' beschikbaar zijn?

De term “Sprinters” is vervangen door “In Etalage”. De “In Etalage”-stand zet telkens populaire en actuele materialen in de kijker. De “In Etalage”-collectie is altijd beschikbaar geweest en loopt gelijk voor zowel Dusart als Kuringen. 

5 Inleverschuif

5.1 Wanneer zal de 'inleverschuif' van SBK weer operationeel zijn?

5.2 Zal de inleverschuif van SBK na de verbouwing weer operationeel zijn?

Wij nemen in onderzoek of de inleverbus nog kan worden gerepareerd en of het opportuun is om, indien herstelling mogelijk is, de inleverbus weer in gebruik te stellen. Een inleverbus of een andere oplossing om in te leveren buiten de openingsuren wordt bekeken binnen het algemene ontwerp van het gebouw. 

6 Tijdschriften

6.1 Wanneer zullen er weer tijdschriften en kranten beschikbaar zijn in SBK?

Wij onderzoeken momenteel hoe er in het post-coronatijdperk meer op een digitaal kranten- en tijdschriftenaanbod kan worden ingezet. Hiervoor zijn al concrete acties ondernomen, die ook binnenkort zichtbaar zullen zijn in vestiging Kuringen. 

8 PC

8.1 Wanneer zullen de PC's in SBK weer toegankelijk zijn voor het publiek?

De PC’s in Kuringen zijn toegankelijk. Omdat de afstandsregels in kader van COVID19 bewaard moeten worden, kunnen nog niet alle PC’s worden opengesteld

9 Openingsuren en toegankelijkheid

9.1 Kunnen de openingsuren van SBK gespreid worden over meerdere dagen en in periodes waarin bezoekers kunnen komen?

9.2 Op dinsdag en woensdag telkens 8 uren openen op momenten dat de meeste mensen werken en scholieren op school zijn heeft weinig zin. Dat zal het bezoekersaantal drastisch doen dalen. De bibliotheek moet toegankelijk zijn op momenten dat de meeste lezers/leners kunnen komen.

9.3 De openingstijden van SBK pre-corona waren veel beter geschikt.

Wij hebben de openingsuren gemonitord op basis van de bezoekerscijfers voor corona en tijdens vorige coronagolf. Uit dit onderzoek kunnen wij 2 vaststellingen doen:

- dat er vraag is naar ruimere openingsuren op dinsdag en woensdag;

- dat er de helft minder bezoekers waren op donderdag en vrijdag dan op een dinsdag en woensdag. 
Door de aanpassing van de openingsuren hebben wij al een aanzienlijke stijging in de bezoekersaantallen kunnen vaststellen.
  

Grt - Habib


De_bib Leeft

Tweede open brief aan het stadsbestuur met vraag om informatie.

2021-09-28 21:03:42

Vandaag (28-sep-2021) hebben we een tweede open brief aan het stadsbestuur en de directie van se Stedelijke Bibliotheek Hasselt gestuurd.

Deze brief kunt u hierbij in twee JPG bestanden zien. Indien u een PDF versie wenst, stuur ons dan een bericht op adres de.bib.leeft@gmail.com

Met vriendelijke groeten

De Bib LeeftopenBrief_20210928-page-001.jpgopenBrief_20210928-page-002.jpg


De_bib Leeft

Reactie van schepen Habib El Ouakili ontvangen op 2021-apr-21

2021-04-25 11:03:32

Beste,  

Hartelijk dank voor uw mail en heb met aandacht kennisgenomen van jullie input.

Laat mij nogmaals duidelijk onderlijnen dat er momenteel geen afbouw is van de Bib in Kuringen. De opdracht waaraan BHL en de betrokken stadsdiensten op dit ogenblik werken zijn de nodige beleidsvoorbereidende en beleidsuitvoerende acties om de familiebibliotheek te realiseren in Kuringen.  

Vanaf het moment dat we relevante informatie kunnen bieden aan de bibliotheekgebruikers en inwoners zullen we deze verspreiden via de informatiekanalen van de BHL en de stad Hasselt.

