HELP DE REISBRANCHE OVERLEVEN

Petitie_Reisbranche1.jpg
Met deze petitie willen we duidelijk maken dat ook de reisbranche (waaronder de reisbureaus en de vele zelfstandigen) lijdt onder de corona-crisis! Reizen staat voor veel mensen bovenaan de lijst van behoeftes in deze hectische wereld, maar momenteel is het onmogelijk om te reizen en om uw vakantie te vieren. Wij willen straks in het ‘nieuwe normaal’ ook weer adviseren over de vele mooie bestemmingen en reizen samenstellen en boeken voor onze klanten. 

Alleen al in Nederland lopen bijna 800.000 banen (bron: CBS) direct en indirect gevaar. De reisbranche moet hier gezamenlijk doorheen. Sinds het begin van de Corona-crisis zijn sommige reisorganisatoren uit beeld geraakt voor vragen, zij hebben de telefoons uitgeschakeld en alleen e-mailcontact is mogelijk. Dit betreuren wij en maakt het voor ons en de klanten lastig. De reisbureaus en reisadviseurs spreken hun grote dank en respect uit voor al die meedenkende grote en kleine touroperators en reisorganisaties die, in samenwerking met hun verkooppartners, alles blijven geven om de klantenzorg te verzekeren.  

De huidige Corona Crisis zorgt voor veel extra werk bij reisbureaus en zelfstandige reisadviseurs, vaak ZZP’ers. Voor ons betekent dit namelijk dat we werk doen dat we al hebben gedaan bij het maken van onze  boekingen. Het annuleren, omboeken doen we allemaal en voor iedereen maar zonder enige vorm van inkomsten. De sluiting van reisbureaus en de stilstand over de hele wereld en de bijbehorende reisbeperkingen brengen geen nieuwe klanten en dus ook geen nieuwe boekingen!

Ter verduidelijking:
1.) Verkoop/Omboeken van reizen = 0,00 euro aan inkomsten
2.) Annulering van reizen (plus verwerking van alle vragen) = 0,00 euro aan inkomsten
3.) Gesloten kantoren, reisbeperkingen = 0,00 euro verdiensten

Aan de andere kant zijn er nog steeds uitgaven die nooit kunnen worden gedekt door eenmalige steun van de staat.
1.) Huurkosten van winkels
2.) Personeelskosten van medewerkers die de afhandeling van alle vragen behandelen
3.) Telefoon, water, elektriciteit, boekingssystemen, en andere lopende contracten 

Het openen van de reisbureaus belet niet dat de levensomstandigheden van de reisbureaus verder verslechteren. Klanten zijn buitengewoon onrustig, sommigen annuleren uit voorzorg hun zomervakantie en nieuwe boekingen komen niet binnen.  

Ook hier willen we opsommen waar de klant zich mee bezighoudt:
1.) Ik ben bang om dit jaar te reizen!
2.) Reizen vindt sowieso niet meer plaats!
3.) We wachten nog wel, dan kunnen we boeken voor 2021!

Als er al sprake is van omboeken in plaats van een annulering wordt er geen euro extra verdiend want de commissie wordt verrekend en de reissom later betaald. Deze weinige klanten die omboeken redden de reisbureaus dus ook niet.

Wat willen we bereiken met deze petitie?
We willen de wereld laten zien wie het meest wordt getroffen. En ja, uiteraard worden ook restaurants, hotels en vele andere sectoren getroffen. Als de maatregelen echter verder worden versoepeld en de restaurants en hotels weer worden geopend, zullen ook de inkomsten daar weer stromen. Een opening van de reisbureaus blijft echter tot niets leiden! En de verwachting is dat dit voor het hele toeristische jaar 2020 zal gelden! De KLM krijgt een grote steun vanuit de regering maar wie heeft de KLM groot gemaakt? Dat zijn wij, de ondernemers (groot en klein) en reisadviseurs maar wij worden hierin totaal vergeten. 
Geen enkele reserve kan dit verlies compenseren. Hierdoor verliezen misschien straks duizenden werknemers hun baan.
Er zullen faillissementen volgen en dit zal ca. 40% van de vele particuliere reisbureaus treffen. Vooral het door de eigenaar gerunde reisbureau en de zelfstandige reisadviseurs staan onder grote druk. Deze zijn bovendien aansprakelijk met hun privévermogen!
Om voor onze klanten een aanspreekpunt en betrouwbaar reisbureau te blijven, kunnen we maar op één manier overleven:
Onmiddellijke financiële steun: Er moet dringend steun worden verleend aan de Nederlandse reisbranche die op lange termijn bijzonder zwaar wordt getroffen. Want wie kan ons vertellen hoe en wanneer de reisindustrie herstelt?
Als de reisbureaus hun reserves gebruiken (mogelijk voor pensioenvoorziening en andere blijvende kosten) om het bedrijf draaiende te houden en vervolgens moeten erkennen dat er door verdere maatregelen geen normale reismogelijkheden zijn? 

De reisbureaus kunnen alleen worden gered als de staat ons steunt. Dit zal faillissementen en verlies van banen voorkomen!

We willen jullie allemaal vragen om deze petitie te delen en te ondertekenen. Er moet toch ook straks een betrouwbare partner beschikbaar zijn voor uw reisplannen in uw eigen regio. Dit kunnen we alleen bereiken met een grote lobby, u de reisbureaus en natuurlijk u onze klanten.

Help ons alstublieft!  
Bedankt voor jullie steun.
Namens de hele reisbrancheReisadviseurs Nederland, Terry van den Berg en Jeroen 't Hart    Neem contact op met de schrijver van de petitie
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )