Thuiszitters weer naar school

Ben je kind en ga je naar school, of heeft u een kind die naar school gaat? Vanzelfsprekend toch? Dat dacht ik in ieder geval wel tot ik op onderzoek uit ben gegaan.  

Duizenden kinderen in Nederland gaan niet naar school, de zogenaamde ‘thuiszitters’. Deze thuiszitters volgen geen onderwijs, omdat zij niet in het ‘standaard model’ van het onderwijs passen. Thuiszitters hebben vaak te kampen met onder andere chronische ziektes, psychische ziektes, angststoornissen, autisme en dyslexie met in combinatie hoogbegaafdheid. Deze kinderen hebben dus extra hulp nodig binnen het onderwijs. Toch werden er massaal kinderen geweigerd op scholen, omdat vele scholen deze extra hulp niet konden bieden. De overheid realiseerde zich dat dit zo niet langer meer kon, en op 1 augustus 2014 werd de Wet passend onderwijs doorgevoerd. De wet moet ieder kind in Nederland, dus ook met extra hulp, een plek op school bieden. Wanneer een school de benodigde hulp niet kan bieden moet de school het samenwerkingsverband inschakelen, om binnen de regio een passende plek aan te bieden. Desondanks biedt de Wet passend onderwijs geen garantie. Scholen bepalen namelijk wat in hun ogen een mogelijke plek is voor het kind. In de praktijk blijkt dat kinderen geen baat hebben bij deze manier van onderwijs. Redenen hiervoor zijn onjuiste vakken, te laag onderwijsniveau, te drukke locatie enzovoort. Kinderen en hun ouders worden steeds van het kastje naar de muur gestuurd, en het kind is hier uiteindelijk de dupe van. De gevolgen hiervan zijn namelijk dat het kind maandenlang thuis komt te zitten en geen onderwijs kan volgen. Kinderen worden sociaal uitgesloten en krijgen niet de kans om vriendjes en vriendinnetjes te maken.  

Ik vind dat dit zo niet langer meer kan en wil dat ieder kind de kans krijgt om als voorwaardelijk burger op te groeien in de Nederlandse samenleving. Om hier meer aandacht voor te krijgen onder de mensen ben ik een petitie gestart. Ik stem voor het kind, u ook?