Stem voor "Wegenbelasting" op onzinnige transport kilometers van single-use waterflessen van ver weg

Recent onderzoek wijst uit dat het publiek het verschil niet proeft tussen de van ver getransporteerde verpakte waters en Nederlands kraanwater EN dat zelfs de ongefilterde kraanwaters lekkerder werden bevonden dan het gebottelde water. 

KRNWTR-richtingwijzer.jpg

Mede dankzij briljante marketing trucs, lukt het de multinationals nog steeds om single-use verpakkingen op grote schaal te transporteren en in de lokale schappen te krijgen voor zeer lage prijzen. Water uit Hong Kong werd bijvoorbeeld voor €0,59 verkocht in de Nederlandse schappen. 

Een van de grootste accountants ter wereld heeft uitgerekend dat de footprint van een single-use plastic waterfles gelijk staat aan bijna 1 kilometer rijden in een Fiat Punto. 

PepsiCo Inc heeft de grootste vrachtwagenvloot uit de wereld en Coca Cola Co staat op nummer 4. Het moederbedrijf van Spa Blauw is hard op weg om de magische grens van 1 miljard flesjes per jaar de wereld in te transporteren (afstand Spa-Amsterdam 261 kilometer).

Gemiddeld leggen 10 populaire gebottelde waters 577 kilometer af naar de Nederlandse consument wat gelijk staat aan de afstand Amsterdam-Denemarken. Volgens ons dus 577 transport-kilometers te veel omdat er lokaal water opties zijn die minstens zo lekker smaken en er dus geen reden is om vervuilend water van ver weg te halen. 

 Afstanden_in_Graphic_V21.jpg

Volgens National Geograhic wordt slechts 9% van het weggegooide plastic gerecycled en van de stapel weggegooide single-use flessen in de wereld is elke dag een toren te maken van de aarde tot de maan en terug!

Dit alles wekt het beeld dat de gebottelde water multinationals eerder plastic fabrikanten en transportondernemingen zijn.  De grote multinationals staan vrij om onnodig water van ver te transporteren naar de consument. 

Wij vragen u, om ervoor te zorgen dat de zinloze verspilling van transport stopt en dat de vervuiler betaalt. 

Steun ons voorstel voor een “Wegenbelasting” op de afgelegde kilometers van verpakt water! Met 1 cent per 10 transport kilometers worden misstanden zoals water uit Hong Kong voor spotprijzen verleden tijd en wordt lokaal/duurzaam water bevorderd.

De opbrengsten van deze milieu belasting kunnen gealloceerd worden voor initiatieven voor een reductie van de plastic soup.

Stop de onzinnige verspilling van verpakt water, onderteken de petitie en stem voor een lokaal en duurzaam alternatief! 

 Het_probleem_577_km_transport_25_05_2020.png


KRNWTR+ voor duurzame alternatieven van single-use gebotteld water    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik KRNWTR+ voor duurzame alternatieven van single-use gebotteld water om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.


OFBetaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...