Weg met de nestkasten en roofvogels

Weg met de nestkasten van Roofvogels in Den Haag en omgeving.

Bent u op de hoogte hoeveel leed deze roofvogels veroorzaken onder de sierduivenliefhebbers in de stad Den Haag en omgeving ? Weet u hoeveel slachtoffers (duiven) deze roofvogel wekelijks maakt? Petitie “Weg met de nestkasten en roofvogels” Wij, Tilduivenhoudersvereniging “Ons Belang” opgericht 16 november 1920 en Koninklijk goedgekeurd 28 juli 1926, zijn een petitie gestart om te kijken hoeveel “Haagse” tilduivenliefhebbers last hebben van deze roofvogel die in 2013 in Den Haag is uitgezet. De slechtvalk zorgt ervoor dat er bij de tilduivenliefhebbers talloze onschuldige duiven worden aangevallen en opgegeten en zodoende het beoefenen van deze “Haagse” sport en hobby onmogelijk wordt gemaakt. Wij vragen u de Haagse politiek om hulp. Graag willen wij met u het gesprek aangaan hoe te komen tot een diervriendelijke oplossing.   

Wat er zo mooi aan is aan de “Haagse” Tilduivensport?

Het is net als met vissen. De spanning. De sport is om de beste duif van je buurman te vangen, dáár gaat het om. Dat kan twee jaar duren. Soms langer. En in die tijd kan die kropper van de buurman ook jouw duiven meelokken. Als die duif dan op jouw hok landt, sta je te trillen op je benen. Tien keer loopt ‘ie over je til en vliegt ‘ie steeds weer weg. Als hij de elfde keer wel het hok binnenvliegt en je met succes het luik dicht trekt, dan ben je dolgelukkig. “Dan heb je het niet meer. De duivenmelkers kennen elkaar allemaal en gaan goed met elkaar om. Maar in onze duivenhokken zijn we vijanden. Waar wij minder goed tegen kunnen, zijn de broedkasten voor roofvogels, die dierenvrienden in Den Haag en de regio ophangen. Een kropper, vooral een jong exemplaar, is voor roofvogels een makkelijke prooi.  Waarom? Een kropper vliegt heel langzaam, die showt. Niet zelden raken wij onze geliefde duiven aan roofvogels kwijt. Dan heb je met bloed, zweet en tranen een bepaalde duif gekweekt. Het doet  heel veel pijn als die door een roofvogel wordt gepakt. En ze pakken nooit die duif waar je nog drie dezelfde van hebt. Nee, altijd die ene waar je een betere band mee hebt en waar je nog veel van verwacht, al is elke duif ons dierbaar. Ook wij vinden roofvogels schitterende beesten, echt prachtig. En gelukkig gaat het goed met ze. Maar laat de natuur lekker z’n gang gaan. Ze hebben die nestkasten helemaal niet nodig. Er zijn duivenmelkers die tien duiven per jaar kwijtraken aan roofvogels. Dan gaat de lol er snel vanaf. Als ook die duivenmelkers stoppen, blijven er nóg minder over. En we zijn al een uitstervend ras. Het zou dood en doodzonde zijn als deze sport helemaal verdwijnt. Het is een unieke sport, die alleen in deze regio bestaat. Buiten Nederland vind je het al helemaal niet. Deze sport is cultureel erfgoed.


J. van Toor, Voorzitter Haagse Tilduivenvereniging "Ons Belang"    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik J. van Toor, Voorzitter Haagse Tilduivenvereniging "Ons Belang" om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.


OF

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...