Moeilijk gaat ook! Steun de Belgische cultuursector door deze brief te onderschrijven!

Moeilijk gaat ook

Wij willen niet roepen, wij willen niet tieren, de zoveelste groep zijn die anderen dingen verwijt die zij ons verwijten. Wij willen concrete oplossingen, geen gezwets, juiste informatie.

Alle hoop is verloren, maar denk niet, geachte politiekers, dat we het over onszelf hebben. Neen, we hebben het over u. We luisterden twee jaar lang naar uw soap, slikten cliffhanger na cliffhanger, geloofden dat het in orde zou komen, dat we zouden afzien om er beter uit te komen, de happy end leek altijd om de hoek te liggen, daar op de tafel, waar uw kaarten maar niet worden op gelegd.

We weten het, het is moeilijk. Maar moeilijk gaat ook.

Wij beseffen dat u een drukke agenda heeft, dat u alle maatregelen op mekaar moet afstemmen, daarboven nog eens op uw kiezers en al diegenen die daar nog kunnen bij komen. Twee jaar lang luisteren we naar welles-nietes spelletjes, maar niets wordt beslist.

Van dag een was de cultuursector de sector die buiten categorie viel, een stelletje dromers, steunonwaardig. Wordt het na twee jaar eindelijk eens geen tijd om ons in kaart te brengen? Van de geluidsman en zaaluitbater tot muzikant en acteur. Wordt het eens geen tijd dat daar experten voor worden aangesteld?

We bedoelen daarmee niet enkel de experten binnen de epidemiologie, en de geneeskunde, maar ook binnen de cultuur.

We weten het, het is veel werk. Maar moeilijk gaat ook.

Cultuur is een heel complexe wereld. Wordt het na bijna 2 jaar geen tijd om u daar eens eindelijk in te verdiepen, zodat er steun kan geboden worden volgens gestaafde normen. We zijn met velen, en allen anders. Maar ook wij werken en kunnen onze verliezen in kaart brengen. Wij zijn een laag politiek gewicht, we weten het, we lijken een gemakkelijk slachtoffer. U ziet ons als versnipperd, correctie, het juiste woord is divers. Is diversiteit dan niet langer een pijler van onze maatschappij?

We weten het, eerlijk zijn is moeilijk. Maar moeilijk gaat ook.

U verliest tijd, u draait rond de pot, u vermijdt iedere vorm van directe communicatie. Wij snappen het niet, zo komt het over. U probeert de meest mondigen uit onze maatschappij het zwijgen op te leggen. U laat niet enkel ons in de kou, maar ook ons publiek dat ons mentaal heel hard nodig heeft.

Durf!

Maar dat is moeilijk… we weten het.

Daarom is de peptalk voorbij en durven we het woord eisen te gebruiken. Wij eisen oplossingen, met hoofdletter E. We zijn niet langer de aaikunstenaar. Wij eisen niet langer van de ene dag op de andere grofweg zonder inkomen te worden gezet. Wij eisen voor onszelf en alle andere getroffen sectoren oplossingen op lange termijn. U weet dat we nog jaren aan het virus vastzitten en toch blijft u op de bommeltrein zitten, met uw fameuze barometer in uw koffertje met drie hangsloten.

U creëerde een kader tijdens de eerste crisis voor een aantal sectoren. De tools zijn er. Is het dan zo moeilijk om even de lijn door te trekken en de pot eerlijk te verdelen onder eenieder die in de kou staat, onder eenieder die werkt, onder eenieder wiens vaste kosten lopen. Een probleem dat u daar in uw warme treintje niet kent.

Moeilijk gaat ook.

Dat heeft u ons twee jaar lang zitten vertellen. We moesten bijschakelen, onszelf heruitvinden. U kijkt ons nu verbaasd aan, ik weet het. U bent vaak kop van jut. Er volgt nu vermoedelijk uw uitleg over geld dat er niet is. Wel, we vertellen u nu hetzelfde dat u ons vertelde toen de rekeningen bleven binnenvallen. Probeer uzelf heruit te vinden, wees creatief. Sta positief in het leven. Word de leiders van een land waar iedereen een voorbeeld aan neemt. Doe het. In uw taal heet dat: win onze stem, we zijn met velen.

Moeilijk gaat ook, meneer.

 


Ann Cnop & Veerle Deknopper    Neem contact op met de schrijver van de petitie

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik Ann Cnop & Veerle Deknopper om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.


OF

U ontvangt een e-mail met een link om uw ondertekening te bevestigen. Om er zeker van te zijn dat u onze e-mails ontvangt, voeg dan info@petities.com toe aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.

Let op: het is niet mogelijk om uw handtekening te bevestigen door op dit bericht te reageren.




Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...