Tegen de RIZIV-hervorming van consulten op afstand.

INLEIDING
Hallo,
Het is geen verrassing, want min of meer aangekondigd, is de wijziging van het RIZIV-reglement voor consulten op afstand gelanceerd.
Zoals wel vaker gebeurt in dit land, werd deze waarschijnlijk onpopulaire maatregel gecommuniceerd op een moment dat de geesten elders zijn, net voor het kesrtreces.
Het was inderdaad in de nacht van 23 op 24/12 dat het RIZIV in zijn nieuwsbrief de link stuurde naar het volgende artikel over zijn project :
Raadplegingen op afstand door artsen: een nieuwe terugbetalingsregeling in het voorjaar van 2022 - RIZIV (fgov.be) 

(N.B. Deze link is zojuist op 3/2 gedeactiveerd door het RIZIV.) De nieuwe link is hier :
Raadplegingen op afstand door artsen: een nieuwe terugbetalingsregeling in de loop van voorjaar 2022 - RIZIV (fgov.be) 

Ik denk dat we ons met alle macht tegen dit project moeten verzetten, omdat het in meer dan één opzicht onverteerbaar is.
Lees verder, onderteken mee als je akkoord gaat, stuur deze petitie door naar je kringen en andere netwerken, en bekijk de meest effectieve manier om door te sturen (via onze HA-federaties, via vakbonden,...?)
Zonder bewijs van de minste toegevoegde waarde saboteert het RIZIV het systeem dat twee jaar geleden werd ingevoerd (hun slimste hervorming van de afgelopen jaren!), en duwt het ons naar videoconferenties, waarbij twijfel wordt gewekt over de werkelijke belangen die op het spel staan.  In elk geval winst voor commerciële bedrijven die staan te trappelenom deze niche in te nemen (cf. Proximus en zijn app doktr, of AXA met Qare in Frankrijk, enz.).
Als we verder willen kijken, zou het zelfs verstandig zijn om consultatie op afstand volledig uit het kader van covid te halen, ook al betekent dat het behouden van enkele waarborgen tegen misbruik (bijvoorbeeld alleen voor bekende patiënten, met een GMD, enz..).
Dus terwijl een tekort aan huisartsen begint te ontstaan ​​en bovendien de mobiliteit van artsen en patienten steeds meer problemen begint te geven (inclusief klimatologische problemen, parkeerproblemen,…), bieden consulten op afstand zeker een oplossing.

Stuur de petitie om je heen door, naar je collega’s, naar je LOK, je recyclinggroep, je kring, je federatie, je wachtgroep, ... en vraag hen hetzelfde te doen. Bij voorbaat hartelijk dank.

Franse versie van de petitie : www.petitionenligne.net/contre_la_reforme_inami_des_consultation_a_distance

DE PETITIE:
Wij, huisartsen en specialisten, maken ons grote zorgen over de door het RIZIV aangekondigde hervorming van de consultaties op afstand om de volgende redenen :
1. Waarom het systeem veranderen dat 2 jaar geleden werd ingevoerd bij het begin van de COVID-pandemie? Het geeft tevredenheid aan de meeste artsen en patiënten: het grote succes is daar het bewijs van.
2. Het maximum aantal van 4 telefonische (of video)consulten per jaar per patiënt is veel te laag. Om bijvoorbeeld een acute COVID goed te behandelen zijn zelfs de huidige 5 consulten/1 maand vaak onvoldoende.
3.De huidige 5e Omicron-golf is voldoende bewijs dat de COVID-epidemie nog niet voorbij is. De ups en downs zijn onvoorspelbaar.  Onder deze omstandigheden, onze capacitieit verminderen voor consulteren op afstand kan tot rampen leiden.
4. Waarom zo'n prijsverschil invoeren tussen consultatie per telefoon en consultatie via videoconferentie? In veel situaties zal de toegevoegde waarde nihil zijn, zeker als de arts in contact staat met zijn patiënten die hij goed kent.
5. Dit prijsverschil zal alle artsen er onvermijdelijk toe aanzetten om over te stappen op videoconferenties met twee perverse effecten tot gevolg :
- Ouderen zijn vaak onvoldoende uitgerust met computerapparatuur en, net als minder begoede mensen, slachtoffers van de digitale kloof. Juist degenen die moeite hebben om naar de spreekkamer te komen en daarom veel belang hebben bij telefonische consulten, zullen de eerste slachtoffers zijn van deze verandering.
- Een groot risico om af te glijden naar de situatie van onze Franse collega's ervaren: de ontwikkeling van commerciële bedrijven die tegen lage prijzen met loontrekkende artsen werken, die onder druk van rentabiliteit callcenter-diensten verlenen.
6. De invoering van een eigen bijdrage van 1 euro zal technisch zeer moeilijk te managen zijn zonder beroep te doen op deze commerciële  platforms, die er op uit zijn om abonnementkosten voor artsen te generen.  Die zijn makkelijk te vermijden als we het huidige systeem behouden.

We dringen er daarom bij het RIZIV op aan om dit ongepaste project in te trekken.    

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik Christophe Dupont om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.


OF

U ontvangt een e-mail met een link om uw ondertekening te bevestigen. Om er zeker van te zijn dat u onze e-mails ontvangt, voeg dan info@petities.com toe aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.

Let op: het is niet mogelijk om uw handtekening te bevestigen door op dit bericht te reageren.
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )