Petitie tegen het houden van gevaarlijke honden in de gemeente Schilde

Elke hond kan problemen veroorzaken onafhankelijk van het ras, bij de een is dat echter extremer dan bij de ander. Soms is dit te herleiden tot de opvoeding of gedrag van de eigenaar, maar soms ook specifiek door het soort ras en reputatie. Feit blijft dat de eigenaar altijd verantwoordelijk blijft.

Bij honden die lichamelijke letsels bij personen of dieren hebben veroorzaakt, die regelmatig als loslopend zijn gesignaleerd of die op basis van bewezen feiten en herhaling als zeer agressief moeten worden gekenmerkt, dienen er bijkomende maatregelen genomen te worden die nodig zijn om herhaling te voorkomen en de veiligheid van de bewoners te garanderen.

Deze petitie beoogt dat indien noodzakelijk de burgemeester van Schilde, met mogelijke ondersteuning van een hondentherapeut, moet kunnen beslissen de hond in kwestie van het grondgebied van de gemeente Schilde in beslag te nemen. Met dien verstande dat er een gerede vrees moet bestaan voor herhaling of onrust in de buurt van bewoners voor een hond die zij gevaarlijk vinden en deze te laten verwijderen en/of in het uiterste geval te laten euthanaseren. Daarbij dient het algemeen politiereglement (APR) aangepast te worden naar een verbod op het in bezit hebben of houden van bekende agressieve, kwaadaardige of gevaarlijke honden en zeer specifiek de ‘Pitbull’ (zie beschrijving verderop).

Onder agressieve, kwaadaardige of gevaarlijke honden wordt verstaan:

  • Elke hond die wanneer die vrij zou rondlopen (waar toegestaan), zonder enige    provocatie op een duidelijke en onmiskenbare dreigende en agressieve wijze naar iemand toeloopt.
  • Elke hond die een persoon aanvalt, bijt of verwondt.
  • Elke hond die een ander dier verwondt of aanvalt zonder enige provocatie.

Het APR moet erop toezien en duidelijk beschrijven dat het verboden is op het grondgebied van de gemeente Schilde honden of andere dieren te houden, te bewaken of te begeleiden die een gevaar betekenen voor de veiligheid en fysieke integriteit van mens, dier of goederen. De dieren die een gevaar voor de fysieke integriteit van personen of de veiligheid van goederen betekenen, dienen onttrokken te worden door de politie aan het vrije bezit van de eigenaar of aan de beheerder en voor het bewaren van de openbare rust en dit op kosten van de eigenaar of de beheerder.

 Naamloos_21.jpg

Naar aanleiding van een voorval op de Noorderlaan zoals o.a. vermeld in de GvA op 31 maart 2022 https://www.gva.be/cnt/dmf20220330_93781506 , dient de gemeente een verbod op te nemen in het APR van honden die vallen onder de soort “Pitbull’ om dergelijke voorvallen in de toekomst met dat soort honden te vermijden. Een pitbull is geen hondenras, maar wordt verkregen door het fokken van andere rassen op bepaalde kenmerken, waaronder een hoge pijngrens, brede kaak, bijtkracht en atletische bouw.

Er zijn al meerdere gemeentes die in hun APR hebben opgenomen dat honden die vallen onder de soort ‘Pitbull’ niet mogen worden gehouden op het grondgebied van de gemeente of dat je met deze honden het grondgebied van de gemeente niet mag betreden. Als voorbeeld Wijnegem, Ieper, Sint-Lievens-Houtem, Herzele, Zottegem, Harelbeke, De Haan, Heuvelland, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Borsbeek, Waterloo, Hoeilaart, Luik, De Panne, Overijse, Koksijde, Knokke etc hebben dit verbod al ingevoerd.

Ook landen als Frankrijk, Luxemburg, Nederland (de ‘Pitbullwet’), Duitsland, Zwitserland, Spanje, Portugal, Kroatië, UK, Denemarken, Noorwegen hebben strenge regels voor Pitbull achtige honden die variëren van ‘toegelaten onder strenge voorwaarden’ tot ‘compleet verboden bij wet’.

Onder ‘Pitbull’ wordt bijvoorbeeld verstaan maar niet gelimiteerd tot;

  • Amerikaanse Staffordshireterriër
  • Amerikaanse Pitbull terriër
  • Indiase Bull terriër
  • Staffordshire-bulterriër
  • Dogo argentino Bulterriër

De eigenaar of beheerder van een ‘Pitbull’ moet een door het APR ingegeven nader te bepalen beperkte tijd krijgen om een nieuw thuis of oplossing te zoeken voor zijn hond als hij in het bezit is van een dergelijke hond.

De gemeente Schilde dient bij vaststelling via het APR een bewijs van een dierenarts (bewijs van euthanaseren) verkrijgen ofwel het bewijs dat de dieren op een rechtmatige basis ondergebracht zijn op een locatie buiten het gemeentelijk grondgebied van Schilde.  

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, ga ik ermee akkoord dat Buurtbewoners Steynhoeve alle informatie kan zien die ik op dit formulier verstrek.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.


Ik geef toestemming om de gegevens die ik op dit formulier verstrek te verwerken voor de volgende doeleinden:
Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...