Daarnaast willen ik u eraan herinneren dat de Coronamaatregelen nog steeds van toepassing zijn. De huidige dienstverlening en de veiligheid van het personeel staan in relatie tot elkaar. Op een eerdere vraag van de bibliotheekgebruikers van Kuringen werd toegestaan dat bezoekers in gezinsverband naar de bibliotheek kunnen komen. Dat betekent concreet maximaal 25 personen verspreid in de bibliotheek en maximaal met 8 personen in de zone rond de onthaalbalie. De op amateuristische wijze aangebrachte ‘8’ op de affichage is geen verantwoordelijkheid van iemand van het bibliotheekteam. Wij onderzoeken nu wie daarvoor verantwoordelijk is.

Hopend u met deze informatie van dienst te zijn.

Met vriendelijke groeten

Grt - Habib


De_bib Leeft

Open Brief: Vraag voor opschorting van de afbouw van de Stedelijke Bibliotheek te Kuringen tot het toekomstplan is vastgelegd

2021-04-20 12:46:16

Volgende brief is op 2021-apr-18 verzonden naar het bestuur.

 

Open brief aan het bestuur van Stad Hasselt en aan het bestuur van de Stedelijke Bibiotheek

Geachte Mevrouw de Directeur van de Stedelijke Bibliotheek,
Geachte Heer Burgemeester,
Geachte Schepenen en Raadsleden,

We danken u voor uw reactie per mail dd 2021-apr-12 op onze vraag om geinformeerd te worden.
We rekenen er op dat bij de aangekondigde bevraging van de gebruikers ook de werkgroep 'De Bib Leeft' zal gehoord worden.

Uit uw bericht blijkt dat het 'Departement Ruimte' van Stad Hasselt op 2021-apr-22 een eerste overleg heeft met het aangeduide architectenbureau en dat u ons daarna zal informeren.
Op basis van ervaring met procedures van openbare projecten weten we dat tussen de aanduiding van de ontwerper en de eerste vastgelegde ideeen en beslissingen meerdere maanden verlopen.

Daarom vragen we dat de afbouw van de Stedelijke Bibliotheek te Kuringen heden wordt opgeschort tot er definitieve beslissingen over de toekomst zijn vastgelegd.

De afbouw van de Stedelijke Bibliotheek te Kuringen blijkt uit

 - het verdunnen van de collectie en de minder gevulde rekken voor sommige onderwerpen

 - de lege kelders

 - de opschorting van aankoop van nieuwe items (o.m. geen recente tijdschriften meer, geen 'Sprinters' (nieuwe boeken) meer)

 - het veroorzaken van hinder door het afschaffen van de inleverschuif waardoor lezers/leners via de wachtrij moeten om iets in te leveren

 - de verdere vermindering van de openingstijden tijdens de zomermaanden (Dusart: 1 uur per dag minder, Stedelijke Bibliotheek te Kuringen 2 bijkomende sluitingsdagen per week)

 - de beperking van de toegang tot maximaal 8 personen (i.p.v. 25 voorheen).
   Deze maatregel kan enkel beschouwd worden als 'ontrading' gezien de toegang in Dusart blijbaar veel minder beperkt wordt en daar bovendien studenten worden uitgenodigd te komen studeren. De beperkingen die worden opgelegd aan de bezoekers mogen blijken uit de bijgevoegde fotos.

Met dank en vriendelijke groeten
 
In naam van de mensen achter ‘De Bib Leeft’

De_bib Leeft

De stad belooft nu een volwaardige familiebibliotheek in Kuringen uit te bouwen.

2021-03-04 20:08:19

De oproep van de bijna 3.000 ondertekenaars van deze petitie klinkt luid, en wordt gehoord. Het stadsbestuur zegt het afbouwscenario, dat we zo hebben bekampt, nu definitief te hebben verlaten. De stad belooft nu een volwaardige familiebibliotheek in Kuringen uit te bouwen. Dat is een heugelijke evolutie, die wij enthousiast maar kritisch benaderen.

De initiatiefnemers van De Bib Leeft zijn intussen in contact met het stadsbestuur en de directie van de bibliotheek. Vanaf de maand maart zitten we met hen aan tafel om de concrete plannen te aanhoren, en om bijkomende vragen te stellen. We willen zo goed mogelijk geïnformeerd worden, en die informatie ook openlijk delen met de ondertekenaars van deze  petitie. Voor de bibliotheekraad van 11 maarthebben we alvast vragen naar de stand van zaken ingediend.

