Vergoed Tirosint

Beste Minister,

Het tekort aan Thyrax heeft schrijnende gevolgen met zich mee gebracht. Schildklierpatiënten die al jaren Thyrax gebruikten moesten ineens gedwongen overstappen op een ander medicijn. Tienduizenden mensen lopen rond met vreselijke klachten, omdat het uitermate lastig is om de schildklier goed af te stellen. Ik zal een opsomming van veel voorkomende klachten geven en ik hoop dat u zich voor wilt stellen wat deze klachten bij u voor gevolgen zouden hebben.

-emoties niet onder controle -moeheid, slaperigheid, traagheid -gewichtstoename -afname eetlust -vochtophopingen -kortademigheid -opgeblazen gevoel -obstipatie, verstopping van de ontlasting -kouwelijkheid -haaruitval -menstruatiestoornissen -stoornissen van de vruchtbaarheid -tepeluitvloed -libidoverlies -spierverstijving -spierkrampen -gewrichtsklachten -tintelingen en doof gevoel in bijvoorbeeld de handen (carpaal tunnel syndroom) -psychische veranderingen zoals apathie, maar ook psychose of dementie

Nu zijn bovenstaande problemen nog maar de helft van de klachten, namelijk die van een te langzaam werkende schildklier. Mocht de schildklier te snel gaan, dan heb je vaak last van de volgende klachten:-hartkloppingen (tachycardie). -gewichtsverlies -vermoeidheid -kortademigheid bij inspanning -snelle polsslag -onregelmatige, snelle hartslag (fladderen) -vergroting van de schildklier (struma) - overmatig transpireren -trillende handen en vingers -zenuwachtigheid en gejaagdheid -spierzwakte (krachtsverlies in de spieren) -menstruatie stoornissen -darmklachten, diarree of vaker ontlasting -snelle geirriteerdheid, angst, andere psychische klachten -oogklachten (bij de ziekte van Graves)

Beste minister, zou u met deze klachten uw werk nog naar behoren kunnen doen? Het is een wonder dat zovelen van ons nog werken ondanks deze klachten. We hoeven geen applaus van u, het enige wat wij van u vragen is of u wilt meedenken over het beste medicijn voor een niet goed functionerende schildklier.  

Veel schildkliermedicijnen bevatten chemische hulpstoffen waar veel klachten uit voortkomen en waar velen van ons allergisch op reageren. Vreselijke jeuk op het hele lichaam, schilfers op het hoofd, haaruitval, continu buikpijn, pijn in gewrichten, het zijn slechts een voorbeeld van de vele bijwerkingen.

Tirosint is het enige schildkliermedicijn zonder deze nare chemische hulpstoffen. Voor veel patiënten gaat er een wereld open sinds het gebruik van dit medicijn. Ze hebben hun leven weer terug en kunnen weer normaal functioneren. Hoe fantastisch is dat? Echter, voor dit medicijn moet een patiënt een eigen bijdrage betalen. Ons inziens is het onbegrijpelijk dat dit het geval is.

€7,- per maand lijkt misschien niet veel, maar bij gebruik van twee sterktes wordt het dus €14,- per maand. Dit komt neer op zo’n €170,- per jaar. Met een eigen risico van €385,- erbij, zijn veel schildklierpatiënten minimaal €555,- aan zorgkosten kwijt. Ik hoef u niet uit te leggen dat mensen in de bijstand die met minder dan €40,- per week moeten rondkomen, het niet kunnen opbrengen om een kwart van hun budget te moeten besteden aan medicijnen. Welke keuze zou u maken: geen leven door een niet functionerende schildklier of geen leven door een gebrek aan geld?

Ik hoop dat u beseft dat het vergoeden van Tirosint een absolute noodzaak is voor sommigen van ons. Verder zal het vergoeden ook geld besparen, omdat medicijnen die de bijwerkingen van andere medicijnen te onderdrukken, niet meer nodig zullen zijn en mensen minder vaak naar de huisarts of specialist zullen hoeven. Wij zijn al gedupeerd door de tekorten aan Thyrax, laat ons niet nogmaals de dupe zijn en zorg ervoor dat Tirosint 100% vergoed zal worden!

Met vriendelijke groet, een gelukkige gebruiker van Tirosint.