Restitutie Collegegeld

Aan het begin van dit collegejaar (2020-2021) werd bekend gemaakt dat er
vanwege de coronamaatregelen beperkt ruimte is en er keuzes gemaakt moesten worden in welk onderwijs fysiek gegeven ging
worden en welk onderwijs online.

Nu, goed anderhalf maand verder, kunnen wij concluderen dat het fysieke
onderwijs zo goed als vervangen is door online lessen.

Als ik vanuit mijn eigen ervaring mag spreken
heeft dit een nadelig effect op de studievoortgang.

Hieronder som ik een aantal factoren op (er zullen er vast en zeker meer zijn):

1.      Tijdens de online lessen heb je
minder interactie met de docent: de docenten zijn lastiger te benaderen en
hebben minder persoonlijk aandacht voor vragen, tekst en uitleg.

2.   Tijdens de lessen heb je minder
interactie met klasgenoten: (Je zal denken voor sommigen is dat beter maar niets
is minder waar.) Persoonlijk kan ik zeggen dat overleg met klasgenoten en soms
uitleg van/aan klasgenoten een fijne en effectieve manier is om te leren.
Samen puzzelen aan een opdracht tijdens de online les, of elkaar in andere
bewoordingen dingen uitleggen om iets tijdens de les te begrijpen zit er niet
meer in.

3.      Concentratie problematiek en demotivatie: (soms) Zit je de hele dag op hetzelfde plekje achter je bureau te staren naar een beeldscherm met weinig interactie. Dit is intensiever en energie zuigender dan gedacht. Dit is soms zo vermoeiend dat het hierna vrij lastig wordt om nogmaals de laptop er bij te pakken en op een actieve manier je te buigen over de lesstof of thuisstudiestof.

4.      De lessen zijn van mindere kwaliteit: Alleen al het bovenstaande heeft natuurlijk invloed hierop. Dan spreken we nog niet eens over docenten die er na anderhalf uur al klaar mee zijn terwijl de les twee uur duurt, docenten die niet altijd even goed door hebben hoe het delen van een scherm nou eigenlijk werkt, je niet even kan blijven zitten in de resterende lestijd om onder begeleiding met een docent of samen met klasgenoten een lastige opdracht te maken etc. etc.

Uit het bovenstaande blijkt al dat wij als studenten gedupeerd zijn in deze Coronatijd. Dit valt te wijten aan de huidige manier van lesgeven maar ook andere factoren spelen hierbij een rol.

Financieel hebben studenten, net als vele andere bevolkingsgroepen het al zwaar. Ze zijn bijbaantjes verloren, er is geen nieuwe studenten bijbaan te vinden alleen de kosten lopen uiteraard wel gewoon door. (Deze kosten stijgen zelfs want wij moeten als wij al naar school gaan, in het OV en in school een mondkapje op. Nu zijn dit geen grote bedragen maar voor studenten die het al niet breed hebben is elke euro er 1.) 

Verder missen wij natuurlijk veel sociale contacten. (Ja ook vele anderen zoals ouderen missen dit net zo hard of misschien wel harder. Maar vraag maar aan psychologen, die troost maakt ons niet minder eenzaam en het niet minder 'schadelijk' als je het zo mag noemen.)

Ik weet het… veel mensen hebben het beeld gekregen dat studenten elkaar in de krappe studentenhuizen blijven opzoeken en dronken elkaar continu om de hals vliegen waardoor er gezegd kan worden dat wij lak hebben aan de maatschappij. Als eerst wil ik zeggen: 1. Wees niet hypocriet & 2. Leef je in. Denk terug aan je eigen studententijd, ook jij ja Rutte, ons wordt het ontnomen. (En wederom ja ik weet het iedereen moet wat inleveren). Hoe dan ook, zouden jullie je niet stierlijk hebben verveeld en een beetje om de regeltjes heen dansen… haha snap je hem 😉.

 Nee zonder grappen en grollen, ook wij worden flink op de proef gesteld. Overigens ben ik zelf (net als vele anderen maar dat wordt op de tv natuurlijk niet gezegd) een
student die niet is gaan feesten en die zich zo veel mogelijk aan de regels heeft gehouden. Met hier en daar een uitschieter natuurlijk. Net als alle andere NIET studenten die wel eens een persoon teveel heeft gehad op zijn of haar verjaardag, of toch haar oma een bloemetje heeft overhandigd toen het bejaardentehuis weer open ging.

 Het punt hiervan is, in je hoofd doet het ook wat met je en heeft het meer weerslag dan verwacht. Net als thuiswerken waar velen een vergoeding voor krijgen willen wij ook graag een tegemoetkoming voor thuis studeren. (In de vorm van bijv. restitutie van collegegeld.)


Ik denk dat alles nu wel duidelijk genoeg is en hoop dat als je het hier mee eens bent je de petitie wil tekenen. Misschien komt er dan schot in de zaak.

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen geef ik Student toestemming om mijn handtekening door te spelen aan diegenen die invloed kunnen uitoefenen op deze kwestie.


OF

U ontvangt een e-mail met een link om uw ondertekening te bevestigen. Om er zeker van te zijn dat u onze e-mails ontvangt, voeg dan info@petities.com toe aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.

Let op: het is niet mogelijk om uw handtekening te bevestigen door op dit bericht te reageren.
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...