 

Wij zullen de komende maanden een actieve rol opnemen bij de invulling van deze bibliotheek. De honderden reacties op de petitie vormen daarbij onze leidraad. Aan de hand van de commentaren weten we welke bezorgdheden bij de ondertekenaars leeft. Zo weten we dat bereikbaarheid en toegankelijkheid belangrijk zijn, voor iedereen, van jong tot oud. De klemtoon moet op kinderen liggen, en het aanbod moet volledig zijn. We lezen dat er voldoende, vriendelijk en behulpzaam personeel moet zijn, en dat een nadruk op onderwijs en ontwikkeling centraal moet liggen.

Deze elementen nemen we mee in onze gesprekken, en we koppelen hierover zo snel mogelijk terug. Bijkomende suggesties blijven intussen nog steeds welkom, op de.bib.leeft@gmail.com


De_bib Leeft

'De Bib Leeft' blijft bij de les

2020-12-27 14:58:11

Ook in de luwte van de kerstvakantie blijft 'De Bib Leeft' bij de les : 

- Nu de coronamaatregelen onverminderd gelden, beperken mensen hun contacten tot een minimum.Vandaar de beslissing om de nieuwjaarskaartjes-actie bij de Stedelijke Bib te Kuringen uit te stellen. 

 - 'De Bib Leeft' wil graag in een constructieve dialoog meewerken aan de uitvoering van het bib-project, volgens de nieuwe inzichten van het stadsbestuur. Door betrokkenheid in het verdere verloop, wil 'De Bib Leeft' garanderen dat deze belofte waarheid wordt. 

-  De aandachtspunten van de petitie zijn nog steeds van toepassing. Jijzelf kan ze niet opnieuw ondertekenen. Je bekenden kunnen hun bezorgdheid uiten en blijven op de hoogte als ze zelf het verzoekschrift tekenen.

'De Bib Leeft' wenst je een mooi jaareinde en een hoopvol nieuw begin. 


De_bib Leeft

Mededeling van het stadsbestuur in een persconferentie in de Stedelijke Bibliotheek te Kuringen op 18 december

2020-12-20 17:26:20
Via de links
vindt u de mededeling van het stadsbestuur in een persconferentie in de Stedelijke Bibliotheek te Kuringen op 18 december.

De Bib Leeft streeft ernaar een fijne, volwaardige bib te behouden in Kuringen, voor jong en oud in Groot-Hasselt en daarbuiten. 
We juichen de nieuwe inzichten van het stadsbestuur toe.
De Bib Leeft wil nu graag in een constructieve dialoog meewerken aan de concrete uitvoering van dit project.
 
Door onze betrokkenheid in het verdere verloop, willen we garanderen dat deze belofte waarheid wordt.
 
De bezoekers kunnen nieuwjaarswensen voor de Stad invullen op kaartjes die we aan iedereen coronaveilig aanbieden bij de Stedelijke Bib te Kuringen. 
Een voorbeeld van de kaartjes vind je als  bijlage (met een eigen versie voor de jongeren).

 

Met dank aan alle ondertekenaars van de petitie.
 
achterkant_jeugd_voorbeeld.png
 
achterkant_volw_voorbeeld.png

De_bib Leeft

Al meer dan 1.700 handtekeningen en op naar 3500

2020-11-21 17:30:30
Dank voor uw handtekening onder de petitie


Eén van de meer dan 1.700 intussen.

 

Volgens de huidige studieopdracht krimpt de bibliotheek te Kuringen.

Een volwaardige bib met 1.300 m2 aan bezoekersruimte

wordt een polyvalente huiskamer van 300 m2.

Die moet bovendien met andere initiatieven gedeeld worden.

Er zal geen personeel zijn en de items zijn niet mee te nemen.

Dat betekent dan volgens de stad dat 'de bib niet verdwijnt'.

 

De formulering in onze petitie is na 4 weken nog altijd van toepassing.

Over de bezorgdheden hierboven is deze week een niet mis te verstane brief

gestuurd aan het voltallige gemeentebestuur.

 

In afwachting van enige reactie en om onze stem luider te laten horen

vragen we u het handtekeningen-aantal te helpen verdubbelen.

U kent ongetwijfeld vrienden, collega's, buren, familie die hier graag aan meedoen.

Stel dat niet uit. De tijd dringt. De afbouw is bezig. 

 

Met meer dan bezorgde groeten

van het team achter De Bib Leeft

De_bib Leeft



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.



Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...