Verbreek het stilzwijgen over de repressie in Turkije!

Open brief aan SP.A, PS, Groen, Ecolo, PVDA-PTB, ACV en ABVV

Meer dan 1100 Turkse intellectuelen en academici, gesteund door honderden academici uit de ganse wereld, waaronder Noam Chomsky, spraken zich in een oproep uit tegen de oorlog die door het Turkse regime gevoerd wordt tegen de Koerdische bevolking en voor een vreedzame en rechtvaardige politieke oplossing

De Turkse president Erdogan reageerde op deze oproep zoals we intussen van zijn regime gewend zijn, met juridische vervolgingen, sancties en dreigementen.

Intussen gaan in de Koerdische gebieden in Turkije de vervolgingen, het doden van burgers, het belegeren van ganse steden volop door, zonder veel protest van de internationale gemeenschap. Hierbij kwamen al honderden burgers om het leven. Ook elders in Turkije worden journalisten, intellectuelen, HDP- activisten, linkse militanten, enz. steeds heviger vervolgd.

Over de mogelijke banden van (delen van) het Turks staatsapparaat, leger en politie en de AKP met gewelddadige extremistische jihadisten blijft intussen de grootste stilte heersen. Ook over de aanslagen in Ankara en Suruç waarbij samen ongeveer 130 linkse en Koerdische activisten omkwamen, blijven heel wat vragen open.

In België overheerst het stilzwijgen in media en politiek over de oorlog van de Turkse regering in het Koerdische zuidoosten van het land. Het is echter hoog tijd om de strijd van progressieve en democratische krachten in Turkije en Koerdistan actief en zichtbaar te steunen.

Ondergetekenden roepen dan ook de publieke opinie, de Belgische politieke partijen en meer bepaald de linkerzijde en de vakbeweging, op om:

  • Zich met klem uit te spreken tegen mogelijke vervolgingen door het Turkse regime van ondertekenaars van de oproep van academici en andere democratische activisten, journalisten, enz.
  • Haar protest te laten horen tegen de oorlog die door het AKP-regime wordt gevoerd tegen een deel van de eigen bevolking.
  • Duidelijk stelling te nemen over de mogelijke gevolgen voor de Belgisch-Turkse relaties van het door het Turkse regime gevolgde repressieve beleid, en zich duidelijk uit te spreken voor het recht op zelfbeschikking van het Koerdische volk.
  • Zich te verzetten tegen het akkoord dat tussen de landen van de Europese Unie en Turkije werd gesloten m.b.t. het asielbeleid, waarbij steun aan Turkije werd beloofd voor het tegenhouden van vluchtelingen uit de regio (hoofdzakelijk uit Syrië) en intussen een oorverdovend stilzwijgen wordt bewaard over de repressie tegen de eigen bevolking en het steeds autoritairder beleid van Erdogan.

Eerste ondertekenaars:

Thomas Weyts, initiatiefnemer, Salih Ucar, NavBel (Raad van de Koerdische Gemeenschap van België), Orhan Kilic, NavBel,Evie Embrechts, schrijfster, lid FEL (Feministisch en Links), Céline Caudron, feministische militante, Ludo De Brabander, Vrede vzw, Geert Van Haute, co-woordvoerder “Kobane is niet alleen”, solidariteitscomité voor Rojava, Charlotte Fichefet, onderzoekster, Brecht De Smet, onderzoeker Middle East And North Africa Research Group, UGent, Neal Michiels, onderzoeker Geschiedenis, VUB, Ruth Kevers, onderzoekster, KU Leuven, Robrecht Vanderbeeken, filosoof, Filip De Bodt, gemeenteraadslid LEEF!Herzele,  vzw  ’t Uilekot, David Dessers, gemeenteraadslid Groen Leuven, Myriam Joos, politiek activiste, Rafik Khalfaoui, internationalist, SAP-LCR, Flor Vandekerckhove, blogger, De Laatste Vuurtorenwachter, Jozef Devillé, documentairemaker, Femke De Cremer, medewerkster Masereelfonds, MichèleMarteaux, oud afgevaardigde CGSP-FGTB, Serge Alvarez-Fernandez, syndicaal afgevaardigde ACV-CSC Transcom Post, Bruno De Wit, BBTK Social Profit, bestuurslid BBTK-Mechelen, Johan Seynaeve, syndicaal afgevaardigde ACOD FOD Financiën, Jo De Leeuw, moraalfilosofe, oud-afgevaardigde ACOD Onderwijs, Ella Hittvis, LCR-SAP, David Baele, vzw ’t Uilekot, Ander Europa, Dirk Cosyns, Ozlem Barin, Socialisme 21, Vincent Godderis, Daniel Tanuro, ecosocialistisch activist, Marjan Floorizone, tandarts, Nele Vandendriessche, feministe